Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Jaettaisiinko kotityöt toisin?

Teksti:
Minna Nevalainen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 18.3.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Oletko kotinne projektipäällikkö, metatöiden mestari ja perheenpää mitä tulee kotitöiden jakamiseen? Nyt on aika tehdä kodista temppeli, jossa ei jatkuvasti suoriteta ja riidellä siivouksesta. Silloin siellä viihtyy koko perhe – myös sinä.

Pidätkö perheenne lankoja tiukasti käsissäsi? Ahdistaako kotitöiden määrä? Saatat olla supernainen, joka on jäänyt roolinsa vangiksi.

On totta, että kotityöt kasautuvat edelleen naisille, vaikka nämä tekevät lähes yhtä pitkää työpäivää kuin puolisonsa. Tilastoissa ja tutkimuksissa miehet kannattavat tasa-arvoa, mutta arjessa asiat sujuvat helposti toisin.

Keskivertonainen tekee yhä kaksi kolmasosaa perheensä kotitöistä. Ajallisesti tämä tarkoittaa noin kolmea tuntia kahdeksaa minuuttia joka päivä. Tässä ajassa nainen valmistaa ruoan, tiskaa astiat tai täyttää astianpesukoneen, pyöräyttää koneellisen pyykkiä ja raivaa paikkoja. Samaan aikaan lapsi tai lapset roikkuvat lahkeessa. En osaa tätä matikan tehtävää! Voitko auttaa!

Äidin vapaa-aika on katkonaista ja sirpaleista, ja usein hän tekee monia asioita päällekkäin. Isä toimii toisin. Hän keskittyy yhteen asiaan kerrallaan.

Näin pienten lasten äideistä kasvaa projektipäälliköitä, joilta hommat hoituvat niin kotona kuin töissäkin. Ainakin niin kauan kuin kulisseista jaksaa pitää kiinni.

Katkaise pullakierre

Todellisuudessa monet naiset tuntevat itsensä riittämättömiksi eivätkä voi olla ihmettelemättä, miksi kaikki kasautuu omille harteille. Keskustelupalstoilla rohkeimmat myöntävät, että pää räjähtää ja oma mieskin ärsyttää.

Miksi naiset hukkuvat kotitöihin, Väestöliiton tutkija Anneli Miettinen?

"Suomessa vallitsee perinteisesti vahvan naisen kulttuuri, jossa on aina korostettu, että pitää pärjätä itse."

Miettisen mielestä äidit ovat taitavia kasaamaan itselleen paineita. Erityisen lahjakkaita he ovat kuvittelemaan, millainen on täydellinen koti ja hyvä perhe-elämä.

"Tämä synnyttää ristiriitoja ja paineita siitä, millaista omassa kodissa pitäisi olla", Miettinen sanoo.

Paineita lisää helposti myös oma äiti. Monissa suvuissa on jo sukupolvien ajan luotu kuvaa jaksavasta ja kaikkivoivasta naisesta, jolle on ollut kunnia-asia tehdä asiat itse.

"On rohkeaa yrittää katkaista tällainen kierre ja myöntää, että itse leivotun sijaan kaupankin pulla voi olla hyvää ja vähempikin riittää", Miettinen sanoo.

Marttyyrin siivouspäivä

Meillä siivoaa marttyyri, voitaisiin ehkä todeta monessa kodissa. Kun nainen ei saa puolisoaan tai perhettään osallistumaan, hän käyttää katkeruutta viimeisenä aseenaan ja alkaa mahdottomaksi. Hän saattaa uhkailla ja kinata muun perheen kanssa.

"Moni ajattelee, että syyllistämällä muut saa mukaan hommiin. Tehokkaampaa olisi, jos kotitöihin liittyvistä ristiriidoista puhuttaisiin rauhallisesti ja avoimesti", Miettinen sanoo.

Uhriutuva kuvittelee usein, ettei hänen tekemiään kotitöitä arvosteta tai niillä ei ole merkitystä muille perheenjäsenille. Se ei välttämättä pidä paikkaansa, sillä työtä saatetaan arvostaa, mutta sitä ei vain osata sanoa ääneen.

Kotityöt ovat toisinaan myös vallankäytön väline. Kun nainen päättää hoitaa kaiken itse, hän käyttää valtaa. Silloin perhe ja sen toimintatavat ovat naisen luomia, ja samalla miehestä tulee naisen assistentti.

Jos kaikki valta perheessä on naisella, viihtyykö kodissa enää kukaan muu?

"En usko, että viihtyy. Valtaosa meistä toivoo parisuhteelta tasavertaista kumppanuutta. Jos toinen on ikään kuin toisella töissä, kumpikin on omalla tavallaan onneton", sanoo seksuaaliterapeutti ja logoterapeutti Elina Tanskanen.

Raatava nainen kaipaa ennen kaikkea kiitosta ja sitä, että joku tekisi edes jotain.

"Tutkimuksissa on huomattu, että nainen ei välttämättä vaadi töiden jakamista tasan. Hänelle riittää, että toinen arvostaa sitä, mitä hän tekee", Anneli Miettinen kertoo.

Miettinen kehottaa siivousmäärän alle läkähtyvää naista pohtimaan, onko jokin kotitöistä sellainen, joka ei oikeasti kiinnosta. Voisiko sen jakaa puolison kanssa? Jo tämä voisi vähentää parisuhteeseen kasautuvaa painetta.

Oletko metatöiden mestari?

