Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Säästäminen on edelleen monen suomalaisen mukaan keskeinen keino kartuttaa omaisuuttaan.

S-Pankki selvitti: Vain hyvin harva suomalainen pitää itseään rikkaana

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 28.11.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Miehet uskovat naisia vahvemmin mahdollisuuteen vaurastua sijoittamalla.

Harva pitää itseään rikkaana. Tämä käy ilmi S-Pankin teettämästä selvityksestä, jossa tutkittiin suomalaisten ajatuksia vauraudesta.

Selvityksen mukaan vain alle kahdeksan prosenttia vastanneista koki itsensä rikkaaksi. Peräti 75 prosenttia vastaajista ilmoitti, että ei pidä itseään varakkaana. Vaatimattomuudestaan huolimatta lähes kaikki vastaajat tiesivät omaisuutensa arvon eli sen, kuinka paljon heillä on säästöjä ja muuta rahanarvoista omaisuutta.

Vain alle kahdeksan prosenttia vastanneista koki itsensä rikkaaksi.

Kyselyn toteutti S-Pankin toimeksiannosta Kantar TNS syyskuussa 2018. Kyselyyn vastasi 1 016 iältään 15–79-vuotiasta suomalaista.

Varakkaaksi sijoittamalla?

Säästämisestä ja säännöllisestä sijoittamisesta puhutaan nykyään aikaisempaa enemmän. Kaksi kolmesta vastaajasta uskookin, että säästämällä ja sijoittamalla voi kartuttaa omaisuuttaan. Mitä ylempään tuloluokkaan vastaaja kuului, sitä enemmän hän tähän uskoi.

Tyypillisesti rahat ovat kiinni asunnossa ja autossa. Näiden lisäksi voi olla säästöjä ja sijoituksia. Kaikkiaan 90 prosenttia vastanneista tietää omaisuutensa arvon. Iän, sukupuolen tai tuloluokan suhteen tässä ei ole merkittäviä eroja.

Tyypillisesti rahat ovat kiinni asunnossa ja autossa.

Verkkopankkien ja mobiilisovellusten, kuten Säästäjän myötä sijoittaminen on tullut lähemmäksi tavallista kuluttajaa. Rahastot ja muut sijoitustuotteet ovat kaikkien saatavilla ja helppoja ottaa käyttöön pienilläkin summilla.

Miehet uskovat mahdollisuuteen vaurastua sijoittamalla hieman vahvemmin kuin naiset.

Yli 50 prosenttia miespuolista vastaajista kertoo myös osaavansa sijoittaa, kun naisissa osuus on noin 40.

Rahastot ja muut sijoitustuotteet ovat helppoja ottaa käyttöön pienilläkin summilla.

Hiljaiset merkit – kuten naisten sijoitusblogien ja varallisuusvalmennuksien yleistyminen – viittaisivat, että myös naiset ovat kiinnostuneet vaurautensa kartuttamisesta muun muassa määrätietoisella sijoittamisella.

Lue myös

Lisää aiheesta