Korealainen ruoka ilahduttaa vahvoilla aromeillaan. Inkivääri ja valkosipuli ovat tärkeitä ruoan maustajia, ja chiliä käytetään sekä tahnana että jauheena. Soijakastiketta, seesamiöljyä ja seesaminsiemeniä käytetään mausteiden tapaan antamaan ruoille niille ominaisen aromin.
Maun salaisuus piilee kastikkeissa
Erilaiset tahnat ja kastikkeet ovat erottamaton osa korealaista keittiötä. Tärkeä ja paljon käytetty ruokien maustaja on gochujang-chilitahna, joka valmistetaan soijapavuista ja chilijauheesta käymismenetelmällä. Tahnassa voi tulisuuden lisäksi maistaa myös makeita ja suolaisia vivahteita, ja tahnan jälkimaku on umaminen eli lihaisa. Suosittu ruoan maustaja on myös soijapaputahna, joka valmistetaan chilitahnan tavoin käymisteitse. Soijapaputahna muistuttaa japanilaista miso-tahnaa, mutta on huomattavasti voimakkaamman makuista.
Ei ateriaa ilman riisiä ja kimchiä
Riisi on korealaisen aterian perusta. Sen ohessa nautitaan maata ympäröivistä merialueista saatavaa kalaa ja muita mereneläviä, lihaa ja tofua. Kasviksista suosituimpia ovat kurkku, kaali, kevätsipuli ja retikka, jotka tarjotaan usein pikkelöityinä tai kevyesti paistettuna. Kasvikset ovat osa jokaista ateriaa. Suomen tapaan Koreassa on neljä selkeää vuodenaikaa ja maan keittiössä suositaan kulloinkin satokaudessa olevia raaka-aineita.
Erottamaton osa korealaista ruokaa on kimchi eli hapatettu kiinankaali, jota syödään lähes joka aterialla joko sellaisenaan ja riisin kanssa. Sillä maustetaan myös patoja, keittoja, wokkeja ja munakkaita.
Jaettuja annoksia ja grillausta
Korealaisessa ruoassa pyritään löytämään tasapaino happaman, suolaisen, makean, tulisen ja kirpeän maun välillä. Pöytään katetaan tyypillisesti useita ruokalajeja, eikä niitä erotella alku- ja pääruokiin. Jokaisella ruokailijalla on oma riisikuppinsa, mutta muuten ruoat jaetaan syöjien kesken.
Korealainen BBQ eli grillaus on tullut suosituksi myös maan ulkopuolella. Koreassa grillaus tapahtuu pöydän ääressä pienen grillin ympärillä. Grilli voi olla irtonainen tai kiinteästi pöytään kuuluva. Jokainen ruokailija grillaa itse lihan haluamaansa kypsyyteen ja nauttii sen salaatinlehteen käärittynä ja chilitahnalla maustettuna. Mukaan lisätään usein myös pikkelöityjä kasviksia.