Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Juha Hurmeen mukaan joutilaisuus kytkeytyy nykymaailmassa eritoten luonnon varjeluun. ”Kunnon joutilas kesähenkilö antaa eläinten elää ja puiden kasvaa. Luonto tekee väsymättä hyvää duuniaan, kunhan me vain ymmärrämme pysyä pois sorkkimasta.”

Juha Hurmeen mielestä lomalla pitää vapautua velvollisuuksista, mutta ei löhöillä: "Kun puuhaa itsensä hyvään hikeen, myös mieli virkistyy"

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Riina Peuhu
Julkaistu: 24.6.2021
|
Muokattu: 3.3.2023
Teatteriohjaaja ja kirjailija Juha Hurme suosittelee lomalaiselle aktiivista lepoa. ”Kehoa tulee käyttää liikkumiseen, seksiin ja kaikkeen kivaan, mikä on itselle luontaista."

Velvollisuus

Meitä vaivaa nykyään väärä velvollisuudentunto. Se tuottaa valtavan määrän huonoa oloa.

Raamatussa Jumala kiroaa ihmisen työllä, ja tällä myytillä on ollut kauaskantoiset seuraukset. Ajatus on myös politisoitu. Ajattelemme, että työtä pitää paiskia otsa hiessä, nurkumatta ja valittamatta. Vain siten pääsee paratiisiin. Ajatus tuottaa meille loma-angstia. Syntyy helposti suuri tuskatila: onko tässä jotain väärin, kun en paina mitään hommaa?

Kun ymmärtää, että kyseessä on iso, 2000-vuotinen myytti, tulee vapaus. Yhtäkkiä voi olla ihanasti tekemättä mitään ja tuntea, että nyt vasta onkin paratiisissa.

Loman alussa kannattaa tehdä lista omista velvollisuuksista. Kun niitä tutkii tarkemmin, huomaa, että melkein kaiken pystyy vetämään kynällä yli. Loppujen lopuksi ihmisellä ei ole muita velvollisuuksia kuin olla reilu, pidättäytyä väkivallasta ja olla haittaamatta maailman menoa. Kaikki muu lutviutuu itsestään.

Aktiivinen lepo

Lepo ei tarkoita sitä, että lakkaa tekemästä kaikkea. Vastustan jyrkästi löhöilykulttuuria. Ihmisellä on metsästäjäkeräilijän keho eikä sitä ole luotu biitsille. Kehoa tulee käyttää liikkumiseen, seksiin ja kaikkeen kivaan, mikä on itselle luontaista. Kun puuhaa itsensä hyvään hikeen, myös mieli virkistyy.

Olen taustaltani urheilija ja treenasin 25 vuotta kestävyyslajeja. Ymmärsin jo 12-vuotiaana aktiivisen levon merkityksen. Se on virkistäytymistä puuhaamalla. Minulle täydellistä lepoa on viikko Lapissa rinkka selässä. Se on fyysisesti todella raskasta, mutta kun tulen kotiin, olen täydellisesti levännyt.

Kesän vieton a ja o on miettiä, mistä oikeasti tykkää ja mihin asiaan voisi syventää kiintymystään. Oli se tikanheitto tai lintujen bongaaminen, on tärkeää tutkia, mihin itsellä riittää uteliaisuutta. Hyvä keino on myös hommata joku ihan uusi juttu, josta ei tiedä vielä mitään.

Mielihyvä

Kasaamme helposti päällemme raskaita taakkoja, mutta niistä on mahdollista päästä irti ajattelutyöllä. Minun mielestäni loma on sitä varten.

Kaikki elävät oliot pyrkivät koko ajan maksimaaliseen mielihyvään. Sitä ei pidä hävetä. Meillä on vahvoja myyttejä, jotka valehtelevat meille, että onnen tunteissa ja mielihyvässä olisi jotain väärää. Elämän iso oivallus on, että on suuri lahja olla elossa ja siitä pitää joka päivä olla onnellinen.

Kesällä on aikaa myös arvioida uudenlainen kulku omalla elämälle. Ainoa hyvä suunta on hankkiutua rentouden suuntaan. On suositeltavaa olla äärimmäisen laiska ja veltto. Joutilaan elämänpiirin vahvistaminen antaa merkittävän määrän aitoa iloa ja mielihyvää.

”On suuri lahja olla elossa ja siitä pitää joka päivä olla onnellinen.”

Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa on suvaitsevaisuus- ja onnellisuusministeri, jonka tehtävänä on arvioida poliittisia päätöksiä kansalaisten onnellisuuden kannalta. Meiltä sellainen puuttuu. Olisin todella pätevä henkilö tehtävään, joten olen heti valmis, jos Sanna Marinilta käsky kuuluu.

Juha Hurme, 61

  • Juha Hurme on teatteriohjaaja ja Finlandia-palkittu kirjailija, joka on tullut tunnetuksi joutilaisuuden puolesta puhujana. Hän on opiskellut myös biologiaa.

  • Asuu Tampereella.

  • Perheeseen kuuluvat 33-vuotias tytär ja 3-vuotias poika.

  • Harrastaa onnellisuutta, liikuntaa ja taidetta sen kaikissa eri muodoissa.

Lue lisää viisaita sanoja