Äppelpaj med misokola

Misokola med umami och fin sötma tar äppelpajen till en helt ny nivå.

Äppelpaj med misokola
Äppelpaj med misokola
Teksti: S-kokeilukeittiö
Kuvat: Reetta Pasanen
5.8.2025 | Päivitetty 7.8.2025

8 bitar | Ugnstemperatur 200 °C | Tillagningstid 45 min.

Ingredienser

3 (500 g) äpplen (inhemska)

1 dl pekannötter

Botten

150 g smör

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Misokola

1 burk (2 dl) vispgrädde

2 dl farinsocker

2 msk misopasta

Dessutom

smör till smörjning av pajformen

  1. Tillaga kolan. Koka upp grädde och socker i en kastrull och låt puttra försiktigt i ca 10 minuter tills blandningen tjocknar. Rör om då och då. Ta kastrullen från spisen och blanda ner misopastan.

  2. Tillaga bottnen. Smält smöret.

  3. Blanda ner socker och vaniljsocker i smöret. Blanda mjöl och bakpulver och rör snabbt ner i smör- och sockerblandningen. Tryck ut degen på bottnen och kanterna av en smord pajform (diameter 24 cm).

  4. Tvätta äpplena och skala dem eventuellt. Ta bort kärnhusen och skiva äpplena. Hacka nötterna.

  5. Fördela hälften av kolan på pajbottnen. Lägg upp äppelskivorna ovanpå kolan. Blanda hälften av den återstående kolan med hackade nötter och bred ut blandningen över pajen. Grädda i ugn i 200 grader i ca 30 minuter tills pajen är färdig. Täck vid behov med bakplåtspapper om ytan blir för mörk.

  6. Servera pajen med återstoden av kolan.

Aiheet