Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

”On kunniatehtävä olla mukana Roosa nauha -keräyksessä. Oma isäni menehtyi vatsasyöpään. Koska suolistosyöpä on tämän vuoden teema, minun ei tarvinnut miettiä kahdesti, lähdenkö mukaan. Olisin toki osallistunut eri teemallakin”, sanoo Roosa nauhan suunnitellut Eva Wahlström.

Eva Wahlström ei enää suostu kaikkeen, mitä häneltä pyydetään

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 16.9.2021
|
Muokattu: 5.7.2022
Tämän vuoden Roosa nauhan suunnitellut taiteilija Eva Wahlström on oppinut iän myötä pitämään kiinni omista rajoistaan. Yhtä tärkeää on kuitenkin kyseenalaistaa, missä ne menevät.

Itsetuntemus

Nuorena ei välttämättä vielä tunne itseään ja tiedä, mikä on itselle hyväksi. Silloin voi joustaa liikaa omien rajojen suhteen miellyttääkseen muita. Itsetutkistelun, iän ja kokemusten kautta oppii, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei.

Nousin nuorena julkisuuteen, ja minun oli aluksi vaikeaa pitää kiinni rajoistani. Kaikki halusivat minulta kaikkea. Suostuin aina siihen, mitä minulta pyydettiin, jotta kukaan ei pahoittaisi mieltään. Iän myötä ymmärsin, että se, ettei osaa sanoa ei, ei ole kiltteyttä. Se on kyvyttömyyttä pitää puoliaan.

Nuorempana myös luulin, että kehoni toimisi kuin kone enkä kuunnellut sen signaaleja lainkaan. Nykyään kunnioitan sekä kehoani että mieltäni ja haluan niille vain parasta.

Tiedän, että jaksamisellani on tietyt rajat. Hetken aikaa ja silloin tällöin rajoja voi ylittää, mutta ei usein eikä pitkään. Kun tuntee itsensä ja oppii luottamaan omiin vahvuuksiinsa, on vakaa perusta ylittää sellaisia rajoja, joita haluaa ylittää.

Rakkaus

Rajat ovat rakkautta. Lasten kohdalla tiukat rajat luovat turvallisuutta. Vaikka monet rajat ovat lapsen mielestä mälsiä, juuri niillä rakennetaan lapsen tulevaisuutta ja identiteettiä.

Toivoisin, että vanhemmat eivät antaisi asioissa periksi vain siksi, etteivät itse ehdi viettää aikaa lapsen kanssa tai pelkäävät lapsen suuttuvan.

Meidän perheessämme 12-vuotiaalla on esimerkiksi ruutuaikaa kaksi tuntia päivässä. Vielä vuosi sitten sitä oli tunti päivässä viitenä päivänä viikossa. Nyt, kun poikani Leon on alkanut nyrkkeillä, pelaaminen ei edes tunnu niin tärkeältä kuin ennen.

Rajat ovat tärkeitä myös parisuhteessa. Minulle tärkeintä on pitää kumppania ja perhettä aina etusijalla. Miten rajoittaa esimerkiksi omaa puhelimella olemista niin, ettei se aika ole perheeltä pois?

Rakkaus on myös rajatonta. Ennen vauvan syntymää isommat lapsemme pelkäsivät, että vauva saa liikaa huomiota. Rakkaus ei kuitenkaan vähene jakamalla, vaan se kasvaa. Rakkauden rajattomuus näkyy myös niin, että kumppanin lapsia voi rakastaa, vaikka he eivät olisi biologisesti omia.

Avarakatseisuus

Rajoja kannattaa myös kyseenalaistaa. Suomalaisille on tyypillistä, että kasvatetaan tai opitaan johonkin tiettyyn malliin.

Minulle sanottiin pitkään, että en voi nyrkkeillä, koska olen nainen. Ja en voi pärjätä, koska suomalaiset eivät pärjää ammattinyrkkeilyssä. Siitä asti kun aloitin nyrkkeilyn, ajattelin, että minusta tulee maailmanmestari.

Miksi kenenkään pitäisi valita, mitä voi olla? Itselleen ei kannata luoda mahdottomuusbokseja. Minusta tuli nyrkkeilyuran aikana äiti ja myöhemmin vielä taiteilija. Jostain syystä se oli monelle vaikea ajatus. En ollut siinä muotissa, johon ihmiset minut mielsivät.

Ensimmäisiä asioita, joita opin taidekoulussa, oli se, että pitää antaa mahdollisuudelle mahdollisuus. On oltava jatkuvasti avoin ja suhtauduttava ihmisiin ja tekemiseen positiivisesti. Asioita ei pidä sulkea pois omalla käyttäytymisellään tai ajatuksillaan. Jos ajattelet, että nämä ovat minun rajani, ajattele seuraavaksi: miksi? Ihmisellä on paljon enemmän kykyjä kuin hän helposti uskoo. Rajoja kannattaa venyttää nähdäkseen, mihin saakka voi päästä.

Eva Wahlström, 40

  • Eva on tullut tunnetuksi ammattilaisnyrkkeilijänä, joka voitti ensimmäisenä suomalaisena maailmanmestaruuden. Nykyään hän työskentelee muotoilijana, taiteilijana ja yritysvalmentajana sekä opiskelee Aalto-yliopistossa taidetta.

  • Asuu Porvoossa. Perheeseen kuuluvat aviomies Niklas Räsänen, Evan 12-vuotias poika Leon, Niklaksen 10-vuotias poika Luda sekä parin yhteinen Elia-vauva, 5 kk.

  • Harrastaa esimerkiksi nyrkkeilyä, tanssia ja ilma-akrobatiaa.

Roosa nauha -keräys

  • Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksellä on hankittu varoja syöpätutkimukselle vuodesta 2003 lähtien. Painopiste on ollut rintasyöpätutkimuksessa, mutta keräyksellä tuetaan kaikkea syöpätutkimusta.

  • Keräysvarat suunnataan suomalaiseen syöpätutkimukseen sekä sairastuneiden ja heidän läheistensä tukemiseen. Syöpäsäätiö on suurin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa.

  • Viime vuonna keräys tuotti ennätykselliset 4,2 miljoonaa euroa.

  • Vuoden 2021 Roosa nauha -keräyksen teemana ovat suolistosyövät. Keräys alkaa 23.9.2021.

  • Roosa nauhan on tänä vuonna suunnitellut Eva Wahlström. Myynnissä on nauhojen lisäksi rajoitettu erä Roosa nauha -rannekkeita.

  • S-ryhmä on yksi Roosa nauha -keräyksen pääyhteistyökumppaneista.

Lisätietoja: roosanauha.fi

Lue myös

Lue lisää viisaita sanoja

Lisää aiheesta