Hallonrulltårta med matcha
Rulltårtsbottnen får sin gröna färg och subtila smak av te från matchapulver. Söt vit chokladfyllning och fräscha hallon balanserar smakerna.


10 bitar | Tillagningstid 45 min. + stå 4 h
Botten
4 ägg
1 ½ dl socker
1 dl vetemjöl
2 msk potatismjöl
1 msk matchapulver
1 tsk bakpulver
Fyllning
100 g vit choklad
2 burkar (à 2 dl) vispgrädde
1 ask (200 g) färskost med vanilj
1 ask (175 g) hallon
Garnering
matchapulver
hallon
Vispa rumstempererade ägg och socker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner dem i skummet. Vänd försiktigt till en jämn smet. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 200 grader i ca 8 minuter.
Stjälp upp den färdiga bottnen på ett rent bakplåtspapper och lösgör det översta bakplåtspappret. Låt svalna. Vänd bottnen med den gyllenbruna sidan uppåt innan du fyller den.
Smält chokladen försiktigt i mikro eller över vattenbad. Låt svalna en stund. Vispa grädden. Vispa ner färskosten och den lätt avsvalnade vita chokladen i grädden. Spara en tredjedel av fyllningen till spritsning.
Fördela fyllningen jämnt över den avsvalnade bottnen. Strö över hallon. Rulla ihop bottnen till en rulle med hjälp av bakplåtspappret och lämna skarven nedåt. Låt stå och dra i kylskåp i minst 4 timmar eller helst över natten.
Skär tårtan i bitar och lägg upp på tallrikar. Spritsa återstoden av fyllningen över bitarna i ett vågigt mönster. Toppa med matchapulver och hallon.



