Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Alusasumyyjä rohkaisee suomalaisnaisia: "Älkää tuijottako muhkuroita, niitä on kaikilla"

Teksti:
Leena Lukkari
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 4.12.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Tytti Pajunoja, 37, työskentelee Kannelmäen Sokos Kaaressa aluspukeutumisen myyjänä. Hän on tottunut, että pienessä sovituskopissa puhutaan elämästä ja kuolemasta.

"Joulun alla on erityisen mukavaa olla töissä alusasuosastolla. Lahjaa ostavat miehet ovat ihania: he tietävät naisensa liivien koon tai heillä on kännykässä valokuva kokolapusta. Kun miehet saavat valita, he pukevat naisen pitsiin.

Valtaosa asiakkaistani on lähialueella asuvia keski-ikäisiä naisia. He arvostavat käytännöllisyyttä ja mukavuutta. Moni ei tiedä kuppikokoaan. Hämmennystä aiheuttaa kahden mittataulukon käyttö, jossa numero kertoo rinnanympäryksen ja kirjain kuppikoon.

Siinä sitä sitten ollaan pienessä kopissa, sovitetaan rintaliivejä ja puhutaan elämästä ja kuolemasta.

Aamupäivällä tulevat asiakkaat, joilla on kysyttävää: syöpää sairastavat naiset ja imettävät äidit. Rintasyöpäleikkaukseen valmistautuva tarvitsee tukevat, kaarettomat liivit, jotta haavat saavat parantua rauhassa. Leikkauksen jälkeen haetaan uusiin muotoihin sopivia liivejä. Minulle taitaa olla helppo avautua. Työssäni yksityisyyden raja ylittyy ja se murtaa jään.

Kysyn yleensä asiakkaalta, mitä kokoa hän on käyttänyt ja milloin rinnanympärys on mitattu. Jos saan luvan, mittaan ympäryksen vaatteiden päältä ja arvioin kuppikoon silmämääräisesti. Kun asiakas kokeilee liiviä, kysyn, voinko tulla koppiin katsomaan. Siinä sitä sitten ollaan pienessä kopissa, sovitetaan rintaliivejä ja puhutaan elämästä ja kuolemasta.

Monta kertaa olen itkenyt yhdessä asiakkaan kanssa.

Suomalaiset naiset ovat kamalan reippaita. He kertovat syövästään, mutta eivät lannistuneina vaan valmiina taistelemaan. Monta kertaa olen itkenyt yhdessä asiakkaan kanssa.

Ihaninta on kohdata tyytyväinen asiakas. Kerran olin juuri palvellut äitiä, kun hän toi tyttärensä ensiliivejä ostamaan. Se oli suuri luottamuksen osoitus. Eräs jo harmaantunut rouva sanoi, ettei hänellä ole koko elämänsä aikana ollut niin hyvin istuvia liivejä.

Yhden toiveen esittäisin naisille: älkää tuijottako muhkuroita, niitä on kaikilla.

Toivoisin, että naisetkin uskaltaisivat ostaa pitsiä.

Toivoisin, että naisetkin uskaltaisivat ostaa pitsiä. Ei ole niin vaarallista, jos kaula-aukosta pilkahtaa jotain kaunista. Mikään ei viimeistele juhla-asua niin hyvin kuin oikein valittu alusasu."

Tiesitkö?

  • 120 euroa on summa, jonka suomalaiset käyttävät aluspukeutumiseen vuodessa.

  • Vaatteisiin ja kenkiin menee yhteensä 662 euroa vuodessa.

Lue lisää

Lisää aiheesta