Julfocaccia
Denna focaccia är lättlagad eftersom den är knådfri och får jäsa över natten. Dekorera det populära brödet i julskrud med fikon, getost, rosmarin och honung.


1 st. | 1 h + jäsning 10 h | Ugnstemperatur 225 °C
Ingredienser
5 dl vatten
7 ½ dl vetemjöl
2 tsk socker
2 tsk salt
1 ½ tsk torrjäst
1 msk olivolja
Topping
1 pkt (200 g) getost
6–8 färska fikon
2 rosmarinkvistar
½ dl olivolja
1 tsk flingsalt
1 msk flytande honung
Dessutom
olivolja
Värm vattnet till rejält fingervarmt (42 grader). Blanda mjöl, socker, salt och jäst i en bunke. Tillsätt vatten och blanda till en jämn deg, men knåda inte. Degen ska vara lös.
Fukta händerna med vatten. Vik degen genom att ta tag i ytterkanten och lyfta mot mitten. Vrid bunken 45 grader och vik på nytt ytterkanten mot mitten. Upprepa detta totalt 8 gånger och låt degen vila i 10 min. Upprepa vikningen och degvilan ytterligare 2 gånger. Efter den sista vikningen, pensla olja på degen (1 msk), täck bunken med färskfolie och låt stå i kylskåp i minst 8 timmar.
Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och pensla pappret med olja. Stjälp upp degen på plåten och bred ut den ända till kanterna. Låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar.
Skär osten i tunna skivor. Tvätta och skiva fikonen. Riv rosmarinbladen från stjälkarna. Ringla olja (½ dl) över degen och tryck gropar i ytan med fingrarna. Strö över salt och lägg ost, fikon och rosmarin ovanpå focaccian.
Grädda i ugnen i 225 grader i 25–30 minuter. Ringla ränder av honung över ytan efter gräddningen.
Tips: Ersätt de färska fikonen med 150 gram torkade mjuka fikon.



