Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tunnetko eri perunat? Tutustu perunalajikkeisiin

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.9.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Mitä eroa ja yhtäläisyyksiä eri perunoilla on? Tutustu perunalajikkeisiin ja niiden käyttöön.

Peruna on ekologinen, edullinen ja monipuolinen ruoka-aine. Perunalla on myös hyviä ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Se on hyvä kaliumin lähde, ja siitä saa myös kohtalaisesti C- ja B-vitamiineja. Kuorineen syötynä perunan kuitupitoisuus nousee selvästi.

Tärkkelyspitoisuus ratkaisee, mihin peruna sopii. Oikeanlaatuisen perunan ostaminen on helppoa. Kunkin perunalajikkeen ominaisuudet näkyvät pussien värikoodeista.

Säilytä perunat jääkaapin vihanneslaatikossa. Liian kylmässä perunat muuttuvat vetisiksi ja makeiksi, lämpimässä ne pehmenevät ja alkavat helposti itämään.

Perunoiden värikoodit

Punainen

 • jauhoisia perunoita

 • sopivat muusiin

Vihreä

 • kiinteitä perunoita

 • sopivat lisäkkeeksi, salaattiin, keittoihin, laatikoihin

Keltainen

 • yleisperunoita

Eri perunalajikkeet

 1. Siikli on varhaisperunoiden kestosuosikki. Pitkulainen mukula on kiinteä, keltamaltoinen ja maultaan herkullinen. Siikli sopii sekä keitettäväksi että pannulla paistettavaksi ja se on myös maukas salaattiperuna.

 2. Musica on tasakokoinen, muodoltaan kauniin soikea ja pinnaltaan sileä perunalajike. Malto on kiinteä ja keltainen. Musica on hyvänmakuinen keitin- ja soppaperuna, ja se sopii hyvin myös laatikkoruokiin.

 3. Annabelle on yksi pidetyimmistä uusista perunalajikkeista. Pitkulaisen, joskus käyränkin perunan maku on miedon kermainen, malto vahvan keltainen. Kiinteä Annabelle on monikäyttöinen peruna, mutta hyvää muusia siitä ei synny.

 4. Colomba on sileäkuorinen, tasakokoinen ja pyöreämukulainen peruna. Se pysyy hyvin koossa keitettäessä, mutta sopii myös muusiperunaksi mallon löyhän rakenteen vuoksi. Siinä siis yhdistyvät kiinteän ja yleisperunan ruoanlaitto-ominaisuudet.

 5. Puikula on vanha pohjoissuomalainen maatiaisperunalajike. Muodoltaan pitkulaisen ja käyrän puikulan malto on keltainen. Maku vivahtaa manteliin. Puikula hajoaa helposti keitettäessä, ja se onkin hyvä muusiperuna. Puikulat ovat herkkua uunissa paahdettuina.

 6. Bellarosa on punakuorinen peruna. Muodoltaan pyöreän ja isokokoisen perunan maku on pehmeän maukas. Bellarosa on yleisperuna, joka sopii sekä uuni- että keitinperunaksi, ja siitä syntyy myös hyvät ranskanperunat.

 7. Melody on pyöreä, matalasilmäinen ja keltamaltoinen peruna. Sen malto on kiinteä tai lievästi jauhoinen. Melody ei tummu lainkaan keitettäessä, joten se on mainio keitinperuna, joka sopii myös salaatteihin ja keittoihin.

Lisää aiheesta