Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kotimainen työllistäminen on Marica Jensenille keskeinen arvo.

Pikkuriikkinen keskostytär innosti äidin yrittäjäksi – Pikkuli-vaatteet ommellaan Jyväskylässä

Teksti:
Tiiu Pohjolainen
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 2.5.2022
|
Muokattu: 2.5.2022
Suositun Pikkuli-sarjan lastenvaatteet tehdään pehmeästä luomupuuvillasta. Alkusysäyksen lastenvaatteille antoi yrittäjä Marica Jensenin oma keskostytär, joka olisi syntyessään mahtunut nukkumaan voirasiaan.

580 grammaa

Suomen kielen parissa työskennelleestä Marica Jensenistä sukeutui vaatetusalan yrittäjä keskostyttären myötävaikutuksella.

Melinda oli syntyessään niin pieni, että olisi mahtunut nukkumaan voirasiaan. Jensenille oli tärkeää pukea 580 grammaa painanut esikoinen sairaalassa omiin vaatteisiin. Alle 40-senttisiä luomupuuvillaisia vaatteita, joita keskosen iho olisi kestänyt, ei löytynyt. Jensen soitteli sairaalasta äidilleen ja ohjeisti, minkälaisia pehmeitä minivaatteita Melindalle tuli valmistaa. Jensenin ensimmäinen vaatemerkki, Melli EcoDesign, nimettiin tyttären lempinimen mukaan. Pelkästään lastenvaatteita valmistava Hilla Clothing perustettiin rinnalle vuonna 2015.

100% kotimaista

Jo ennen Hilla Clothingin perustamista Marica Jensen varmisti sen tuotteille avainlipputunnuksen. Kuosit suunnitellaan ja toteutetaan Suomessa. Muun muassa televisiosta tutun Pikkuli-linnun vaatemallisto valmistetaan lisenssillä. Vaatteissa käytetty puuvillaneulos hankitaan orivetiseltä Orneuleelta, joka varmistaa lankaerien tuotannon vastuullisuuden ja tuotantoketjun läpinäkyvyyden. Vaatteiden kokolaput, pesuohjeet, tuotemerkit ja kuminauhatkin hankitaan kotimaisilta valmistajilta.

160 bodya

Palokkaan tilataan kilometrikaupalla kangasta. Yhdestä kangaspakasta syntyy 160 vauvanbodya. Hävikkiä ei juuri synny, kun leikkuuylijäämästä valmistetaan vauvantumppuja ja -tossuja sekä hiusasusteita. Ylimääräisen leikkuujätteen, pikkusilpun, Marica Jensen toimittaa Jyväskylän alueen päiväkoteihin askartelumateriaaliksi. Onpa hän itsekin saanut äitienpäiväkortin, johon oli käytetty oman yrityksen tuttua kangasta.

Kuminauhatkin hankitaan kotimaisilta valmistajilta.

0 GRAMMAA ELASTAANIA

Suomessa puuvilla ei kasva – jos kasvaisi, Jensen käyttäisi sitä. Sitä vastoin elastaania Jensen ei suostu lastenvaatteissa käyttämään. Sertifioitu luomupuuvilla viljellään Turkissa luonnonmukaisesti vailla kemiallisia lannoitteita ja kerätään käsin. Poimituiksi tulevat vain täysin kypsät kukinnot, ja päästöjen ja syntyvän roskan määrä voidaan minimoida.

7 ompelijaa

Vaatteet ommellaan Jyväskylän Palokassa päiväkodin entisessä rakennuksessa. Ompelimossa työskentelee kuudesta seitsemään työntekijää. Kotimainen työllistäminen on tärkeää sekä yritykselle että sen asiakkaille. Perustaessaan ompelimoa Marica Jensen järjesti työvoimatoimiston kanssa rekrytoivan koulutuksen työttömyysuhan alla oleville teollisuusompelijoille. Nyt tuotteita valmistaa kokenut tiimi, jonka työhistoriassa on miesten pukujen valmistusta, pellavatuotteita sekä lastenvaatteiden ja trikoon erityisosaamista.

Hilla Clothing

  • Marica Jensenin vuonna 2015 perustama Melli EcoDesign Oy:n sisaryritys, joka valmistaa kotimaisia lastenvaatteita. Vaatetus- ja tekstiilialan yritys toimii Jyväskylän Palokassa vanhan päiväkodin kiinteistössä.

  • Yrityksessä työskentelee 14 työntekijää, joista 6–7 ompelimotehtaan puolella.

  • Pikkuli-vaatteita valmistetaan pienistä vauvanvaatteista aina 140-senttisiin asti. Vaatteet on suunniteltu 0–10-vuotiaille.

  • Ompelimossa tehdään edelleen myös keskosvaatteita synnytyssairaaloihin.

Lisää aiheesta