Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

”Viisas osaa pohtia, mitä nyt tai huomenna pitäisi tehdä sen sijaan, että pohtii, mitä eilen tuli tehtyä,” sanoo Esko Valtaoja. Hänet kuvattiin Helsingin yliopistomuseoon kuuluvassa Helsingin observatoriossa.

Esko Valtaoja: ”Viisautta on kuunnella niitä, jotka ovat eri mieltä”

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Mikko Hannula
Julkaistu: 5.7.2022
|
Muokattu: 7.7.2022
Emeritusprofessori Esko Valtaoja sanoo, että jos elää vain omassa kuplassaan, kiertää aina vain pienempää ja pienempää nykeröä omien uskomustensa kanssa.

Tässä Esko Valtaojan keskeiset sanat viisaudesta:

Tiedonhankinta

Jokaisen ihmisen päämäärä voisi olla hankkia niin mittavasti tietoa, että pienen määrän siitä pystyy muuttamaan viisaudeksi.

Homo sapiens on olento, joka usein ensin päättää jostain. Vasta sen jälkeen hän alkaa haalia todisteita siitä, että on tehnyt oikean päätöksen. Järkevämpää olisi kerätä ensin tietoa ja tehdä sen jälkeen päätös.

Suurin osa uskomuksistamme ja valinnoistamme ei perustu tietoon vaan luuloon. Aika tuoreen gallupin mukaan kolme neljästä suomalaisesta luulee esimerkiksi tietävänsä, että köyhyys lisääntyy maailmassa jatkuvasti. Fakta on täysin päinvastainen. Yksi aikakautemme suurimpia saavutuksia on ollut köyhyyden nujertaminen. Kun tieto korvataan luulolla, viisaus katoaa.

”Yksi aikakautemme suurimpia saavutuksia on ollut köyhyyden nujertaminen.”

Emme kuitenkaan luovu helposti omista uskomuksistamme. Jos meille annetaan jokin teksti luettavaksi, siitä jäävät mieleen vain ne asiat, jotka vahvistavat jo olemassa olevia uskomuksiamme. Siksi meidän pitäisikin hankkia etenkin sellaista tietoa, joka menee vastakarvaan oletustemme kanssa.

Kuunteleminen

Yksi tapa tulla viisaammaksi on kuunnella niitä ihmisiä, joiden kanssa on eri mieltä. Muurien rakentaminen on pahimpia esteitä viisauden kasvamisen tiellä. Jos elää vain omassa kuplassaan, kiertää aina vain pienempää ja pienempää nykeröä omien uskomustensa kanssa. Sellainen kuoppa muuttuu kovin helposti poteroksi, josta vain kurkitaan ilkeää, pahaa ja eri mieltä olevaa vihollista.

Valitettavasti tällainen me vastaan ne -ajattelu on voimistunut Suomessakin. Yksi esimerkki siitä on toivoton ja loputon keskustelu koronarokotteesta. Se on mennyt vastakkainasetteluksi, ja seuraukset näkyvät. Keskusteluyhteys olisi voinut säilyä, jos sitä olisi aikanaan yritetty pitää yllä.

Viisautta on jaksaa edes yrittää kuunnella niitä, jotka ovat eri mieltä. Mitä toiselta voisi oppia, miten häntä voisi ymmärtää ja miten voisi löytää yhteisen tavan edetä?

Suhteellisuudentaju

Maailma ei ole suinkaan niin paha kuin luulemme. Meillä on kuitenkin synnynnäisesti mustat lasit silmillä. Media tarjoaa enimmäkseen huonoja uutisia, ja uskonnot ja myytit kertovat menneisyyden paratiiseista ja kultaisesta nuoruudesta. Alamme helposti uskoa omiin satuihimme. Se on tietämättömyyden aiheuttamaa viisauden puutetta.

En tiedä yhtään ihmisen elämään liittyvää mitattavaa asiaa, joka ei olisi aivan uskomattoman paljon paremmin kuin esimerkiksi syntymävuotenani 1951 tai parisataa vuotta sitten. Tasa-arvo ja demokratia ovat menneet huimaa vauhtia eteenpäin, sodat ovat vähentyneet ja maailma vaurastunut. Se missä emme ole parantaneet, on ympäristön tila. Onneksi nuoret yrittävät panna siihen kipeästi vauhtia.

Me kaikki riemuitsemme, kun Suomeen tulee jääkiekkovoitto. Miksemme voisi olla yhtä tyytyväisiä siihen, mistä pohjamudasta olemme maamme nostaneet? Isovanhempieni aikaan oli vielä todellisuutta kuolla nälkään. Nyt olemme maailman vauraimpia maita. Hemmetti sentään, mikä menestystarina meillä suomalaisilla on!

Lue lisää viisaita sanoja

Esko Valtaoja, 70

  • Esko Valtaoja on tähtitieteen emeritusprofessori. Hänet tunnetaan arvostettuna tieteen tekijänä ja tieteellisen tiedon kansantajuistajana. Valtaoja on kirjoittanut useita tietokirjoja ja saanut muun muassa Tieto-Finlandian ja Valtion tiedonjulkistamispalkinnon.

  • Asuu vaimonsa kanssa Helsingissä.

  • Harrastaa lukemista. Lukee enimmäkseen tietokirjoja