Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kolme hernettä kesän sadoksi ja kukkien väri yllätti — Yhteishyvän lukijat paljastivat puutarhakokeilunsa

Koostaja:
Yhteishyvän toimitus
Kuvat:
123rf
Julkaistu: 5.7.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Liikaa tai liian vähän satoa puutarhasta – Yhteishyvän Facebook-sivuilla vaihdettiin viljelykokemuksia.

”Kasvatin pari kesää sitten herneitä partsilla. Niitä taisi tulla kolme kappaletta. Siis kolme hernettä.”

”Kerrostalo asettaa haasteensa, mutta parvekkeella kasvaa tänäkin kesänä tomaatteja ties kuinka monetta kertaa. Jos sää suosii, satoa tulee loppukesästä nopeammin kuin itse ehtii syödä. Neljä ämpäriä ja pari säkkiä Rainbow-kukkamultaa, sen erikoisempia hankintojakaan ei tarvittu.”

”Laitoin perunaa kasvamaan isoon kestokassiin. Hyvin kasvoi.”

”Olen yli-innokas kasvienviljelijä. Viime vuonna ylilannoitin parvekekasvatukseni, ja osa kuoli lannoitteesta. Sain kasvatettua itse siemenestä ahkeraliisan, sen luvattiin kukkivan runsaasti koko kesän. Minun yksilöni teki ihan kesän lopulla yhden pienen valkoisen kukan. Kukkien piti olla punaisia.”

”En viljele hyötykasveja. Kahden hengen taloudessa kulutus on niin vähäinen. Sitä paitsi inhoan kaikkia puutarha- ja kasvimaahommia!”

”Lähes joka vuosi ollaan kasvatettu chilejä etelänpuoleisella ikkunalaudalla. Muina vuosina on tullut hurjia satoja, esimerkiksi Aji Norteno -chilejä paljon yli oman tarpeen. Viime vuonna vauvan syntymä haalensi vihreää peukaloa ja chilejä tuli yhteensä kuusi.”

”Kasvien kasvattaminen, kitkeminen ja mullassa myllertäminen on minulle terapiaa. Viljelen hiukan hyötykasveja ja kauniita kukkia. Sielu lepää.”

”Joka vuosi innokkaasti esikasvatetaan ja kylvetään, sitten vain odotellaan sadon valmistumista. Mitä nyt välillä vähän kastelua, harvennusta, kastelua, sitten taas harvennusta ja kastelua, nypitään etanoita ja taas kastellaan. Loppukesästä todetaan, että kuivuus tai liika märkyys tai etanat ja kirvat tai muut söivät suihinsa kaiken. No, seuraavana keväänä taas innokkaasti uudet siemenet maahan.”

”Viime syksynä maa-artisokat unohtuivat maahan. Ne kaivettiin ylös vasta keväällä. Osa mukuloista laitettiin takaisin multiin antamaan uutta satoa, osasta tehtiin makoisaa maa-artisokkakeittoa. Mikään ei voita itseviljeltyjen vihannesten makua.”

”Kasvatin tomaatteja purkeissa terassin vieressä. Sain upean sadon, monta ämpärillistä. Soseutin tomaatit pakastepurkkeihin, ja käytin keittoihin ja kastikkeisiin. Viimeinen purkillinen käytettiin toukokuussa.”

Onko ruukkupuutarha sinun juttusi?

Lisää aiheesta