Mitä superrikkaat syövät? Tämä suomalaisnainen tietää
Titta Uoti-Väisänen on saanut tutustua siihen, mikä superrikkaille maistuu. Yksi asia miljardööreissä ihmetyttää, eikä se liity rahaan.


Kuvittele, että astut sisään miljardöörin superjahtiin, mutta sinut valtaa lappilainen tunnelma. Pieni osa kalliista jahdista on sisustettu Suomi-teemalla; revontulet välkkyvät, musiikki tuo mieleen pohjoisen. Pöydällä on tarjolla seitsemän ruokalajin verran Michelin-kokin tekemiä annoksia, höysteenä pieniä karjalanpiirakoita ja dominokeksejä.
Tällaista on, kun joku tilaa omalle jahdilleen kokonaisen suomalaisen elämyksen. Titta Uoti-Väisäsen luotsaama yritys järjestää juuri tällaisia Suomi-elämyksiä. Lisäksi hänen yrityksensä Superyacht Foodies auttaa yrityksiä tuomaan tuotteitaan varakkaiden ulottuville.
Idea lähti siitä, että hän istui erään jahtikapteenin kanssa kahvilla. Kapteeni kertoi, että hänen pomonsa oli varannut itselleen kokonaisen Michelin-ravintolan yhdeksi illaksi.
"Mutta omistaja ei koskaan edes tullut paikalle. Sellaisen ravintolan yksityistäminen on kallista, aivan mahdotonta rahan tuhlaamista."
Siitä Titta sai idean: Michelin-ravintola täytyy tuoda jahdille, jotta omistajien ei tarvitse poistua sieltä.
Vaikka rouvalla olisi tukka huonosti ja verkkarit päällä, hän voi silti tulla ”ravintolaan” ja nauttia.
Michelin-tason Suomi-teemat
Siitä lähtien Titan yritys on tarjonnut Suomi-teemaisia, Michelin-tason elämyksiä. Jahdista varataan ja koristellaan yksi osa elämystä varten. Enimmillään kokonaisuus kestää kahdeksan tunnin ajan.
"Valittavana on esimerkiksi Lappi-teema, saaristoteema tai kesä-Suomi. Tarjontamme laajenee, kun mukaan saadaan tulevan tv-ohjelman myötä erimaalaisia huippukokkeja."
Tv-ohjelmalla hän tarkoittaa kansainvälistä dokumenttisarjaa, jota hänestä kuvataan parhaillaan ympäri maailmaa. Eteläafrikkalaisen tuotantoyhtiön kanssa tehtävässä dokumentissa vieraillaan huippukokkien kanssa jahdeilla ja tehdään eri maiden ruokia.
Vaikka Titta ei enää olekaan jahdeilla kädet savessa kuten vielä nuorempana, näissä elämysilloissa hän on mukana. Hän haluaa seurata, että kaikki sujuu kuten pitääkin.
"Kontaktit ovat minun kauttani, joten olen vastuussa siitä, mitä he saavat. Olen ihan töissä siellä tarjoilemassa, täysin hands on."
Suurin osa jahtiasiakkaista on Lähi-idän maista ja Amerikasta.
Salaperäinen rekrytointi miljardöörin villalle
Titta on kuin kotonaan Välimeren aaltojen ja jahtien kansien loisteessa. Hän on tehnyt lähes koko elämänsä töitä varakkaiden ihmisten kanssa; aluksi jahdeissa hanttihommissa vaihtamassa akkuvesiä ja kuuraamassa kansia, sittemmin enemmän omalla alallaan jahtikokkina.
Parikymmentä vuotta sitten hän oli juuri muuttanut miehensä kanssa Etelä-Ranskaan, kun puhelin soi ja häntä pyydettiin työhaastatteluun. Haastattelija ei saanut kertoa, minkälaisesta työstä oli kyse ja kuka olisi pomona.
"Lopulta sain sen paikan, ja olin venäläisen miljardöörin villalla töissä pääkokkina Antibesin lähettyvillä."
Ripaus Suomea on ollut aina mukana, oli hän sitten töissä jahdin tai villan keittiössä.
"Jokainen kokki tekee oman tyyppistä ruokaa, kyllähän se kumpuaa omasta perimästä ja kodista. Tein aika paljon kalaruokia, metsäisiä makuja."
