Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Säilytä piknikeväät ja mökkiruoat huolella – vältä ruoan pilaantuminen

Teksti:
Satu Laatikainen
Asiantuntija:
kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen, Marttaliitto
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 18.6.2014
|
Muokattu: 3.6.2024
Ruoat eivät säily helteessä pitkään syömäkelpoisina. Selvitimme, miten ruokien kylmäketjun saa säilymään piknikillä ja mökkireissulla.

Kuumana kesäpäivänä elintarvikkeiden kylmäketjut ovat koetuksella. Mikrobit alkavat lisääntyä nopeasti jo, kun ilman lämpötila ylittää +6 astetta. Siksi ruoan kylmäketjun katkeamattomuudesta huolehtiminen on aikamoinen haaste lämpimään vuodenaikaan. Muutamalla niksillä ruoka säilyy kuitenkin paremmin vaikeissakin olosuhteissa.

Raikkaita ruokia piknikille

Jos ajatus piknikistä tulee mieleen yllättäen, kylmäkalleja ja -laukkuja ei välttämättä ole saatavilla. Marttaliiton kehittämispäälliköllä Arja Hopsu-Neuvosella on hyviä vinkkejä, joiden avulla eväsretken herkut saa pysymään mahdollisimman raikkaina.

"Kesällä on viisasta miettiä, mitä piknikille ylipäätään otetaan mukaan. Majoneesipohjaiset salaatit, mädit ja muut herkästi pilaantuvat tuotteet kannattaa jättää korista pois, mikäli herkkuja ei aleta syödä heti. Erityisesti lihan ja kalan kanssa on syytä olla varovainen, ja tyhjiöpakattu kala vaatii listeriabakteeririskin takia erityistä huolellisuutta", Hopsu-Neuvonen muistuttaa.

Hän ehdottaa, että piknikille voisi ottaa mukaan keitettyjä kananmunia, jotka ovat täyttäviä ja säilyvät hyvin.

"Myös juustot säilyvät melko hyvin hapatteidensa ja suolan ansiosta. Tuorejuustojen säilyvyys on kuitenkin heikompi."

Lämpimänä päivänä maistuvat parhaiten raikkaat ruoat, joten eväsretkelle kannattaa pakata hedelmiä, kurkkua ja salaattia sekä pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Leivät ja leivonnaiset, joissa ei ole viileää säilytystä vaativia täytteitä, säilyvät hyvin.

Sanomalehteä elintarvikkeiden kuljettamiseen

Eri elintarvikkeiden säilyvyys vaihtelee paljon. Yleissääntö on, että kylmäketjun katkeaminen lyhentää ruokien säilyvyyttä merkittävästi. Esimerkiksi salaatti pilaantuu huoneenlämmössä jo muutamassa tunnissa. Piknikille salaattiainekset kannattaakin pakata omiin rasioihinsa, jolloin maut eivät sekoitu vihannesten vettyessä. Paras vaihtoehto olisi pilkkoa salaattiainekset vasta paikan päällä, sillä valmiiksi pienennetyt vihannekset kostuvat, ja mikrobit saavat vihannesmehusta hyvän kasvualustan.

Sanomalehti on hyvä eriste niin kylmien kuin lämpimien elintarvikkeiden kuljetuksessa. Sanomalehteen voi kääräistä arkoja tuoretuotteita pakkauksissaan, ja se säilyttää hyvin myös juomat kylmänä – tai tarvittaessa lämpimänä. Lämpimiä juomia tai ruokia ei kuitenkaan pakata kylmien joukkoon.

Maalaisjärjellä selviää pitkälle piknikilläkin. Mikäli ruoat eivät ole tuntitolkulla lämpimässä, omiin aisteihinsa voi luottaa. Jos ruoka näyttää ja tuoksuu hyvältä, on hyvin todennäköistä, että se on syömäkelpoista.

Maalaisjärjellä selviää pitkälle piknikilläkin.

Syömättä jääneitä viljatuotteita voi kuskata takaisin kotiin, mutta päivän kesäilmassa olleet tuoreet ruoat on heitettävä pois. Kerran pilaantumaan alkanut ruoka ei muutu enää syötäväksi – ei vaikka sen laittaisi kylmään jääkaappiin kotona. Kylmä ei tuhoa valloilleen päässeitä mikrobeja.

