Kuumana kesäpäivänä elintarvikkeiden kylmäketjut ovat koetuksella. Mikrobit alkavat lisääntyä nopeasti jo, kun ilman lämpötila ylittää +6 astetta. Siksi ruoan kylmäketjun katkeamattomuudesta huolehtiminen on aikamoinen haaste lämpimään vuodenaikaan. Muutamalla niksillä ruoka säilyy kuitenkin paremmin vaikeissakin olosuhteissa.
Raikkaita ruokia piknikille
Jos ajatus piknikistä tulee mieleen yllättäen, kylmäkalleja ja -laukkuja ei välttämättä ole saatavilla. Marttaliiton kehittämispäälliköllä Arja Hopsu-Neuvosella on hyviä vinkkejä, joiden avulla eväsretken herkut saa pysymään mahdollisimman raikkaina.
"Kesällä on viisasta miettiä, mitä piknikille ylipäätään otetaan mukaan. Majoneesipohjaiset salaatit, mädit ja muut herkästi pilaantuvat tuotteet kannattaa jättää korista pois, mikäli herkkuja ei aleta syödä heti. Erityisesti lihan ja kalan kanssa on syytä olla varovainen, ja tyhjiöpakattu kala vaatii listeriabakteeririskin takia erityistä huolellisuutta", Hopsu-Neuvonen muistuttaa.
Hän ehdottaa, että piknikille voisi ottaa mukaan keitettyjä kananmunia, jotka ovat täyttäviä ja säilyvät hyvin.
"Myös juustot säilyvät melko hyvin hapatteidensa ja suolan ansiosta. Tuorejuustojen säilyvyys on kuitenkin heikompi."
Lämpimänä päivänä maistuvat parhaiten raikkaat ruoat, joten eväsretkelle kannattaa pakata hedelmiä, kurkkua ja salaattia sekä pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Leivät ja leivonnaiset, joissa ei ole viileää säilytystä vaativia täytteitä, säilyvät hyvin.