Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Syksyn perunalisukkeet ovat ihanan rapeita – neljä ohjetta astetta herkullisempaan ateriaan

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 12.9.2023
|
Muokattu: 12.9.2023
Parhaimmat perunalisukkeet ovat pinnasta rapeita, mutta sisältä suussa sulavan pehmeitä. Pienet annanperunat, rapeat parmesaaniperunat, klassiset röstit sekä kahden kypsennyksen tekniikalla tehdyt perunat sopivat myös naposteltavaksi majoneesin kera.

Suloiset annanperunat

Pommes Anna eli annanperunat on perinteisesti yksi iso ”perunakakku”. Perunat viipaloidaan hyvin ohuiksi viipaleiksi, jotka kerrostetaan valurautapannuun ja kypsennetään herkullisessa liemessä kypsäksi.

Tämä resepti on hieman yksinkertaisempi, mutta takuulla vähintään yhtä herkullinen. Nämä annanperunat eivät tarvitse lientä, vaan muffinipelti voidellaan voilla ja ohuet perunaviipaleet pyöritellään yrteillä maustetussa voisulassa.

Viipaleet kasataan muffinipellin koloihin keoiksi ja kekoja paistetaan uunissa ensin puoli tuntia ja sitten vielä pellillä toisin päin keikautettuna. Perunakekojen ohuet reunat rapetuvat ihanasti, mutta sisus jää silkkisen pehmeäksi.

Muutaman aineksen röstiperunat

Pieni vaivannäkö takaa herkullisen lopputuloksen, kun kyse on röstiperunoista. Raastettu peruna ja sipuli kypsyvät miedolla lämmöllä pinnaltaan rapeiksi ja sisältä meheviksi letuiksi. Röstit sopivat lisukkeeksi esimerkiksi paistetulle tai savustetulle kalalle tai pihville.

Kevätsipuli antaa näille rösteille raikkaan vivahteen, mutta röstit onnistuvat loistavasti myös ilman sitä. Kananmuna taikinassa tekee paistamisesta hieman helpompaa, kun massa pysyy paremmin koossa. Extrahyviä röstiperunoista saa paistamalla ne voissa.

Somehitti rapeat parmesaaniperunat

Voimakkaan makuinen parmesaani tekee lisukeperunoista hetkessä herkullisempia. Sen lisäksi, että nämä pitkittäin leikatut perunat ovat takuulla maistuvia, niissä on ihana rakenne.

Raastetun parmesaanin joukkoon nimittäin sekoitetaan kevyen ilmavaa japanilaista korppujauhoa eli pankojauhoa. Se pitää lopputuloksen kevyempänä ja rapeampana kuin perinteinen korppujauho.

Perunat voi maustaa rosmariinilla tai esimerkiksi timjamilla. Nämä herkkuperunat sopivat niin lisukkeeksi kuin sellaisenaankin naposteltavaksi.

Kahden kypsennyksen perunat

Näitä perunoita kannattaa tehdä kerralla reilu satsi! Kahden kypsennyksen tekniikalla valmistettavat perunat keitetään ensin hyvin suolatussa vedessä, johon lisätään ruokasoodaa. Ruokasooda edesauttaa perunoiden pinnan rapeutumista, kun ne paahdetaan uunissa keittämisen jälkeen.

Keittämällä pehmenneiden perunoiden täytyy antaa hieman kuivahtaa ennen öljyssä ja mausteissa pyörittelyä, jotta rapea pinta varmasti muodostuu uunissa. Tällä tekniikalla ihanan silkkinen sisus kohtaa rosoisen rouskuvan kuoren.

Peruna taipuu moneen: