Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kasvojoogasta tuli trendikästä – Muuttaako se oikeasti ulkonäköä?

Haluatko näyttää hieman iloisemmalta? Tai jopa puoleensavetävämmältä? Kasvojooga voi auttaa. Uusi trendi lupaa apua terveysongelmiinkin.

Teksti: Yhteishyvän toimitus
Kuvat: Santtu Miikkulainen, Basam Books
1.6.2025 | Päivitetty 8.6.2025

Hih hih, hih hih.

Kun kasvojoogaopettaja, Päivittäinen kasvojooga -kirjan julkaisseen Päivi Salmisen työpajaan saapuu joukko naisia, vitsailun aiheet ovat usein samanlaisia. Moni heistä miettii, tunnistaako kumppani heitä treenin jälkeen.

Salmista hymyilyttää, vaikka hän on kuullut vitsin monta kertaa.

Kasvojoogalla tarkoitetaan harjoitusta, jolla pyritään joko vahvistamaan tai rentouttamaan kasvojen lihaksia. Se saattaa piristää väsynyttä ilmettä, joten ei ihmekään, että julkisuudessa kasvojooga on saanut maineen ryppyjen silottajana.

"Mutta voi kunpa ymmärrettäisiin, että kasvojoogassa on kyse paljon muustakin kuin ulkonäöstä", Salminen sanoo.

Päivi Salminen on joogaohjaaja, kasvojoogaohjaaja ja Päivittäinen kasvojooga (2023) -kirjan kirjoittaja. Hänen mukaansa kasvojooga sopii ilmeen kohottamiseen tai arjessa kiristävien ilmeiden hoitoon.

"Monet tuijottavat itseään nykyään Zoom-palavereissa, joissa tulee hirveän tietoiseksi siitä, miltä näyttää. Kun ihmiset tajuavat, että mullahan on koko ajan otsa kurtussa, he haluavat tehdä sille jotain." Kasvojooga sopii siis ulkonäön kevyeen muokkaamiseen, mutta monet hakevat siitä apua myös päänsärkyyn, leukanivelten kipuun ta kuorsaukseen.

"Kasvojoogassa on kyse paljon muustakin kuin ulkonäöstä."

Salmisen mukaan siihen auttavat kieliharjoitukset, jotka ovat osa kasvojoogaa.

"Tutkitusti kuorsaus voi vähentyä merkittävästi, jos tekee kasvojoogaan kuuluvia kieliharjoituksia kolme kuukautta", Salminen kertoo.

Ei ihme, että kasvojooga trendaa nyt isosti.

Salminen uskoo nykyisen suosion liittyvän siihen, että ihmiset hakevat vaihtoehtoja kehon kiputilojen parantamiselle tai vähemmän kajoavia keinoja kohottaa kasvojensa ilmettä. Ja toki - kun vaikkapa ryhti paranee, näyttää nopeasti puoleensavetävämmältä.

Päivi Salmisen kasvojoogakirja.

Päivi Salminen on kirjoittanut kirjan Päivittäinen kasvojooga.

Trendillä on kuitenkin kääntöpuolensa. Somesta tutut pikavideot lupaavat nopeita tuloksia pienellä vaivalla, mutta se ei ole Salmisen mukaan mahdollista.

"Kasvoaerobicit tai harjoitukset, joissa kasvoja väännetään monella eri tavalla ylös ja alas, voivat myös olla liian rankkoja. Silloin lopputuloksena voi olla pelkkiä ryppyjä."

Näytätkö myrtsiltä? Kokeile tätä harjoitusta

Ajatus treenimuodosta, jolla saisi tahtomattaan surullisen tai väsähtäneen ilmeen hieman pirteämmäksi ja iloisemmaksi, kieltämättä houkuttaa.

Salminen kertoo, että nimenomaan tällainen pieni freesaus on mahdollista. Salmisen opettama kasvojooga perustuu silmän kehälihaksien vahvistamiseen, isojen poskiluulihaksien treenaamiseen, ylähuulen kohottajan aktivoimiseen, kielitreeniin sekä toisaalta yliaktiivisten lihasten rentouttamiseen.

Kasvojen yleisilmettä voi kohottaa niin, että suupielet alkavat kääntyä hieman ylöspäin. Tämä onnistuu, kun opettelemme hymyilemään käyttämällä isoa poskiluulihasta. Kun hymy ei ole suun veto sivuille, leuatkin saavat olla rentoina.

"Tämä on erityisen tärkeää hampaiden narskuttelijoille, joille leukaperien kiristely voi aiheuttaa jopa päänsärkyä."

Kaksoisleukaan voi puolestaan saada apua kiinnittämällä huomiota kielen oikeaoppiseen asentoon, Salminen vinkkaa. Kielen tulisi sijaita ylhäällä kitalaessa. Niellessä se ei saisi koskettaa etuhampaita, mikä aiheuttaa hampaiden vinoutumista.

"Kielen oikea asento kitalaessa helpottaa myös nenähengitystä. Nenähengitys on meille tärkeää, sillä nenä toimii suodattimena, kostuttajana ja lämmittäjänä hengitysilmalle."

Myös luomien raskauteen on oma treeninsä.

"Olen huomannut, että jos pidän otsalihaksen rentona ja käytän sen sijaan silmän ympäristön lihaksia, luomet eivät ole yhtä raskaat", Salminen sanoo.

Pään asento on ongelma monelle

Kasvojen treenaaminen ei ole välttämättä helppoa, joten voi olla hyvä osallistua paikan päällä järjestettävälle kurssille tai nettikoulutukseen. Kun harjoituksen perusteet on oppinut, tuloksia voi saada muutaman minuutin treenillä, joka tehdään kaksi kertaa päivässä.

Jos Salminen saisi valita, hän korjaisi suomalaisilta kasvojoogan avulla ainakin pari ongelmaa.

"Joudun korjaamaan pään asennon 95 prosentilla asiakkaistani."

Monet kärsivät nimittäin virheellisestä, eteenpäin kurkottavasta pään asennosta. Se aiheuttaa ihmisille monenlaista vaivaa, kuten niskakipuja.

"Lähes kaikkien asiakkaitteni kanssa aloitamme pään asennon korjaamisesta", hän kertoo.

Salmisen mukaan kasvojoogan vinkeistä olisi apua myös päätetyöntekijöille, jotka usein kärsivät kuivista silmistä

"Siksi olisi supertärkeää nostaa katse ylös ruudusta vartin välein ja katsoa mahdollisimman pitkälle."