Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Roosa nauha -keräyksen teemana ovat suolistosyövät – Suomi aloittaa seulonnat koko maassa

Teksti:
Kaisa Hako
Kuvat:
Tommi Mattila ja Roosa nauha
Julkaistu: 23.9.2021
|
Muokattu: 23.9.2021
Suolistosyöpää voidaan ehkäistä seulonnoin. Lääkäri muistuttaa, että mahdollisten oireiden myötä on hakeuduttava tähystykseen, vaikka omatoimiseulonnan tulos olisi ollut normaali.

Suolistosyöpä on yhteinen nimitys paksu- ja peräsuolen syöville, joihin sairastuu vuosittain yli 3000 suomalaista. Taudin ennuste on sitä parempi, mitä varhaisemmassa vaiheessa se löydetään. Oireet, kuten vaihteleva suolen toiminta ja vatsakivut, alkavat kuitenkin usein niin vähitellen, ettei niihin aina osata heti kiinnittää huomiota.

Ensi vuodesta alkaen Suomessa otetaan asteittain käyttöön 56–74-vuotiaiden suolistosyövän seulonnat ulostenäytteistä. Vuonna 2022 suolistosyöpäseulonta aloitetaan koko maassa 60–68-vuotiaille miehille ja naisille. Seulonta laajenee ikäryhmittäin niin, että vuonna 2031 kaikki 56-74-vuotiaat ovat mukana.

Gastrokirurgian erikoislääkäri, tutkija ja dosentti Toni Seppälä toteaa, että omatoiminäytteistä tehdyt seulonnat ovat hyvä alku, vaikkakin tähystysseulontojen hyödyt olisivat vielä paremmat. Seppälä korostaa, että mahdollisten oireiden myötä on hakeuduttava tähystykseen, vaikka omatoimiseulonnan tulos olisi ollut normaali.

Seppälän mukaan suolistosyöpä olisi etenkin tähystysseulontojen avulla laajalti estettävissä. Taudin ilmaantuvuuden ja kuolleisuuden on todettu 15 viime vuoden aikana laskeneen noin kolmanneksella maissa, joissa syöpiä seulotaan paksusuolen tähystyksellä.

Fyysinen aktiivisuus, normaalipainoisuus ja tupakoimattomuus pienentävät suolistosyövän riskiä. Runsas punaisen lihan syöminen taas näyttäisi kasvattavan sitä. Myös tietyt geenivirheet lisäävät syöpäalttiutta. Yksi alttiutta lisäävistä geenivirheistä on Lynchin syndrooma, jonka kantajia arvioidaan Suomessa olevan vähintään 10000. Myös he hyötyisivät suuresti terveydenhuollon seulonnoista ja seurannasta, mutta läheskään kaikkia geenivirhettä kantavia sukuja ei ole vielä tunnistettu.

Lynchin syndroomaa tutkiva Seppälä kertoo, että sen syntymekanismeihin, ehkäisyyn ja hoitoon liittyvät tutkimustulokset ovat olleet sovellettavissa kaikkiin suolistosyöpiin. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi aspiriinin rooli syövän ehkäisyssä sekä immuunivastetta muuttavat uudet syöpälääkkeet.

Seppälän mukaan on lupaavaa, että suolistosyöpien profilointi esimerkiksi geenisekvensoimalla mahdollistaa niiden tarkemman ryhmittelyn. Näin voidaan entistä paremmin tunnistaa syöpien alatyyppejä ja kohdentaa niihin yksilöllisemmin uusia hoitomahdollisuuksia.

Vuoden 2021 Roosa nauha -keräyksen teemana ovat suolistosyövät.

Lähteet: Suomen suolistosyöpäyhdistys Colores ry, syopajarjestot.fi

Roosa nauha -keräys

  • Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksellä on hankittu varoja syöpätutkimukselle vuodesta 2003 lähtien. Painopiste on ollut rintasyöpätutkimuksessa, mutta keräyksellä tuetaan kaikkea syöpätutkimusta.

  • Keräysvarat suunnataan suomalaiseen syöpätutkimukseen sekä sairastuneiden ja heidän läheistensä tukemiseen. Syöpäsäätiö on suurin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa.

  • Viime vuonna keräys tuotti ennätykselliset 4,2 miljoonaa euroa.

  • Vuoden 2021 Roosa nauha -keräyksen teemana ovat suolistosyövät. Keräys alkaa 23.9.2021.

  • Roosa nauhan on tänä vuonna suunnitellut Eva Wahlström. Myynnissä on nauhojen lisäksi rajoitettu erä Roosa nauha -rannekkeita.

  • S-ryhmä on yksi Roosa nauha -keräyksen pääyhteistyökumppaneista.

Lisätietoja: roosanauha.fi

Lue lisää

Lisää aiheesta