Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kehokurssin vetäjänä toiminut Jutta Niala tietää, että väkivallan uhrin toipumisprosessi on aina yksilöllinen. Siksi tarvitaan monenlaisia, toisiaan tukevia tapoja toipua.

Neuleilla tukea väkivallan uhreille

Teksti:
Jenna Parmala
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 20.9.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Yhteishyvän ja Novitan järjestämän neulekilpailun tuotoilla järjestettiin kehokurssi väkivaltaa kokeneille naisille. Kurssilla opittiin aukaisemaan kehon tunnelukkoja lempeästi.

Yhteishyvä ja Novita järjestivät syksyllä 2015 neulekilpailun, jonka tuotoilla tuettiin väkivallan uhriksi joutuneita naisia. Naisille järjestettiin kehokurssi, jolla etsittiin turvapaikkaa omasta kehosta. Kurssi oli ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Naisten Linjan toiminnanjohtajan Elina Nikulaisen mukaan väkivaltaa kokenut kaipaa puhumisen ja vertaisuuden ohella uutta, lempeää yhteyttä omaan kehoonsa.

"Haluamme Naisten Linjalla tarjota myös kehon toipumiseen keskittyvää tukea. Olimme todella onnellisia siitä, että Yhteishyvän ja Novitan kilpailun tuotot mahdollistivat tämän kokeilun."

Palaute kurssista oli Nikulaisen mukaan niin hyvää, että jatkoa on luvassa. Mutta millaisesta kurssista oikein oli kyse?

Kurssin ohjaaja Jutta Niala: "Väkivallan jälkeen oma keho saattaa tuntua täysin vieraalta"

"Juuri nyt minulla on kaikki hyvin. Se on tunne, jonka kehoon keskittyvä joogaryhmä parhaimmillaan tuottaa.

Olen joogannut kahdenkymmenen vuoden ajan. Olen nähnyt, kuinka kehon kautta työskenteleminen auttaa stressin keskellä ja haastavissa elämäntilanteissa. Kokemuksesta tiedän, että kaikkea ei aina voi parantaa ajattelun avulla.

Koska kyseessä oli väkivaltaa kokeneiden naisten ryhmä, halusimme tehdä kurssista mahdollisimman turvallisen. Ryhmäläiset saivat tilaa ja aikaa. Tunnelma kursseilla oli hyvin koskettava, herkkä ja innostavakin. Luottamuksen rakentumisen myötä myös avoimuus naisten kesken kasvoi. Ryhmäläiset tukivat toisiaan lämpimästi, olivat toistensa vertaisia.

Ihmiset ja toipumisprosessit ovat hyvin erilaisia. Mielestäni on tärkeää, että tarjolla on monenlaisia, toisiaan täydentäviä vaihtoehtoja toipumiselle. Kurssin harjoitukset perustuivat kehon kielelle, tuntemiselle, kokemiselle ja aistimiselle.

Keho varastoi koettuja asioita itseensä. Väkivallan, henkisen tai fyysisen, jälkeen oma keho saattaa tuntua täysin vieraalta tai käydä ylikierroksilla. Kehossa on usein väkivallan jälkeen paljon lukkotiloja, jännitteitä ja jopa kipua. On tärkeää ymmärtää, että oma keho voi kertoa asioita ja nostaa pinnalle erilaisia tunnetiloja.

Tärkeintä on antaa keholle aikaa ja kunnioittaa pintaan nousevia tunteita. Ryhmässä kehoa ei pakotettu väkisin mihinkään, vaan kunnioitimme kehon asettamia rajoja. Kun kehoa ei kohtele voimalla tai väkisin, se usein avautuu. Silloin vapautuu tilaa toipumiselle ja uusille oivalluksille."

Kurssilainen Anja: "Tuntui kuin sielua olisi hierottu"

"Koin entisessä parisuhteessani sekä henkistä että fyysistä väkivaltaa. Väkivaltaiset kokemukset jyräsivät minut täysin. Pitkään tuntui kuin mieleeni olisi jäänyt iso möykky kalvavia muistoja.

Olin käsitellyt asiaa terapiassa ja päässyt rauhaan kokemukseni kanssa. Jokin linkki mielen ja kehon toipumisen välillä tuntui kuitenkin puuttuvan. Halusin käsitellä traumaani myös kehon tasolla.

Naisten Linjan kurssille ilmoittautuminen oli päättäväisyydestäni huolimatta vaikeaa. Oli raskasta tulla nähdyksi väkivaltaa kokeneena naisena. Siihen liittyi paljon häpeää ja pelkoakin. Teen julkista työtä, enkä halua leimautua kokemani väkivallan kautta.

Ryhmään saavuttuani meni kuitenkin vain muutama hetki siihen, että oloni oli hyvä ja turvallinen. En osannut odottaa, että niin monet ja niin erilaiset naiset olivat kokeneet väkivaltaa. Ryhmä auttoi minua näkemään, ettei väkivalta todella johdu kokijastaan. Uhrien sijasta näin huoneellisen selviytyjiä.

Ryhmässä tehtävät hengitys- ja kehonrullausharjoitukset olivat hyviä. Niitä tehdessä tuntui kuin sielua olisi hierottu. Jotkin harjoitukset olivat todella voimakkaita. Mikäli pelko tai kipu valtasi mielen, saatoimme asettua turva-asentoon ja antaa mielen tyyntyä. Tuntui hyvältä, ettei kukaan hössöttänyt ympärilläni, kun asetuin turva-asentoon. Olin vertaisten joukossa jotka aavistivat, miltä minusta tuntui.

Kotiini vein kurssilta juurruttamis- ja hengitysharjoitukset, joiden avulla olen tasapainottanut arkeani. Sain kurssilta paljon enemmän kuin osasin odottaa. Palaset loksahtivat kohdilleen niin henkisellä kuin fyysiselläkin tasolla."

Naisten Linja järjestää uuden Kehosi on turvasi -kurssin lähiaikoina. Katso lisätietoja

Lisää aiheesta