Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lapsenlapset kutsuvat Kati Outista mummaksi. Sen näyttelijä poimi kunnianimekseen pohjalaisnaisista kertovasta Pesärikko-näytelmästä.

Näyttelijä Kati Outinen: "Kun lapsenlapsille antaa aikaa, he ovat hyvillä mielin koko päivän"

Teksti:
Nina Riihimaa
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 24.11.2021
|
Muokattu: 5.7.2022
Isovanhemmuus muutti näyttelijä Kati Outisen arjen. "Tehtäväni isovanhempana on tukea lapsenlapsia kaikessa, mitä he tavoittelevat. Joskus se voi vaatia nieleskelyä, mutta tuen silti." Outinen kertoo neljä tärkeää asiaa isovanhemmuudesta.

Ilo

Kun tyttäreni kertoi olevansa raskaana, olin välittömästi onnesta soikeana. Soitto synnytyslaitokselta oli ihme. Minusta tuntui, ettei enää ollut olemassa aikaa, kun tuota pientä ihmistä ei ollut. Osasin odottaa molemminpuolista varauksetonta rakkautta, mutta en ymmärtänyt, kuinka suurta iloa se tuottaa.

Omat isovanhempani olivat minulle tärkeitä, erityisesti isänäitini. Mamma osasi läsnäolon taidon, mutta kunnioitti lasten yksityisyyttä. Hän ei tuppautunut seuraan vaan antoi ymmärtää, että on täällä, mitä tahansa tarvitset.

Leikki

Ammattinani on leikkiminen. Siksi en leiki lastenlasteni kanssa. Sen sijaan urheilemme, piirrämme, luemme, retkeilemme ja teemme ruokaa yhdessä. Tämän mukana välitän sanatonta tietoa, jota minulle on elämäni aikana kertynyt.

Antoisia ovat keskustelut etiikasta, siitä mikä on tärkeää elämässä ja kuolemassa. Kuusivuotias on esimerkiksi ihmeissään siitä, miksi hyttysiä saa tappaa, mutta kannan sisälle lentäneet kärpäset varovasti juomalasissa ulos. Hyttyset ovat kuitenkin tärkeitä linnuille, ja linnut ovat kivoja.

Ammatistani johtuen vahvuuksiani ovat läsnäolo, kuuntelu ja kehonhallinta. Osaan neuvoa, mitä lihaksia kannattaa käyttää, kun haluaa kiivetä puuhun. Oma roolini on olla vieressä turvana, jos lapsi uhkaa pudota.

Tuki

Nykyisin yhteiskunnassa korostuu kilpailu. Se on yksinäistä puuhaa. Sen sijaan kilvoittelu on tiimityöskentelyä, jossa yhdessä saavutetaan haluttu päämäärä. Perhe on tiimi, jos mikä! Perheen tai suvun tuki on arvokasta, mutta on hyväksyttävä, ettei lapsi tai lapsenlapsi ole minun. Tehtäväni isovanhempana on tukea lapsenlapsia kaikessa, mitä he tavoittelevat. Joskus se voi vaatia nieleskelyä, mutta tuen silti.

Arki on arvokasta, ja autan mielelläni tyttäreni perhettä pärjäämään siinä. Asun kilometrin päässä lapsenlapsistani, ja minulle voi aina soittaa ja pyytää vaikka hakemaan lapset tarhasta. Kiitos koronan ja vanhenevien näyttelijöiden työtilanteen se onnistuu minulta useimmiten.

Vanhempien tukeminen on pieniä asioita. Voin esimerkiksi keittää ison kattilallisen soppaa tai käydä kaupassa, kun perhe on syysflunssan kourissa. Olen isovanhemmuudessa selkeästi saamapuolella: perheen arjen helpottaminen tuottaa minulle suunnatonta iloa.

Aika

Suhteeni aikaan on erilainen kuin aiemmin. Minusta tuntuu, että olin aina hoputtamassa tytärtäni. Nyt, kun vien lapsenlapset tarhaan, minulla ei ole kiire minnekään. Meillä on aikaa pysähtyä tutkimaan kaikkea sitä, mitä lapset keksivät matkalla ihmetellä.

Kun lapsille antaa aikaa, he ovat hyvillä mielin koko päivän. Tarhan ovella he kapsahtavat kaulaan ja antavat pusun. Se on heidän kiitoksensa!

Kati Outinen, 60

  • Kati Outinen on näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja, joka on tullut tunnetuksi erityisesti rooleistaan Aki Kaurismäen elokuvissa.

  • Kiertää Suomea muistisairautta käsittelevällä näytelmällään Niin kauan kuin omat siivet kantaa.

  • Kajaanin runoviikon taiteellinen johtaja.

  • Muistelmakirja Kati Outinen – Niin lähelle kuin muistan ilmestyi elokuussa.

  • Asuu Helsingissä. Hänellä on tytär ja 6- ja 2-vuotiaat lapsenlapset.

  • Harrastaa kävelyä, lukemista ja sienestystä.

Lue lisää viisaita sanoja

Lisää aiheesta