Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Rohkeus ei ole mahdollista yksin, sanoo Krista Kosonen. ”Ympärillä olevat ja tukevat ihmiset ovat siinä oleellisia. Tsemppaavat ystävät, kollegat ja perhe mahdollistavat asioita.”

Krista Kososelle rohkeutta on hyväksyä mokat ja suhtautua itseensä huvittuneisuudella

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Liisa Valonen
Julkaistu: 12.8.2021
|
Muokattu: 5.7.2022
Näyttelijä Krista Kosonen muistuttaa, että asioita ei kannata jättää tekemättä epäonnistumisen pelossa. Kosonen on mukana Avun ketju -kampanjassa tänä syksynä. Kampanjan avulla kerätään varoja SPR:n katastrofirahastoon.

Uteliaisuus

Rohkeus koostuu monesta asiasta, joista yksi tärkeimmistä on lapsenmielinen uteliaisuus. Omassa elämässäni moni asia on vain ollut niin kiinnostava, että olen halunnut mennä sitä kohti. Silloin olen saattanut näyttäytyä rohkeana, vaikka tunteet ovat olleet kauhunsekaiset.

Lapset ovat luonnostaan äärettömän uteliaita. Näen sen konkreettisesti kuusivuotiaassa tyttäressäni: hän suhtautuu kaikkeen avoimesti. Aikuisena uteliaisuuden päälle alkaa tulla pelkoja, epävarmuuksia ja epäluuloja. On vaarana, että elämänkokemukset lannistavat. Silloin uteliaisuuden edelle voivat mennä kyynistyminen ja katkeruus. Niitä vastaan taistelen tietoisesti kaikin tavoin. Yksi keino on sanoa asioita suoraan. Jos ystäväni saa roolin, jonka minäkin olisin halunnut, sanon rehellisesti: ”Onneksi olkoon! Vitsit, että olen sinulle kateellinen.”

Huumori

Huumori auttaa kestämään epäonnistumisia ja ehkäisee kyynistymistä. Charlie Chaplin kehottaa elämäkerrassaan ihmistä huvittamaan itseään. Se toimii monessa tapauksessa. Jos joku tärkeä tilaisuus jännittää, sitä kannattaa katsoa eri kulmasta. Me ihmiset näyttäydymme aika hassuina esimerkiksi silloin, kun yritämme kauheasti päteä ja olla tärkeitä.

Musta huumori on selviytymiskeinoni elämässä. Vaikka suhtaudun työhöni kunnianhimoisesti, en ota itseäni kovin vakavasti. Katselen pyrkimyksiäni ulkopuolelta ja suhtaudun itseeni huvittuneisuudella ja pienellä lämmöllä. Ajattelen, että siinä tuo nyt taas yrittää!

Epäonnistuminen

Vaikka kaikki haluaisivat onnistua koko ajan, epäonnistumista ei voi välttää. Siksi on olennaista, miten epäonnistumisen alhosta nousee. Se on tärkeä hetki. Mokia ei kannata pelätä tai antaa niiden määritellä itseään. On hyvä ymmärtää, että kaikki mokailevat.

Olen hyväksynyt epäonnistumisen liki päivittäiseksi asiaksi. Se vain kuuluu näyttelijän hommaan – ja elämään.

Epäonnistuminen ei haittaa, kun tietää, että on tehnyt parhaansa. Se paras voi olla vaikka kuinka pientä. Voi sanoa itselleen, että näissä olosuhteissa, tässä väsymyksen tilassa ja tässä valmistautumisajassa tein parhaani.

”Epäonnistuminen ei haittaa, kun tietää, että on tehnyt parhaansa.”

Kyllä

Asioita ei kannata jättää tekemättä epäonnistumisen pelossa. Kun minua pyydettiin aikanaan kehittelemään Putous-ohjelmaa, se tuntui jopa pelottavalta. Jos joku asia tuntuu niin jännittävältä ja kutkuttavalta, että miettii, voisiko se olla mahdollista, siihen kannattaa heti sanoa kyllä. Sen jälkeen voi mennä kotiin ahdistumaan ja pohtimaan, miten kaiken ratkaisee.

Kun joku antaa minulle haasteen, tartun siihen heti. Minulta olisi jäänyt monta asiaa kokematta, jos olisin ajatellut liikaa ennen niihin suostumista. Jos siinä hetkessä alkaa miettiä, että entä jos mokaan tämän ja pystynkö tähän, joku toinen tekee sen. Mieluummin peppu edellä puuhun ja juhlallinen, totaalinen epäonnistuminen kuin se jälkiviisaus, että hitto kun olisi pitänyt.

Krista Kosonen, 38

  • Työskentelee näyttelijänä. Nähdään lähiaikoina kansainvälisissä tv-sarjoissa Beforeigners ja The Swarm.
  • Krista puhuu unelmista ja rohkeudesta Lasten ja nuorten säätiön järjestämillä kouluvierailuilla.
  • Asuu Helsingissä aviomiehensä, ohjaaja Antti J. Jokisen ja 6-vuotiaan Selma-tyttärensä kanssa.
  • Harrastaa liikuntaa, koiran rapsuttelua ja lukemista. Pitää Kristan lukupiiriä Instagramissa.
  • Toimii Avun ketju -kampanjan kasvona syksyllä 2021.

Kaikissa S-ryhmän ruokakaupoissa (Prisma, S-market, Sale, Alepa, Food Market Herkku) on myynnissä elo-syyskuussa Avun ketju -heijastin, jonka tuotto ohjataan Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Liity osaksi avun ketjua.

Lue lisää viisaita sanoja

Lisää aiheesta