Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin kierrätät paperin: ole tarkkana, mitä paperinkeräykseen laitat

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Lähde:
ympäristöasiantuntija Seppo Kajaste HSY, YTV. Paperinkeräys oy, Fimea, apteekki.fi, Fortum, ja UFF.
Julkaistu: 1.6.2017
|
Muokattu: 1.4.2022
Näin kierrätät paperin: ole tarkkana, mitä paperinkeräykseen laitat

Paperinkeräykseen voi panna käytännössä kaiken, mitä postiluukusta kotiin tulee: sanoma- ja aikakauslehdet, mainospostin ja kirjekuoret. Värillinen ja vaalea kopiopaperi sopii paperinkeräykseen, samoin pehmeäkantiset kirjat.

Paperinkeräykseen ei kuitenkaan kuulu kaikki, minkä sinne voisi kuvitella kuuluvan. Lahjapaperit eivät kelpaa kotikeräyspaperin tai keräyskartongin joukkoon, koska ne sisältävät paljon painoväriä, teippejä ja tarroja. Lahjapapereina käytetään myös folio- ja alumiinipaperia, joita ei voida hyödyntää uuden paperin raaka-aineena. Lahjapaperit kuuluvatkin energia- tai sekajätteeseen. Hyväkuntoiset lahjapaperit kannattaa säilyttää ja käyttää uudelleen.

Paperinkeräykseen ei saa myöskään laittaa ruskeaa pahvia, ruskeita paperipusseja tai paperitapettia. Paperitapetti kestää vettä niin hyvin, että se ei hajoa riittävän helposti jätelaitoksessa. Tavallinen tapetti on muovia, joten sekään ei kuulu paperinkeräykseen.

Mitä paperijätteelle pitää tehdä?

Kovakantisista kirjoista irrotetaan ensin kannet, jotka laitetaan kartonkikeräykseen. Kovat kannet eivät hajoa jätteenkäsittelylaitoksella riittävän helposti. Hyväkuntoiset kirjat voi tietenkin myydä kirpputorilla tai lahjoittaa eteenpäin. Kirjekuorien muovi-ikkunat ja lehtien niitit voi laittaa mukaan paperinkeräykseen. Ne eivät häiritse käsittelyprosessia.

Jätepaperin tulisi olla kuivaa, sillä kostea ja likainen paperi tarjoaa kasvualustan bakteereille ja sienille. Niiden vuoksi koko paperierä saattaa muuttua käyttökelvottomaksi esimerkiksi wc- ja talouspaperinvalmistuksen kannalta, sillä niiden valmistus vaatii hyvää hygieniatasoa. Kostean paperin voi kuivata ennen keräykseen laittamista tai panna sekajätteeseen.

Lehtiä ei kannata sitoa narulla nipuiksi, sillä naru häiritsee paperin hajottamista.

Mitä paperijätteelle tapahtuu?

Keräyspaperista tehdään esimerkiksi sanomalehtipaperia sekä wc- ja talouspaperia.


Tarkista oman alueesi kierrätyspisteet täältä: www.kierratys.info

Lisää aiheesta