Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Anna Brotkin: Helsingissä on persoonallisia kaupunginosia – poimi vinkit kulttuuritarjontaan

Teksti:
Kirsi Hemanus
Kuvat:
GettyImages ja Anna Brotkin
Julkaistu: 30.5.2022
|
Muokattu: 31.5.2022
Käsikirjoittaja Anna Brotkin viihtyy erityisen hyvin Kalliossa ja Vallilassa. Helsinki on Brotkinin mielestä kompaktin kokoinen kaupunki, jossa voi pyöräillä joka paikkaan nopeasti.

Käsikirjoittaja, Aikuiset-tv-sarjan luoja Anna Brotkin kertoo omasta Helsinki-suhteestaan näin:

”Käsikirjoittamani televisiosarja Aikuiset liittyy vahvasti Helsingin yhteen kaupunginosaan, Kallioon. Kalliolla on tärkeä osa sarjan hahmojen elämässä ja koko siinä kuplassa. Kirjoittaessani sarjaa halusin päivittää populaarikulttuurin kliseistä Kallio-kuvaa. Sen mukaan Kallio tunnettiin lähinnä thai-hierontaliikkeistä ja halvoista pizzerioista. Nykyisinhän Kallio on keskiluokkaistumisen kourissa, ja sinne on ilmestynyt esimerkiksi viinibaareja. On ikään kuin vanha ja uusi Kallio rinnakkain.

Muutin Kallioon noin kymmenen vuotta sitten. Kallio on kivalla tavalla yhteisöllinen paikka. Alueella asuu paljon erilaisia ja eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Vietän siellä edelleen paljon aikaa, vaikka olen asunut jo pari vuotta viereisessä kaupunginosassa Vallilassa.

Sekä Kalliossa että Vallilassa on tervetullut olo, enkä nykyisin juuri poistu alueelta. Työhuoneeni on täällä, ja suuri osa ystävistänikin asuu täällä. Siitä syntyy kylämäinen tunnelma. Alueella on myös todella hyviä kahviloita ja bistro-tyyppisiä rentoja fine dining -ravintoloita, mielestäni kaupungin parhaita.

Helsinki on kompaktin kokoinen kaupunki, ja täällä voi pyöräillä joka paikkaan nopeasti. Eri kaupunginosissa on hyvin erilainen tunnelma. Ennen kuin muutin Helsinkiin, en edes tiennyt, että Vallilassa on iso kaunis puutaloalue niin lähellä keskustaa.

Luonto on yksi Helsingin plussapuolista. Käyn ulkoilemassa Mustikkamaalla ja Kivinokassa, joista voi katsoa meren yli Kallioon päin. Harvoin muistetaan, että myös itäisessä kantakaupungissa on merenrantaa. Itä-Helsingin rannoilla, kuten Uutelassa tai Kallahden niemen uimarannalla, unohtuu nopeasti, että ollaan pääkaupungissa. Ne ovat luonnonkauniita paikkoja.

Torikahvit ja kulttuuria

Minulle tärkeä paikka on myös Hakaniemen tori, jossa käyn kesäisin aamukahvilla. Ostan torilta vihanneksia ja kukkia. Myös Hakaniemen halli on minulle rakas. Torista tulevat mieleen lapsuuden kesät, 90-luvun Suomi.

Hakaniemenrannassa sijaitsee ihana rauhoittumisen tyyssija, Kulttuurisauna. Se on kahden arkkitehdin perustama pelkistetty ja ekologinen sauna, jonka atriumpihalta pääsee pulahtamaan mereen uimaan.

Jos kaukokaipuu iskee, saatan mennä Ullanlinnaan kävelemään ja kuvittelemaan, että olen Tukholmassa tai Pariisissa.

Itäisessä kantakaupungissaon paljon vaihtoehtoista kulttuuritarjontaa ja tapahtumia. Olen järjestänyt jo usean vuoden ajan Icons Club -tanssibileitä Kalasatamaan kuuluvalla Teurastamon alueella. Ne ovat ulkoilmabileitä, joihin on vapaa pääsy. Bileissä on aina jokin artistiteema, kuten Madonna, Beyoncé, Britney Spears, Lady Gaga tai David Bowie.

Bileisiin pukeudutaan teeman mukaisesti, ja artistin fanitus yhdistää ihmisiä. Jos on talvi, tanssitaan lämpölamppujen alla takit päällä. Nämä ovat todellisia hyvän mielen tapahtumia: satoja ihmisiä kokoontuu tanssimaan ja nauttimaan musiikista ja öisestä Helsingistä.”

3 tärppiä: Kivaa tekemistä

  1. Teurastamon alueella on markkinoita, myyjäisiä, konsertteja ja erilaisia tapahtumia ympäri vuoden. Samalla voi nauttia alueen hyvästä ruoka- ja juomatarjonnasta.

  2. Vallilan Konepajan alueella on baareja, ravintoloita ja erilaista kulttuuria, samoin läheisessä Suvilahdessa.

  3. Helsingissä on pieniä korttelikinoja, kuten Riviera-leffateatteri Kalliossa ja keskustan Kino Engel. Leffan voi nauttia vaikka viinilasillisen kanssa. Muun muassa Kino Engelissä järjestetään kesällä tunnelmallisia ulkoilmanäytöksiä.

Lisää aiheesta