Varhain aloitettu lukuharrastus jatkuu yleensä läpi lapsuuden. Rutiineja ja turvallisuuden tunnetta luovan lukuhetken voi ottaa päivittäiseksi tavaksi esimerkiksi nukkumaan mentäessä.
Lapsi ei välttämättä innostu jokaisesta tarinasta, mutta kirja kannattaa silti kaivaa esiin säännöllisin väliajoin. Uteliaisuutta herätellään kokeilemalla erilaisia tarinoita. Yhdessä luettu kirja voi olla satu, lorukirja tai vaikka sarjakuva.
Lukeminen kehittää lapsen sanavarastoa, kieltä ja mielikuvitusta, mikä edistää kaikkea oppimista. Kirjan ääressä lapsi opettelee pysähtymään, rauhoittumaan, kuuntelemaan ja keskittymään. Kirjojen avulla myös omien tunteiden tunnistaminen ja kirjan henkilöihin samastuminen helpottuvat. Tarinat kehittävät lapsen eettistä ajattelua, jota kannattaa ruokkia keskustelemalla luetusta.
Lapselle on hyvä tarjota mahdollisuus tutustua erilaisiin kirjoihin, mutta toisaalta pitäisi jaksaa lukea yhä uudelleen samaa kirjaa, mikäli lapsi niin toivoo. Tarina voi olla lapselle merkityksellinen, koska hän käsittelee sen avulla jotain senhetkisessä kehityksessään olennaista asiaa.