Puumakakku
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Tiikerikakusta tuleekin puumakakku! Klassikon uudessa ja hurjemmassa versiossa maistuvat laku ja lime. Mehevä kakku saa ylleen mustan lakritsikuorrutteen.
| 200 g | margariinia |
| 2 1/2 dl | sokeria |
| 2 tl | vaniljasokeria |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 4 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| 2 dl | kevytkermaa |
| 50 g | turkinpippuri-salmiakkimakeisia |
| 38 g | (2 kpl, á 19 g) lakritsitoffeepatukkaa (kick) |
| 2 rkl | kaakaojauhetta |
| 2 kpl | limeä |
| Kuorrute | |
|---|---|
| 2 dl | kuohukermaa |
| 190 g | (10 kpl) lakritsitoffee-patukkaa (kick) |
- 1.
Ota margariini huoneenlämpöön tuntia ennen leipomista.
- 2.
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota noin 1 ½ litran vetoinen rengaskakkuvuoka.
- 3.
Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja leivinjauhe ja siivilöi jauhot taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Mittaa kattilaan 3 rkl kermaa ja laita sivuun odottamaan. Sekoita loppu kerma taikinaan.
- 4.
Rouhi salmiakkimakeiset ja pilko 2 lakritsipatukkaa. Kuumenna kermatilkka kattilassa. Lisää paloitellut makeiset kermaan ja sekoita sileäksi. Lisää kaakaojauhe. Ota kakkutaikinasta 1/3 toiseen kulhoon. Sekoita lakritsi-kaakaoseos siihen.
- 5.
Pese limet, raasta kuoret ja purista mehu. Sekoita mehu ja kuoriraaste vaaleaan taikinaan.
- 6.
Levitä puolet vaaleasta taikinasta vuokaan. Lusikoi tumma taikina sen päälle ja loput vaaleasta taikinasta pinnalle. Raidoita kakku työntämällä haarukalla muutamia kertoja taikinan läpi. Paista kakkua uunin alatasolla noin 50–60 minuuttia. Varmista kypsyys tikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun, kakku on kypsä.
- 7.
Jäähdytä kakkua 15 minuuttia ja kumoa.
- 8.
Valmista kuorrute. Paloittele lakritsipatukat. Kiehauta kerma ja lisää lakritsi. Sekoita kuorrutetta hiljalleen keittäen, kunnes se on sileää. Anna kuorrutteen jäähtyä haaleaksi ja levitä sitten jäähtyneelle kakulle.
Puumakakku
Tiikerikakusta tuleekin puumakakku! Klassikon uudessa ja hurjemmassa versiossa maistuvat laku ja lime. Mehevä kakku saa ylleen mustan lakritsikuorrutteen.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 200 g | margariinia |
| 2 1/2 dl | sokeria |
| 2 tl | vaniljasokeria |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 4 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| 2 dl | kevytkermaa |
| 50 g | turkinpippuri-salmiakkimakeisia |
| 38 g | (2 kpl, á 19 g) lakritsitoffeepatukkaa (kick) |
| 2 rkl | kaakaojauhetta |
| 2 kpl | limeä |
Kuorrute | |
| 2 dl | kuohukermaa |
| 190 g | (10 kpl) lakritsitoffee-patukkaa (kick) |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Ota margariini huoneenlämpöön tuntia ennen leipomista.
Määrä Ainesosa 200 g margariinia - 2
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota noin 1 ½ litran vetoinen rengaskakkuvuoka.
- 3
Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja leivinjauhe ja siivilöi jauhot taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Mittaa kattilaan 3 rkl kermaa ja laita sivuun odottamaan. Sekoita loppu kerma taikinaan.
Määrä Ainesosa 200 g margariinia 2 1/2 dl sokeria 2 tl vaniljasokeria 3 kpl kananmunaa 4 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 2 dl kevytkermaa - 4
Rouhi salmiakkimakeiset ja pilko 2 lakritsipatukkaa. Kuumenna kermatilkka kattilassa. Lisää paloitellut makeiset kermaan ja sekoita sileäksi. Lisää kaakaojauhe. Ota kakkutaikinasta 1/3 toiseen kulhoon. Sekoita lakritsi-kaakaoseos siihen.
Määrä Ainesosa 50 g turkinpippuri-salmiakkimakeisia 38 g (2 kpl, á 19 g) lakritsitoffeepatukkaa (kick) 2 rkl kaakaojauhetta - 5
Pese limet, raasta kuoret ja purista mehu. Sekoita mehu ja kuoriraaste vaaleaan taikinaan.
Määrä Ainesosa 2 kpl limeä - 6
Levitä puolet vaaleasta taikinasta vuokaan. Lusikoi tumma taikina sen päälle ja loput vaaleasta taikinasta pinnalle. Raidoita kakku työntämällä haarukalla muutamia kertoja taikinan läpi. Paista kakkua uunin alatasolla noin 50–60 minuuttia. Varmista kypsyys tikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun, kakku on kypsä.
- 7
Jäähdytä kakkua 15 minuuttia ja kumoa.
- 8
Valmista kuorrute. Paloittele lakritsipatukat. Kiehauta kerma ja lisää lakritsi. Sekoita kuorrutetta hiljalleen keittäen, kunnes se on sileää. Anna kuorrutteen jäähtyä haaleaksi ja levitä sitten jäähtyneelle kakulle.
Määrä Ainesosa 2 dl kuohukermaa 190 g (10 kpl) lakritsitoffee-patukkaa (kick)
Koristele kakku sokerimassasta leikatuilla kuvioilla tai tassun mallisilla karkeilla.
Ravintosisältö
373
Energiaa kcal
1561
Energiaa kj
20,0 g
Rasvaa
10,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
43,0 g
Hiilihydraatteja
29,2 g
Sokereita
0,9 g
Kuituja
4,8 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
373
Energiaa kcal
1561
Energiaa kj
20,0 g
Rasvaa
10,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
43,0 g
Hiilihydraatteja
29,2 g
Sokereita
0,9 g
Kuituja
4,8 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























