Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Orkidean hoito – näillä ohjeilla saat sen kukkimaan upeasti

Teksti:
Satu Laatikainen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 11.4.2016
|
Muokattu: 9.1.2024
Upealla orkidealla on vaativan kasvin maine, mutta ihanteellisen lämpötilan, valon ja kastelun avulla kukan voi saada viihtymään ikkunalaudalla erinomaisesti.

Orkideoissa riittää väri- ja kokovaihtoehtoja, sillä orkidealajeja on lukuisia. Aloittelevalle orkideaharrastajalle sopivia lajeja ovat tasaisessa huoneenlämmössä viihtyvät perhoskämmekät (Phalaenopsis) ja venuksenkengät (Paphiopedilum). Cambria- tai Orchid mix -nimillä myydään kotioloihin jalostettuja, helppohoitoisia orkidearisteymiä.

Pikavinkit orkidean kasvattajalle

  • Kun ostat orkideaa, tarkista, että kasvin lehdet ovat hyvinvoivat ja juuret kunnossa, väriltään terveenvihreät tai -hopeanharmaat.
  • Kuljeta kukka kaupasta kotiin varoen ja kylmää välttäen.
  • Säästä kukan mukana tulevat hoito-ohjeet.
  • Sijoita orkidea vedottomaan paikkaan itä- tai länsi-ikkunalle hajavaloon, ei suoraan auringonpaisteeseen.
  • Älä säilytä orkidean lähellä omenoita tai banaaneja, sillä niiden etyleeni lopahduttaa kukinnan.
  • Kastele perhosorkideaa noin viikon välein, sumuttelua se ei kaipaa.
  • Anna säännöllisesti mietoa lannoitetta. Kukkivaa orkideaa ei tarvitse lannoittaa.

Millaisessa paikassa orkidea viihtyy?

Hyvät olosuhteet ovat orkideoiden kasvatuksen a ja o. Kuiva huoneilma on kasvatuksen suurin haaste. Paremman kosteustasapainon saavuttaakseen kasvin voi asettaa ritilän päälle muovialtaaseen tai tarkoitukseen erityisesti suunniteltuun kasvikaappiin. Kesäksi ulos viety orkidea vahvistuu ja kukkii elinvoimaisemmin.

Suomessa orkideat kärsivät kesällä ikkunoista kuumasti porottavasta auringosta. Pimeimpänä vuodenaikana ne puolestaan tarvitsevat valoa. Kesällä kukka suojataan suoralta paisteelta, ja talvisin sille annetaan keinovaloa mielellään kymmenisen tuntia päivässä.

Useimmat huonekasveina kasvatettavista orkideoista ovat kotoisin trooppisista olosuhteista. Kasvi viihtyy kuitenkin jonkin verran vaihtelevissa lämpötiloissa. Kasvukaudella sopiva päivälämpötila on 20–25°C, öisin riittää 16–20°C.

Millainen kasvualusta sopii orkidealle?

Orkidea istutetaan kompaktin kokoiseen mutta ilmavaan astiaan. Saatavilla on valmiita orkideoiden kasvualustoja. Multaa ei käytetä, vaan orkidea tarvitsee huokoisen alustan, jonka perusraaka-aineina on hitaasti lahoavia, kosteutta sitovia materiaaleja, esimerkiksi rahka- tai karhunsammalta ja paloiteltua männynkaarnaa.

Kuinka usein orkideaa kastellaan?

Osa huonekasveina hoidettavista orkideoista rakastaa vettä, osa taas muistuttaa elintavoiltaan mehikasveja. Pääsääntönä voi pitää, että kasvukautenaan kaikki orkidealajit kaipaavat kastelua. Talvi on useimpien orkideoiden lepoaikaa, ja silloin niitä kastellaan varovasti.

Orkidea rakastaa huoneenlämpöistä sadevettä. Kasvualustan annetaan kuivahtaa kastelujen välillä. Orkideaa voi kastella myös upottamalla ruukun hetkeksi veteen.

Miten orkideaa lannoitetaan?

Orkideoita lannoitetaan laimeilla liuoksilla mutta suhteellisen usein. Kasvukaudella huhti–syyskuussa orkidealle annetaan ravinteita noin joka toisella kastelukerralla. Lepokaudella lannoitetta annetaan noin kerran kuukaudessa.

Orkideoille on saatavilla omia, niitä varten kehitettyjä lannoitteita. Orkidealle voi antaa myös tavallista huonekasvilannoitetta, kunhan huolehtii liuoksen riittävästä laimeudesta.