Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Maailman paras lettutaikina – ohjeet makeiden ja suolaisten lettujen paistamiseen

Lettu, lätty, ohukainen tai räiskäle – rakkaalla herkulla on monta nimeä. Perustaikinasta valmistetut letut voi jalostaa joko makeiksi tai suolaisiksi herkuiksi. Arjessa maistuvat nopeat lettulounaat, kesällä muurinpohjaletut tuoreilla marjoilla ja juhlissa herkullisina huojuvat lettukakut. Tästä löydät erilaiset ja eri ruokavalioille sopivat lettureseptit!
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 14.6.2017
|
Muokattu: 26.4.2024

Lettutaikina ja lettujen paistaminen

Perinteinen lettutaikina on helppo tehdä. Kananmunat, maito ja jauhot sekoitetaan tasaiseksi, suolaa ja sokeria voi lisätä hiukan maun mukaan. Esimerkiksi mökillä lettutaikina voi olla kätevä valmistaa myös maitojauheesta. Lettutaikinan kannattaa antaa turvota hetki, jotta letut pysyvät paistettaessa paremmin kasassa. Paista lätyt molemmin puolin pannulla pienessä määrässä rasvaa. Tarjoa letut hillon, kermavaahdon tai jäätelön ja tuoreiden marjojen kera. Letusta voi taitella täytteineen myös hauskan lettutaskun wrap hack -tyylillä.

Kesäkeittiön suosikit eli muurinpohjaletut

Muurinpohjapannulla paistettavat isot letut valmistuvat kesäkeittiössä tai mökillä. Käytä taikinaan kivennäisvettä niin saat lettuihin kauniit, rapeat pitsireunat. Kesäbileiden muurikkalettutaikinan nesteeksi voi testata rohkeasti myös olutta.

Gluteenittomat ja maidottomat letut

Gluteeniton lettutaikina onnistuu gluteenittomasta jauhoseoksesta ja maidon tilalla voi käyttää kivennäisvettä, soija- tai kaurajuomaa tai kookosmaitoa.

Lettukakut ja -leivokset juhliin ja kahvipöytään

Paista kokonainen keko lettuja ja pinoa ne kakuksi. Lettukakku onnistuu makeana marja- ja kermavaahtotäytteillä tai suolaisena esimerkiksi lohitäytteellä. Pieneen kahvihetkeen voi koota leivokset pikkuletuista.

Monenlaiset makeat letut jälkiruoaksi tai brunssille

Kesäisten mansikkalettujen lisäksi letuilla voi herkutella monin tavoin. Ahvenanmaan letut saavat mehevyyttä ja makua riisipuurosta ja kardemummasta. Voit tehdä myös rahka-, suklaa- tai appelsiinilettuja tuunaamalla taikinaa.

Suolaiset letut ruokaisaksi lounaaksi tai välipalaksi

Letuista voi paistaa suolaisia syötäviä lisäämällä taikinaan esimerkiksi pinaattia tai juuresraastetta. Jätä sokeri lettutaikinasta pois ja täytä paistetut letut jauheliha- tai kalatäytteellä niin saat ruokaisan lounaan.

Katso myös nämä