Kylmäkalleina pakastetut mehut

Jos mökkimatka on pitkä, ruoan kylmäketju saattaa katketa. Ennen ajomatkaa on hyvä miettiä, mistä ruoat ostaa. Mikäli mökin lähellä on kauppa, tuoreruoat on järkevä ostaa vasta sieltä. Kaupassa kylmätuotteet kannattaa kerätä viimeiseksi ennen kassoille siirtymistä.

"Mikäli reitin varrella ei ole kauppoja, esimerkiksi kalan voi pakastaa edellisenä iltana ja kuljettaa pakasteena kylmälaukussa. Kala kannattaa kääriä vielä sanomalehteen", Hopsu-Neuvonen kertoo.

Kaupassa kylmätuotteet kannattaa kerätä viimeiseksi ennen kassalle siirtymistä.

Kaikki elintarvikkeet on suositeltavaa laittaa kylmälaukkuun mahdollisimman kylminä, mikä pidentää niiden säilymisaikaa. Kylmälaukun viilentäjiksi sopivat kylmäkallejen lisäksi pakastetut mehupullot tai muut pakasteet, jotka tosin saattavat sulaa matkan aikana. Kuljetettavaksi kannattaa ottaa vain avaamattomia maitotuotteita, sillä avattujen pakkausten sisältö pilaantuu herkemmin.

"Toisaalta maito ei sinänsä ole erityisen riskialtis tuote, sillä hapantunut maito on helppo tunnistaa, ja harva sitä suuhunsa pistää. Hapanmaitotuotteet säilyvät paremmin, joten kesällä on hyvä suosia niitä", Hopsu-Neuvonen toteaa.

Lyhyille mökkimatkoille riittää hyvin styroksinen kylmälaukku, mutta pidemmällä reissulla ruoat on syytä säilyttää sähkövirtaan kytkettävässä kylmälaukussa.

Järvi viilentää juomat

Mökin jääkaappi olisi hyvä laittaa viilenemään jo ennen kuin ruoat tuodaan mökille. Jos mökki on kaukana kodista, jääkaappia ei välttämättä saa viilennettyä etukäteen. Tällöin ruoat ja juomat voi upottaa jääkaapin viilenemisen ajaksi esimerkiksi järviveteen tai kaivoon tiiviisti pakattuina hyvin suljetussa sangossa. Näin ne säilyvät huoneenlämpöä viileämpinä.

"Mökillä ruokailtaessa hyvä yleisohje on, että pöytään nostetaan tarjolle vain täsmämäärä ruokia. Ylijääneet ruoat on syytä kerätä pian pois."

Jos viileää säilytystilaa on vähän, kylmässä kannattaa pitää vain viileätä ehdottomasti vaativia elintarvikkeita. Sinapit, ketsupit ja kananmunat säilyvät pitkään huoneenlämmössäkin.

"Avaamattomina huoneenlämmössä säilyvät UHT-maidot ovat erinomaisia kesätuotteita. Niistä valmistuvat letut ja pannarit. Lisäksi voi käyttää käteviä täyssäilykkeitä ja kuivahiivaa, jotka säilyvät huoneenlämmössä", Hopsu-Neuvonen vinkkaa.

Mökkiruokia tehdessä kannattaa muistaa, että elintarvikkeiden parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -päiväyksiin voi luottaa vain, mikäli tuotteen kylmäketju ei ole katkennut missään vaiheessa. Pilaantuneesta ruoasta voi saada ruokamyrkytyksen.

Eviran suosittelemat elintarvikkeiden säilytyslämpötilat

  • Korkeintaan +2 °C: Tuoreet kalastustuotteet, keitetyt äyriäiset ja nilviäiset sekä sulatetut jalostamattomat kalastustuotteet, suolaamaton mäti.
  • 0–+3 °C: Kylmäsavustetut ja tuoresuolatut kalastustuotteet, tyhjiö- ja suojakaasupakatut jalostetut kalastustuotteet sekä suolattu mäti ja pakasteesta sulatettu, suolattu mäti.
  • Alle +4 °C: Jauheliha ja jauhettu maksa.
  • Enintään +6 °C: Muut helposti pilaantuvat elintarvikkeet, kuten maito, kerma, idut, paloitellut kasvikset, kalapuolisäilykkeet, elävät simpukat ja sushi.
  • Enintään +8 °C: Helposti pilaantuvat maitopohjaiset tuotteet, joiden valmistukseen sisältyy vähintään pastörointi tai sitä vastaava käsittely.

Lähteet: Evira

Katso myös