1. Pistä tavarat paikoilleen ennen kuin tartut luuttuun
Tuolin karmeille kerääntyy usein vaatteita, pöydille taas lehtiä ja mainoksia. Kun laitat vaatteet kaappiin ja lehdet pinoon, on kodissasi heti selkeämmän näköistä. Kun olet järjestänyt tavarat paikoilleen, on myös kodin siivoaminen helpompaa.
Jos ongelmanasi on, että tavaraa on liikaa tilaan nähden, kannattaa järjestelyyn käyttää enemmän aikaa. Käy tavaroita läpi pino tai tavara kerrallaan: mitä kannattaa säilyttää ja mitä kierrättää? Jos et tarvitse tavaraa, laita se kiertoon. Jos taas tarvitset tavaran, mutta sille ei ole paikkaa, mieti säilytykseen ratkaisu. Esimerkiksi tärkeät paperit kannattaa laittaa yhteen paikkaan, kuten mappiin tai laatikkoon.
2. Imuroi lattiat ja matot – huomaat eron huoneilmassa!
Siivouksella on suuri merkitys huoneilman laatuun. Kun siivoaa säännöllisesti, koti on raikas ja hengitysilma hyvää. Imuroi villakoirat ja roskat lattioilta ja matoilta säännöllisesti. Ulkoiluta mattoja silloin tällöin.
3. Moppaa lattiat nihkeällä ja vältä työläitä pinttymiä
Lattioiden pyyhkiminen nihkeällä pitää pölyt kurissa. Samalla saat lattialle kertyneet tahrat pois, eivätkä ne pääse pinttymään. Moppaamalla saat kotiin myös raikkaan tuoksun. Lattioita ei kuitenkaan tarvitse mopata joka viikko – moppaa silloin, kun siivoukseen on enemmän aikaa.
4. Pyyhi pölyt (etenkin elektroniikkalaitteista)
Huonekaluille ja tasoille kertyvä pöly vaikuttaa myös hengitysilmaan. Jos olet kovin allerginen, tavaraa kannattaa olla esillä vähemmän ja kirjahyllyissä ovet, etteivät ne keräisi niin paljon pölyä. Myös elektroniikka kerää helposti pölyä.
5. Anna kylpyhuoneen bakteereille kyytiä
Kylpyhuoneen pikapesu kannattaa ottaa tavaksi, sillä bakteerit viihtyvät tässä kodin huoneessa. Kun teet kylpyhuoneen pikasiivouksen useammin, siihen ei kulu paljoa aikaa. Tehtävälistalle kannattaa kirjata WC-pöntön ja lavuaarin putsaus sekä peilien pyyhkiminen.