Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lukijan kysymys: Parvekekukat ja -kasvit

Koostaja:
Yhteishyvä
Asiantuntija:
Asta Kuosmanen, Marttaliitto
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 1.7.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Millaisia kasveja valoisalle ja varjoisalle parvekkeelle kannattaa hankkia? Asiantuntija vastaa.

Mitä syötäviä kasviksia voi kasvattaa pienellä, aurinkoisella parvekkeella? Nimimerkki Viivi

Aurinkoinen parveke on hyvä kasvupaikka vihanneksille ja yrteille, sillä hyötykasvit tarvitsevat 8–10 tuntia valoa tuottaakseen hyvän sadon. Lämmössä viihtyviä vihanneksia ovat muun muassa kurkut, paprikat ja chilit. Myös tomaatti pitää lämmöstä, mutta jos asteita on yli 27, kasvu häiriintyy.

Runsaassa valossa ja lämpimässä viihtyviä yrttejä ovat muun muassa basilikat, meirami, laventeli ja rosmariini. Timjami kestää jopa hellettä, kunhan se saa riittävästi vettä. Myös amppelimansikka ja kuukausimansikat kukoistavat aurinkoisella parvekkeella.

Aurinkoisella parvekkeella kasvit kannattaa istuttaa altakasteluruukkuihin, sillä etenkin isolehtisillä kasveilla veden kulutus on melkoinen. Jos lämpötila nousee keskipäivän paahteessa 30 asteen tuntumaan, kasveja varjostetaan verholla, sälekaihtimella tai aurinkovarjolla.

Millaiset kukat viihtyvät aurinkoisella parvekkeella? Nimimerkki Kaisa

Valtaosa kesäkukista viihtyy aurinkoisella parvekkeella. Muun muassa marketat, pelargonit, salviat, samettikukat  ja tarhaverbenat kukkivat komeasti, kun kastelusta ja lannoituksesta huolehditaan koko kesän ajan. Mehevälehtinen koristeportulakka ja kivikkokasveina tutut maksaruohot ja mehitähdet samoin kuin hopeanharmaa lehtikasvi hopeavillakko kestävät hyvin paahdettakin.

Ahkeran kastelijan amppeliin sopivat muun muassa amppelidiana, miljoonakello ja siniviuhka. Aurinkoisen parvekkeen köynnöksiä ovat muun muassa keijunmekko, kelloköynnös, krassit, miinanköynnös, mustasilmäsusanna, ruusupapu ja tuoksuherne.

Mitä kasveja suosittelet lasitetulle, varjoisalle länsiparvekkeelle? Nimimerkki Johanna

Millainen parvekekasvi on helpoiten hoidettava, kun parvekkeelle paistaa päivällä muutaman tunnin aurinko, muuten se on melko varjossa? Nimimerkki Krista

Kun aurinko paistaa parvekkeelle muutamia tunteja, puolivarjossa viihtyvät kasvit ovat paras valinta. Yrteistä sopivia ovat muun muassa mintut, persilja, ruohosipuli ja sitruunamelissa. Myös kurkku, tomaatti ja amppelimansikka tuottavat ainakin jonkin verran satoa, kun ne sijoitetaan valoisimpaan paikkaan.

Kukista muun muassa ahkeraliisat, begoniat, lobeliat, orvokit, palsamit ja petuniat kukkivat, kun saavat muutaman tunnin valoa. Amppelissa viihtyvät esimerkiksi karjalanneito, lumihiutale ja miljoonakellot.

Puolivarjoisan parvekkeen köynnöksiä ovat muun muassa kanariankrassi, köynnöskrassi, muratti ja ruusupapu.