Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lukiolainen Salla Hietanen: "Työnteko opettaa vastuullisuutta"

Teksti:
Susanna Karhapää
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 12.6.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Kesällä porvoolainen Salla Hietanen, 17, lukee kirjoituksiin ja paiskii töitä Näsin ravintolamaailmassa. Välillä kutsuvat kesäfestarit.

"Kaikki tienaamani rahat eivät ole menneet vaatteisiin tai meikkeihin, vaan osan olen säästänyt tai ostanut omaan kotiini huonekaluja. Viime vuonna olin siskoni kanssa lomalla Thaimaassa. Haaveilen matkasta Australiaan tai Uuteen-Seelantiin.

Opiskelen lukiossa, ja koska olen vapaa-aikana Näsin ravintolamaailmassa töissä, minun täytyy suunnitella opinnot tarkkaan. Minusta on tullut vastuullisempi. Alan valmistautua koeviikkoon jo kaksi viikkoa ennen.

Ravintolamaailmassa palvelen kassalla, teen ruokia, tiskaan ja siivoan. Yritän saada asiakkaat hymyilemään. Se on parasta. Tulevaisuudessakin haluan tehdä töitä ihmisten kanssa.

"Yritän saada asiakkaat hymyilemään. Se on parasta. Tulevaisuudessakin haluan tehdä töitä ihmisten kanssa. "

Ensimmäinen työpaikkani oli Porvoon ABC-Delillä. Aloitin siellä 14-vuotiaana kesäharjoittelussa. En vielä tiedä, mitä teen lukion jälkeen, joten onneksi on työpaikka.

Joskus väsyttää mennä töihin, jos on ollut rankka koulupäivä tai kaverit tekevät jotain kivaa. Väsymys menee ohi, ja kaverit ovat olemassa, vaikka en ihan joka paikkaan pääsisikään.

Työkavereistakin on tullut minulle hyviä ystäviä. Käymme kahvilla ja shoppailemassa. Olen saanut vanhemmilta työkavereilta hyviä neuvoja elämään.

Kesällä olen kokopäiväisesti töissä ja luen ylioppilaskirjoituksiin. Kun on vapaata, lähden kavereiden kanssa festareille ja otan aurinkoa."

S-ryhmän Paras paikka elää -ohjelma sisältää sata tekoa Suomen hyväksi. Yksi teoista on nuorten työllistäminen. S-ryhmä tarjoaa enemmän kesätyöpaikka- ja harjoittelupaikkoja kuin mikään yksityinen yritys Suomessa. Viime vuonna töitä sai 12 000 nuorta.

Lisää aiheesta