Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin kierrätät lääkejätteen: poista pakkaukset ja vie apteekkiin

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Lähde:
ympäristöasiantuntija Seppo Kajaste HSY, YTV. Paperinkeräys oy, Fimea, apteekki.fi, Fortum, ja UFF.
Julkaistu: 1.6.2017
|
Muokattu: 1.4.2022
Näin kierrätät lääkejätteen: poista pakkaukset ja vie apteekkiin

Älä käytä vanhentuneita lääkkeitä, vaan vie ne apteekkiin. Useimmiten lääkkeiden teho heikkenee ajan myötä, ja joissakin tapauksissa ne muuttuvat jopa vaarallisiksi. Lääkekaappi kannattaakin käydä säännöllisesti läpi.

Sekajäteastiassa lääkejätteet voisivat joutua lasten käsiin. Viemäriin heitettynä ne voivat päätyä luontoon ja palata ihmisen elimistöön ruoan, veden tai hengitysilman mukana. Siksi on tärkeää hävittää lääkkeet oikein.

Vitamiineja ja tavallisia perusvoiteita ei tarvitse viedä apteekkiin. Ne ovat normaalia sekajätettä.

Mitä lääkkeille pitää tehdä?

Poista reseptilääkkeistä ohjeliput tietosuojan takia. Ota vanhat tai käyttämättä jääneet tabletit ja kapselit pois pahvipakkauksista − läpipainopakkaukset voit jättää.

Nestemäiset lääkkeet ja voiteet voit palauttaa apteekkiin omissa pakkauksissaan. Varmista kuitenkin, etteivät nestemäisten lääkkeiden pakkaukset vuoda. Jotkin lääkejätteet ovat vaarallisia, joten niitä on syytä käsitellä huolellisesti. Pakkaa lääkkeet läpinäkyvään muovipussiin ja vie apteekkiin.

Palauta jodipitoiset lääkkeet, elohopeakuumemittarit, sytostaattia sisältävät lääkkeet sekä ruiskut ja neulat apteekkiin erikseen pakattuna.

Mitä lääkkeille tapahtuu?

Apteekeista vanhat lääkkeet lähetetään Fortumin Riihimäen laitokselle, missä ne poltetaan energiaksi.


Tarkista oman alueesi kierrätyspisteet täältä: www.kierratys.info

Lisää aiheesta