Mikä on polkupyörän ekologinen jalanjälki? | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mikä on polkupyörän ekologinen jalanjälki?

Mikä on polkupyörän ekologinen jalanjälki?

Pyöräilijän hiilidioksidipäästöt ovat reilusti alhaisemmat kuin autoilijan tai bussilla matkustavan.

Jaa Somessa
Teksti:
Petja Partanen
Kuvat:
SOK

Euroopan pyöräilyjärjestö ECF vertasi marraskuussa 2011 polkupyörän, henkilöauton ja bussikyydin hiilidioksidipäästöjä matkustuskilometriä kohti. Vertailussa otettiin huomioon muun muassa ajoneuvon valmistuksesta sekä käytöstä aiheutuva CO2-kuormitus.

Pyöräilijän polttoaineena on ruoka, jonka tuotanto kuormittaa ympäristöä. Polkiessaan 16 kilometrin tuntinopeudella pyöräilijä tarvitsee energiaa neljä kilokaloria per painokilo autoilijaa enemmän. Näin ollen 70-kiloisen pyöräilijän polttoaineenkulutus on noin 175 kilokaloria tunnissa.

Mitä tämä sitten tarkoittaa hiilipäästöinä kilometriä kohden? Tilastojen mukaan keskiverto EU-kansalainen nauttii päivässä 3 466 kilokaloria ja tuottaa ruokailullaan vuodessa 1,83 tonnin hiilipäästöt. Näillä laskentaoletuksilla pyöräilijän käyttämä polttoaine tuottaa kilometriä kohden 16 grammaa hiilidioksidia. Vertailussa autokyydin päästöarvo on 229 g/km.

Nykyautojen ilmoitettuihin päästöarvoihin verrattuna lukema kuulostaa suurelta, mutta laskelmissa on esitetty niin sanotut Well to Wheel -päästöt, jotka huomioivat myös polttoaineen valmistuksessa kuluneen energian.

Keskivertopyöräilijän hiilidioksidipäästöjen määrä on 16 g/km.

CO2-päästöt ajokilometriä kohden eri kulkutavoilla

(ajokin valmistus + ajokin käyttö = yhteensä g/km)

Polkupyörä: 5 + 16 = 21

Henkilöauto: 42 + 229 = 271

Bussi: 6 + 95 = 101

Julkaistu: 24.3.2015
Muokattu: 15.5.2019
Jaa Somessa