1. Totuta lapsi kasviksiin jo pienenä
Koko elämän mittaisten makutottumusten perusta luodaan lapsuudessa. Jo alle vuoden ikäinen lapsi voi tutustua kasvisten monipuoliseen makumaailmaan. Kiinteitä ruokia ryhdytään maistelemaan pieninä annoksina, 1–2 teelusikallista kerrallaan, 4–6 kuukauden iässä, vaikka imetys jatkuisikin vielä pitkään.
Ensimmäiset kiinteät ruoat ovat yleensä mietoja kasvis-, hedelmä-, ja marjasoseita. Moni vauva maistaa ensimmäiseksi perunaa, mutta ruokalistalle kannattaa ottaa myös porkkanaa, kukka- ja parsakaalia, maissia, kurkkua, palsternakkaa, hernettä, bataattia, mansikkaa, vadelmaa, mustikkaa, ruusunmarjaa, puolukkaa, omenaa, banaania, luumua, päärynää ja persikkaa.
2. Ymmärrä ennakkoluuloja
Lapset vierastavat luontaisesti karvaita ja happamia makuja. Neofobia eli varautuneisuus uusia ruokia kohtaan on vahvimmillaan noin 2–3-vuotiaana. Rohkaise lasta kokeilemaan uusia makuja ennakkoluuloista huolimatta. Ole sinnikäs, vaikka lapsi ei heti innostuisikaan parsakaalista tai puolukasta. Samoja makuja kannattaa tarjota useita kertoja, jotta lapsen makumaailma kehittyy mahdollisimman laajaksi.
Voit helpottaa uuden kasviksen maistelua tarjoamalla sen seurana tuttuja makuja. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä kannattaa tarjota toistuvasti, vaikka ne eivät aina suuhun ja vatsaan asti päätyisikään. Maistamisen pelkoa hälventää jo se, että uusia tuttavuuksia pidetään esillä.
3. Satsaa selkeisiin makuihin
Anna lapsen tutustua uusiin kasviksiin maku kerrallaan. Moni lapsi vierastaa sekoitettuja salaatteja, mutta syö samoja kasviksia mielellään, kunhan ne tarjoillaan erillään. Monipuolisten makutottumusten edellytys on, että lapsi saa tutustua uusiin makuihin rauhassa. Kun rohkeus kasvaa, voitte suunnitella yhdessä koko perheelle maistuvan salaattisekoituksen.
4. Näytä esimerkkiä
Lapsi ottaa mallia isommistaan, myös ruokatottumuksissa. Kiinnitä siksi omiin ruokailutapoihisi huomiota ja näytä esimerkkiä. Jos aikuinen on haluton maistamaan vieraita kasviksia, malli siirtyy helposti lapsellekin. Kasvattakaa ruokarohkeutta yhdessä! Päättäkää lapsen kanssa yhteistyössä kaupassa tai torilla, mihin uuteen kasvikseen, hedelmään tai marjaan tutustutte tänään.
5. Kaikki aistit käyttöön
Lapsi on synnynnäisesti utelias. Hän käyttää kaikkia aistejaan oppimiseen ja uusiin asioihin tutustumiseen. Samaa uteliaisuutta voi hyödyntää myös ruokakasvatuksessa. Uusiin ruoka-aineisiin voi tutustua näkö-, tunto-, kuulo-, haju- ja makuaistin avulla. Miltä vadelman pinta näyttää? Miltä kukkakaalin rouskuttelu kuulostaa? Miten kuvailisit appelsiinin tuoksua?
6. Ota lapsi mukaan ruokapuuhiin
Anna lapsen osallistua ruokalistan suunnitteluun, ostosten tekoon ja ruoanvalmistukseen. Sopivia tehtäviä löytyy kaikenikäisille. Parivuotias pesee mielellään omenoita tai perunoita, kuusivuotias raastaa jo näppärästi porkkanaa. Valmiin ruoan maistelu on mukavaa, kun ruokapuuhissa on saanut olla mukana.
7. Leikkimielisyyttä mukaan
Lapsi oppii asioita leikin avulla. Siksi leikkimielisyys on sallittua myös ruokakasvatuksessa. Millaisia aarteita ruokasalapoliisi löytääkään kaupan hedelmä- ja vihannesosastolta? Sopikaa yhdessä, minkä värisiä tai muotoisia kasviksia, hedelmiä tai marjoja etsitään. Mitä ostoskoriin päätyy, kun teemavärinä on punainen?
Alkakaa arkkitehdeiksi, jos tavallinen kasvisraaste tai hedelmäpalat maistuvat lapselle huonosti. Kasviksista, hedelmistä ja marjoista saa helposti hauskoja muotoja. Käyttäkää luovuutta ja muodostakaa lautaselle nallen kasvot, satumetsän puu tai merirosvojen laiva. Itse keksittyjen kuvioiden syöminen on hauskaa!
8. Iloitkaa ruoasta
Ruoan syöminen yhdessä on mukavaa. Opeta lapsesi arvostamaan yhteisiä ruokahetkiä ja luo niille lämmin ilmapiiri. Keskustelkaa tarjolla olevasta ateriasta ja sanoittakaa uusia makuja. Älä lahjo, uhkaile tai kiristä lasta kasvisten syöntiin. Tuputus ja pakotus vähentävät maistamisen intoa ja voivat tehdä ruoasta jopa epämiellyttävää. Kehu heti, kun lapsi yrittää maistaa rohkeasti.