Melanooma voi iskeä viiveellä - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Melanooma voi iskeä viiveellä

Melanooma voi iskeä viiveellä

Noin neljänkymmenen vuoden takaisen auringonottobuumin vaikutukset näkyvät nyt ihosyöpätilastoissa ja ihotautilääkäreiden potilasjonoissa.

Jaa Somessa
Teksti
Marita Kokko
Kuvat
SOK

Ihotautilääkäri Maria Huttunen on huolissaan ihosyövän yleistymisestä. Hänen vastaanotoillaan käyvät erityisesti 60–70-vuotiaat, jotka ovat nuorina ja innokkaina ahmineet aurinkoa etelän rannoilla.

"Ihosyövät, kuten okasolusyöpä ja tyvisolusyöpä, ovat enimmäkseen aika rauhallisia, ja ne pystytään hoitamaan lähes aina. Melanooma on ihosyövistä aggressiivisin, mutta senkin hoitotulokset ovat parantuneet, koska tauti havaitaan yhä varhaisemmin", Huttunen kertoo.

Melanooma on tällä hetkellä vaaleaihoisten nopeimmin yleistyvä kasvain. Noin kymmenen ihmistä 100 000:sta saa melanooman vuosittain. "Kiltimpää" tyvisolusyöpää todetaan Suomessa noin 10 000 ihmisellä vuosittain.

"Koska näitä syöpiä ei rekisteröidä, voi tautiin sairastuneita olla todellisuudessa paljon enemmän."

Paras tapa ehkäistä ihosyöpiä on unohtaa auringonpalvonta ja suojata iho auringossa huolellisesti aurinkovoiteella, jonka suojakerroin on riittävän korkea.

Julkaistu: 25.5.2015
Muokattu: 15.5.2019
Jaa Somessa