Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Grillimakkaran ja halloumijuuston myynti moninkertaistuu juhannusviikolla, kun verrokkina on arkiviikko huhtikuulta.

Näiden tuotteiden kysyntä pomppaa pilviin juhannusviikolla

Teksti:
Juho Kahilainen
Kuvat:
Kari Lousaari, Yhteishyvä
Julkaistu: 17.6.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Kun aurinko paistaa ja arki vaihtuu lomakauteen, suomalaisten ostoskori näyttää varsin erilaiselta.

Juhannusviikolla ostetuimpia tuoteryhmiä ovat grillattavaksi hankittavat tuoreet lihatuotteet, olut ja vihannekset.

Poimimme 10 suosittua Suomen mökkikuntaa ja tarkastelimme, mitä suomalaiset juhannusviikolla ostavat. Kun verrokkina käyttää arkiviikkoa huhtikuulta, mökkikunnissa kauppojen myynti kasvaa noin 50 prosenttia. Pienemmissä ja erityisen mökikkäissä kunnissa myynti tuplaantuu.

Mökeillä syödään tietysti makkaraa. Kesäasukkaiden vaikutus näkyy myymälöissä, sillä mökkikunnissa grillimakkaroiden myynti yli nelinkertaistuu juhannusviikolla.

Mutta paistetaan grilleissä muutakin kuin ”käyrää”. Halloumijuuston kysyntä mökkipaikkakunnilla peräti kymmenkertaistuu. (Jos pelkkä grillattu halloumi alkaa kyllästyttää, kokeile esimerkiksi halloumi-kesäkurpitsakääröjä.)

Kilogrammoissa mitattuna grillimakkaroita myytiin juhannusviikolla 2018 noin 607000 kg. Halloumijuustoja noin 35000 kg.

Keskikesän juhlaan kuuluu myös sauna. Monella mökillä juhannusta vietetään hyvien ystävien ja sukulaisten kesken. Isäntäväellä on todennäköisesti käytössä omat laudeliinansa, mutta vieraita varten on saatettu ostaa kertakäyttöpeflettejä. Viime vuonna juhannusviikolla myytiin kaikkiaan 4139 pakettia näitä tuotteita, mikä tarkoittaa yhteensä 158000 kappaletta kertakäyttöpeflettejä.

Mökkikuntien indeksiä varten ostodata on poimittu S-kaupoista seuraavista kunnista: Kuopio, Mikkeli, Lohja, Savonlinna, Parainen, Kemiönsaari, Puumala, Kustavi, Mäntyharju ja Pälkäne. Yhteensä 63 myymälää. Juhannusviikon myyntiä on verrattu huhtikuun 2018 arkiviikkoon numero 16.

  1. Kaikki S-ryhmän ruokakaupat ovat auki juhannusaattona. Osa myymälöistä saattaa sulkea ovensa normaaliperjantaita aikaisemmin. Myymälöistä vain noin 60 on suljettuna juhannuspäivänä eli kaikkina päivinä ostoksia voi tehdä lähes 1000 toimipaikassa.
  2. Kellon ympäri palvelee noin 60 myymälää ja ABC-asemaa. Lisäksi Prisma Kuopiossa, Prisma Mikkelissä ja Prisma Seppälässä Jyväskylässä on vilkkaimpina kauppapäivinä ennen juhannusta laajennettu aukiolot 24/7.

Mitä ruoaksi juhannuksena? Laita nämä reseptit muistiin

Lisää aiheesta