Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Karaokeisäntä paljastaa suosituimman karaokekappaleen – onko tämä sinunkin suosikkisi?

Teksti:
Iina Kansonen
Kuvat:
Pihla Liukkonen
Julkaistu: 15.9.2023
|
Muokattu: 15.9.2023
Karaokejono saattaa mikkeliläisessä Las Palmasissa venähtää lähes parituntiseksi. Tässä jutussa karaokeisäntä Tomi Paakkunainen kertoo yötyöstään ja sen, miksi ei itse laula.

Mitä kaikkea karaokeisännän työhösi kuuluu?

”Olen usein avausvuorossa eli avaan baarin kello kuusi iltapäivällä, kytken karaokelaitteet päälle ja varmistan, että ne toimivat.

Meillä biisit varataan padilta, ja ne menevät automaattisesti jonoon. Harvassa paikassa on enää lauluvihkoja, joista valittu biisi kirjoitetaan paperilapulle, joka viedään karaoken vetäjälle.

Minun tehtäväkseni jää laittaa valot lavalle, jolle laulajat nousevat ja spiikata, kenen vuoro on laulaa. Tunnistan joitakin kanta-asiakkaitamme. He laulavat usein samoja biisejä, ja olen oppinut, mille volyymille he haluavat minun säätävän mikit ja kaiun.”

Mikä on Las Palmasin lauletuin biisi?

Samuli Edelmannin Peggy. Harvassa ovat ne työvuorot, joiden aikana sitä ei kuule kertaakaan. Peggyä laulavat nykyään myös nuoret, vasta täysi-ikäistyneet asiakkaat. Biisi on aika menevä, ja sitä lauletaan usein kaveriporukassa. Toinen suosittu laulu on Egotripin Matkustaja. Pisimmillään laulujono on perjantai- ja lauantaiöisin, jolloin se voi kasvaa jopa tunnin ja 45 minuutin mittaiseksi.”

Laulatko itse karaokea?

”En osaa laulaa. Laulan karaokea vain hyvin harvoin, sillä jätän sen homman mieluummin niille, jotka osaavat. Jos joskus satun laulamaan, valikoin laulettavakseni jonkun helpon suomipopbiisin, kuten juuri Peggyn tai Arttu Wiskaria.”

Millaisia työvuoroja sinulla on?

”Tulen töihin tavallisesti kuudelta. Nukkumaan pääsen arkipäivisin kahden ja kolmen välillä, mutta viikonloppuisin nukkumaanmeno voi venähtää jopa aamukuuteen.

Herään useimmiten puolenpäivän ja iltapäiväkolmen välillä. Olen tehnyt yötyötä ravintoloissa pian 14 vuotta. Olen siis tottunut valvoja.

Joitakin vuosia sitten työskentelin hetken aikaa kaupan puolella. Silloin tein aamu- ja päivävuoroja ja huomasin, että yövuorot ovat minun juttuni. Yötyö sopii minulle, ja olen onnistunut sovittamaan muun elämän siihen hyvin.”

Valvotko myöhään myös lomillasi?

”Lomalla ja pidemmillä vapailla päivärytmini muuttuu hieman päinvastoin kuin monella muulla: menen nukkumaan aikaisemmin, ja joskus saatan olla nukkumassa jo puolen yön aikaan. Silloin myös herään aikaisemmin.”

Mistä saat energiaa työhösi?

”Meillä on pirun hyvä työporukka. Työ tuntuu harvoin työltä kiireisinäkään päivinä, koska meillä on niin hauskaa keskenämme. Touhuamme paljon yhdessä myös vapaa-ajalla, sillä meillä on usein vapaata siihen aikaan, kun muut tekevät töitä.”

Kuka?

Tomi Paakkunainen, 34, työskentelee karaokeisäntänä viihderavintola Las Palmasissa Mikkelissä.