Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Huonetuoksu raikastaa kodin – tuoksun voi tehdä myös itse

Teksti:
Päivi Maaniitty
Kuvat:
Thinkstock
Julkaistu: 25.2.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Kevätsiivouksen jälkeen kodin tunnelmaa voi vielä kohottaa omaan makuun sopivalla huonetuoksulla. Itse tehty sekoitus ei ärsytä herkkääkään nenää. Testaa, mikä on sinun suosikkihuonetuoksusi.

Pullo ja tuoksutikut

Täytä pieni, kapeasuinen lasipullo hieman yli puoleenväliin vauva- tai siemenöljyllä ja tipauta mukaan 3–8 tippaa haluamaasi eteeristä öljyä. Eteerisillä öljyillä on erilaisia vaikutuksia: eukalyptus virkistää, puhdistaa ja raikastaa, kamomilla ja laventeli taas rauhoittavat.

Lisäksi tarvitset ohuita, pitkiä puutikkuja. Laita puutikut öljypulloon siten, että pullon suu ulottuu korkeintaan puoliväliin tikkuja. Tuoksu leviää huoneeseen tikkujen kautta, ja voit säädellä sen voimakkuutta lisäämällä tai vähentämällä tikkujen määrää.

Höyryävä sekoitus

Mikä on suosikkituoksuyhdistelmäsi: appelsiinia, kanelia ja neilikkaa vai minttua, inkivääriä ja laakerinlehtiä? Vai pitäisitkö havupuun tuoksusta pienissä männyn oksissa? Tee oma tuoksusekoituksesi mahdollisimman luonnollisista aineksista.

Laita tuoksusekoituksen ainekset kattilaan, lisää vähän vettä, kuumenna ja anna tuoksun levitä asuntoon. Erilaisia tuoksusekoituksia voi tehdä myös valmiiksi purkkeihin. Ne säilyvät jääkaapissa tai pakastimessa, mistä ne voi ottaa aina halutessaan käyttöön.

Tuoksusekoitus kannattaa lämmittää aina ensin kiehuvaksi, minkä jälkeen sen voi laittaa höyryämään esimerkiksi teepannun lämmittimen tai tuoksulyhdyn päälle tai fonduepataan. Kattilan voi myös jättää hetkeksi liedelle pienelle lämmölle.

Potpourri

Potpourri eli hajustesekoitus on paitsi hyväntuoksuinen myös kaunis sisustuselementti. Potpourrin voi koota esimerkiksi laakeaan astiaan tai lasipurkkiin ja laittaa näkyvälle paikalle. Moni raikastaa potpourrilla täytetyillä tuoksupusseilla myös vaatehuoneen, liinavaatekaapin tai kenkälaatikon.

Virkistävään kevätpotpourriin tarvitset tuoreen rosmariininoksan, kaksi kanelitankoa ja yhden sitruunan kuoren. Potpourrin teossa ei ole sääntöjä, joten kokeile erilaisia aineksia yhdessä. Miten toimisivat kuivatut kukat, erilaiset mausteet, hedelmät, marjat ja muutama tippa tuoksuöljyä?

Valmiit tuoksut

Prismojen ja S-markettien valikoimissa on lisäksi erilaisia valmiita tuoksutikkupakkauksia sekä suihkutettavia huonetuoksuja ja ilmanraikastimia. Testaa ja löydä oma mielituotteesi.

Lisää aiheesta

Lisää aiheesta