Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Miten hyödyntää koko omenasato?

Teksti:
Petra Sneck
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 24.7.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Kesän kypsyttämät omenat ovat nyt parhaimmillaan, ja monella kotipuutarhurilla on satoa jopa liikaa. Mitä tehdä, kun oma kellari ja pakastin pursuaa hilloa ja mehua?

"Välillä toivoisin jonkun kysyvän, saako omenoita ottaa. En pahastuisi yhtään", toteaa turkulainen Tiina Kortelainen.

Valtava kaneliomenapuu ja luumupuu tuottavat satoa Kortelaisen vanhan omakotitalon pihassa enemmän kuin nelihenkinen perhe tarvitsee. Hedelmistä syntyy kotikeittiössä sosetta ja hilloja, ja punaluumut antavat hilloille kauniin värin.

"Yli oman tarpeen ei kuitenkaan kannata säilöä, vaan hilloa on mukava viedä tuliaiseksi", Kortelainen vinkkaa.

Runsaan omenasadon voi myös puristaa kotona pulloihin mehulingolla. Lisäksi omenat voi mehustaa mehuasemilla, mutta silloin aika kannattaa varata etukäteen, opastaa Kortelainen. Syksyisin puristus­aikaa saattaa joutua jonottamaan päiviä.

Omenoita voi tarjota metsästysseuroille peurojen syötäväksi tai jättää portinpieleen ohikulkijoiden iloksi. Ylimääräisestä sadosta voi vinkata lähikaupan ilmoitustaululla tai Facebookin omenapörsseissä.

"Sosiaalinen media toimii, koska aika harva uskaltautuu tuntemattoman pihaan kysymään. Satokautta varten voisi hyvin laittaa portinpieleen tarran: täällä on omenoita, pimpota rohkeasti."