Viime vuoden lopussa äitien näkymätöntä työtä alettiin kutsua metatyöksi. Termin keksijän, bloggaaja Jenny Lehtisen mukaan metatyö on äidin jatkuvaa aivotyötä. Lehtisen lausunnon jälkeen netti räjähti, ja naiset luettelivat kilvan tekemiään metatöitä. Tutkija Miettinen oli tyytyväinen.

"Usein kaikki pään sisällä tehty työ, kuten suunnitelmat ja ajatukset, jäävät huomioimatta myös ajankäyttötutkimuksissa", Miettinen sanoo.

Äidit suunnittelevat muun muassa lasten vaatehuollon, juhlien organisoinnin, lomat ja harrastuskyydit. Naiset tunnistavat metatyöt vaivattomasti, koska ne kuormittavat. Miehet eivät tunnista ilmiötä yhtä helposti.

"Jos jatkuva säätäminen alkaa kypsyttää, asialle kannattaa tehdä jotain oman ja perheen hyvinvoinnin vuoksi. Ensimmäinen askel on, että tilanne ja sen syyt tiedostetaan. Sen jälkeen on aika miettiä yhdessä, mitä voisi tehdä toisin", Elina Tanskanen sanoo.

Kotitöissä tasa-arvo etenee yhä hitaasti. Eniten miehet, varsinkin nuoret isät, ovat alkaneet osallistua lastenhoitoon. Anneli Miettinen toivoo, että sama suuntaus leviäisi kotitöidenkin puolelle. Kehitystä olisi myös se, että naiset luopuisivat vähitellen asemastaan perheenpäänä, joka on vastuussa aivan kaikesta.

Määritä suhteelle siivoustaso

Niin kauan kun työt sujuvat kotona, kukaan ei huomaa niitä. Mutta jos äiti onkin kipeä, tiskit kasaantuvat ja pyykkivuori kasvaa. Vasta silloin muut alkavat ihmetellä.

Miettinen neuvoo tekemään kotitöistä näkyviä viikkosiivouslistan avulla. Silloin koko perhe oppii huomaamaan, kuinka paljon kotona todella on erilaisia hommia.

"Listasta kannattaa tehdä sellainen, että se palvelee omaa perhettä. On loogista, että töistä ensimmäisenä saapuva valmistaa lapsille ruoan."

Myös lapset on hyvä ottaa mukaan. Töistä voi maksaa pientä palkkiota.

"Vanhempien olisi hyvä kasvattaa seuraavasta sukupolvesta sellainen, joka kykenee tekemään kotitöitä sukupuoleen katsomatta", Miettinen sanoo.

Mikä sitten avuksi, jos toinen perheen aikuisista on supertarkka ja vaatii, että taulun kehyksetkin tulee pyyhkiä ja toiselle taas riittää, että lasista näkee läpi?

"Olisi hyvä sopia, mikä siivoustaso on omalle perheelle sopiva. Riittääkö, että siivotaan kerran kuukaudessa? Olisi hyvä ymmärtää, että myös toisen siivoustavat ovat hyviä, vaikka ne olisivat erilaisia."

Täydellisyys on turhaa

Täydellistä kotia ei ole olemassa, saati sitten täydellistä perhettä. Kaikkien olisi aika oppia sietämään ajoittaista sotkua ja epäjärjestystä. Silloin ihmiset voisivat paremmin ja parisuhdeterapeuttienkin vastaanotoilla nähtäisiin ehkä onnellisempia pareja.

"Mieti, ovatko omat odotuksesi kohtuuttomia. Ylimitoitetut odotukset olisi hyvä kyseenalaistaa. Etsi ja vahvista suhteen hyviä puolia varsinkin, jos perusasiat ovat kunnossa. Täydellisyyttä on mahdotonta tavoittaa, joten laske rimaa ja rentoudu. Se hyödyttää kaikkia", seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen sanoo.

"Kotitöistä riitely on lapsiperheissä iso ongelma. Joissakin perheissä on helpointa, että nainen tekee kotityöt yksin. Jos mies ei tule vastaan, on parasta vähentää omien kotitöiden määrää ja tyytyä välillä vähempään. Ruuhkavuodet eivät onneksi kestä ikuisesti", Anneli Miettinen muistuttaa.

Aina voi turvautua ulkopuoliseen apuun, jos talous sallii. Palkkaa siivooja tai pyydä kylätalkkari tekemään pihatyöt ja kodin korjaushommat. Ja delegoi apujen hankinta puolisollesi.

Älä muutenkaan kaihda keinoja tulla entistä onnellisemmaksi ihmiseksi, puolisoksi ja perheeksi.

"Olisi hyvä oppia ajattelemaan, että koti voi olla kuin temppeli, jossa saa olla rauhassa ilman suorituspaineita", Miettinen sanoo.

Älä tuhlaa turhaan

  • Ole kiinnostunut ostoksilla siitä, miten uudet tavarat on tuotettu. Suosi kertakäytön sijaan kestäviä tuotteita, joissa on ympäristömerkintä ja jotka voi pestä tai korjata.
  • Kuluta harkiten. Osta ennemmin elämys kuin turha tavara. Suosi itsellesi sopivia pakkauskokoja, näin vähennät jätteiden määrää.
  • Vaadi päivittäistavarakaupaltasi vastuullisuutta. Kysy ja kiinnostu, mistä kaupan tuotteet tulevat ja kuinka eettisesti ne on tuotettu.