Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vauvanvaatteiden pesu - valitse hellävarainen pesuaine ja riittävän korkea pesulämpötila

Teksti:
Yhteishyvän toimitus
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 6.10.2021
|
Muokattu: 31.10.2022
Pese vauvanvaatteet aina hellävaraisilla pesuaineilla ja mahdollisimman pienellä kemikaalikuormalla, jotta vauvan herkkä iho ei ärsyynny. Tahranpoistossa nopeus on valttia.

Pesulämpötila

Etenkin vauvan ihon kanssa kosteuksissa olevien vaatteiden tulee kestää pesu vähintään 60-asteessa, sillä osa mikrobeista ja tahroista ei lähde pois vielä 40-asteen pesussa. Uudet vaatteet on hyvä pestä aina ennen ensimmäistä käyttöä, jotta mahdolliset tuotannosta jääneet kemikaalit lähtevät pois. Valmistajat testaavat tuotteen pesukäyttäytymisen ja määrittävät suosituslämpötilan sen mukaan. Tavallisimmat pesulämpötilasuositusta tiputtavat syyt ovat vaatteen kutistuminen ja värien kestoon liittyvät seikat.

Pesuaine

Pesuaineen on hyvä olla hajusteeton ja hellävarainen, mielellään myös ympäristömerkitty ja mahdollisesti Allergia- ja astmaliiton suosittelema, joka on tutkitusti turvallinen. Huuhteluainetta ja sen lisäämää kemikaalikuormaa ei vauvan pyykissä tarvitse. Jos huuhteluainetta haluaa käyttää, kannattaa se valita samoilla ominaisuuksilla kuin pesuaine.

Kuivausrumpu

Useissa vauvankin vaatteissa on merkintä, että vaatetta ei saa laittaa kuivausrumpuun. Kielto liittyy todennäköisimmin kutistumiseen, sillä kuivausrumpu kutistaa vaatteen kerralla ja esimerkiksi puuvilla kutistuu aina jonkin verran. Vaatteet voi kuivattaa rummulla myös vain osittain. Hieman kosteana venyttäminen ja muotoilu palauttavat kokoa ja vaate kuivaa loppuun rypistymättä. Neuloksissa kutistumisenvaraa on jouston ansiosta enemmän kuin kankaissa.

Vaatteet voi kuivattaa rummulla myös vain osittain.

Tahranpoisto

Tahranpoistossa korkea pesulämpötila on merkittävä tekijä. Erityisen tärkeää on nopeus – tahra irtoaa paremmin tuoreena. Mekaaninen hankaus auttaa vaikeissa tahroissa: liota, lisää tahrakohtaan tavallista saippuaa, hiero käsin ja kenties kynsiharjalla ja pese vaate sitten koneessa. Vaikeassa liassa voi käyttää tahranpoistojauhetta tai -suihketta pakkauksen ohjeen mukaan. Jäämien vaaraa ei ole, koska tuote pestään tahranpoistoaineen lisäämisen jälkeen.

Lisää aiheesta