Piti istua siivosti ja olla hiljaa. Syödä lautanen tyhjäksi ja kiittää, vaikkei ruoasta olisi pitänytkään. Monen muistot lapsuuden ruokailuhetkistä saattavat olla ahdistavia, ja vanhempien makuun valmistetut ruokalajit maistuivat vierailta. Keittiö oli aikuisten valtakunta kuumine kattiloineen ja terävine veitsineen.
Nykypäivän jälkikasvulla asiat ovat toisin, onneksi. Nyt lapsia houkutellaan mukaan kyökin puolelle. Ruoanlaittaminen ja yhdessä syöminen ovat yhä useamman perheen ajanvietettä, johon haetaan inspiraatiota matkoilta, ravintoloista ja blogeista. Media tekee oman osansa, sillä televisio-ohjelmia ja ruokakirjoja suunnataan lapsille. Julkkiskokit ovat pikkuväen suosikkeja. Kokkikerhot täyttyvät hetkessä, eikä kotitalousopetuksen suosiolle näy loppua.
Ruoka on iso osa vallalla olevaa hyvinvointibuumia. Vielä joitakin vuosikymmeniä sitten kysymys kuului Suomessa, onko ruokaa. Nyt tiedustellaan pikemminkin, millaista ruokaa tänään syödään.
Ruoka on 2010-luvun statusjuttu. Jos aikuiset arvostavat hyvää, monipuolista ja maistuvaa ruokaa, mikseivät lapsetkin? Kun vanhemman lautasella on ajatuksella valmistettu annos, lapsen edessä olevat nauravat nakit ranskalaisineen näyttävät lähinnä irvokkailta.
Siksi on aika puhua pikkukokkien puolesta.
Ihan pihalla alkuperästä
Toimittaja-tietokirjailija Elina Lappalaisen mielestä ruokakeskustelu on suuresta määrästä huolimatta jäänyt turhan yksipuoliseksi.
"Ruoan terveellisyydestä puhutaan paljon, mutta ihmiset ovat ihan pihalla ruokatuotannon ympäristövaikutuksista ja siitä, mistä ruoka tulee. Millaisissa olosuhteissa eläimet kasvatetaan ja millaisen elämän ne elävät?" hän kysyy.
Lappalainen voitti Tieto-Finlandian 2012 teoksellaan Syötäväksi kasvatetut – miten ruokasi eli elämänsä. Viime vuonna häneltä ilmestyi Nakki lautasella -lastenkirja, jossa samoja teemoja käsitellään lapsille sopivaan sävyyn.
Lappalainen korostaa, ettei hänen tarkoituksenaan ole moralisoida vaan jakaa tietoa ja herättää keskustelua. Hän uskoo, että mitä enemmän kansantajuista tietoa on tarjolla, sitä useampi pohtii valintojaan ja muuttaa tottumuksiaan eettisesti kestävämpään suuntaan.
"Jokaisen olisi hyvä tietää ruokansa alkuperä ja tehdä kulutuspäätökset tiedon pohjalta. Välin-pitämättömyys on kaikista pahinta. Se on itsekästä ja mukavuudenhaluista ja johtaa turhaan kärsimykseen", Lappalainen ilmoittaa.
Hän korostaa, että aikuisten vastuulla on kertoa lapsille, mistä ruoka tulee. Tehtävä on kiusallinen ja aihe vaikea. Tästä syystä se kierretään helposti kaukaa.
"Lapsille ei saa valehdella, mutta heitä ei myöskään kannata järkyttää tarkoituksella. Ruoan alkuperästä voi puhua lapsen ikätason mukaan."
Lappalainen muistuttaa, että lihansyöntiä olisi hyvä vähentää eettisten syiden lisäksi myös terveys-vaikutusten vuoksi. Suomalaisperheissä syödään punaista lihaa enemmän kuin suositellaan, sillä yksi tai kaksi punaisesta lihasta valmistettua ateriaa viikossa riittäisi. Kasviksia lapset taas syövät alle puolet suositellusta.
Pelkät raasteet ja kurkkuviipaleet eivät riitä. Niiden lisäksi olisi syytä valmistaa lämpimiä kasvisruokia esimerkiksi palkokasveista ja tofusta.
"Lihansyönti liittyy vanhempien arvoihin, sukupuolirooleihin, omaan mukavuudenhaluun ja tottumuksiin", Lappalainen sanoo.