Nyt jälkikäteen hän miettii, että hänen ja miljardöörin hyvä yhteys saattoi olla juuri ruoan ansiota; venäläisillä ja suomalaisilla kun on hieman samanlainen makupaletti.
"Kyllä se kokkaaminen itselläni ainakin tulee sieltä perimästä. Sitä mitä äiti on aikanaan laittanut, ainakin se maku. Sienet ja marjat ja muut."
Mitä suomalaisesta ruoasta ajatellaan maailmalla?
Työ miljardöörin huvilalla päättyi, kun Titta alkoi odottaa lasta. Hänen ei haluttu työskentelevän sen jälkeen, kun kuusi kuukautta raskautta oli takanapäin.
"Siinä ei ollut mitään draamaa, se oli kädenojennus minulle. Palkka maksettiin kuitenkin loppuun asti."
Jahtikokin elämä ei oikein istunut perheenäidin arkeen, sillä kotoa ollaan poissa jopa kuukausia. Superyacht Foodies kehitettiin aluksi Business Finlandin pilottina, mutta Titta on jatkanut sen vetämistä jo viidettä vuotta. Suurin osa mukana olevista yrityksistä on suomalaisia pientuottajia, joita yritys auttaa pääsemään kansainvälisille luksusmarkkinoille.
Suomalainen ruoka kiinnostaa varakkaita. Kun rahalla ei ole merkitystä, saavat pientuottajatkin tuotteilleen hyvää katetta kansainvälisillä markkinoilla. Yleensä mielikuva suomalaisesta ruoasta sisältää ajatuksen puhtaasta luonnosta, marjoista ja sienistä. Esimerkiksi poronlihaa pidetään eksoottisena.
Titta valitsee itse kaikki tuottajat ja tuotteet, joita ottaa mukaan.
"Tuotteessa pitää olla jotain erityistä ja sen pitää olla premiumia. Ja vaikka tuote olisi kunnossa, saatan pyytää tekemään nimelle tai purkille jotain; esillepanon pitää tuoda mieleen luksus, eikä nimi saa olla esimerkiksi liian suomalainen."
Tuotteita on koko ajan myös etsinnässä hänen tiimeillään – juuri löytyi hyvä savukala, mutta hillotuottajaa haetaan vielä.
Minkälaista on työskennellä miljardöörien kanssa?
Minkälaista on sitten työskennellä superrikkaiden kanssa? Kuulemma useimmiten äärettömän hauskaa.
"He ovat aika yksinäisiä lopulta. Koen, että heillä on myös huoli turvallisuudestaan, mutta ihan tavallisia ihmisiä he ovat:juodaan kahvia tai lasi viiniä. Ei se ihminen siitä rahasta miksikään muutu."
Yhden asian hän kuitenkin nostaa ylitse muiden:
"He vastaavat aina heti whatsapp-viesteihin", Titta sanoo.
"Heillä ei taida siellä olla niin paljon viestitulvaa kuin meillä muilla, joten aina tulee heti kuittaus; tuo käy, tuo ei käy, tehdään noin."
Mies samalla alalla
Titan mies Mikko Väisänen on samalla alalla, hän on merikapteeni ja töissä superjahdilla. Nuorena he työskentelivät yhdessä jahdeilla Karibialla, kunnes palasivat Suomeen tarkoituksenaan perustaa perhe ja asettua aloilleen.
Yhden aamukahvin aikana Mikko kuitenkin tunnusti: hän oli saanut töitä Mallorcalta. Niinpä pariskunta pakkasi laukkunsa ja koiransa ja muutti etelään. Mallorcalla Titta etsi heille asunnon ja sen jälkeen pestautui jahdille perustöihin. Muutaman vuoden kuluttua – taas kahvikupin äärellä – miehellä oli jälleen uutisia. Häntä oli pyydetty haastatteluun Etelä-Ranskaan.
"Sanoin silloin, että se on sellainen juttu, että jos nyt muutan, niin se on viimeinen kerta."
Pariskunta pakkasi tavaransa ja hankki asunnon Ranskan Rivieralta. Pian Uoti-Väisäsen puhelin soi, toisessa päässä oli salaperäinen miljardöörin sihteeri. Loppu onkin historiaa.







