

Lettutaikina
Perinteinen lettutaikina on helppo tehdä. Kananmunat, maito ja jauhot sekoitetaan tasaiseksi, suolaa ja sokeria voi lisätä hiukan maun mukaan. Esimerkiksi mökillä lettutaikina voi olla kätevä valmistaa myös maitojauheesta. Lettutaikinan kannattaa antaa turvota hetki, jotta letut pysyvät paistettaessa paremmin kasassa. Paista lätyt molemmin puolin pannulla pienessä määrässä rasvaa. Tarjoa letut hillon, kermavaahdon tai jäätelön ja tuoreiden marjojen kera. Letusta voi taitella täytteineen myös hauskan lettutaskun wrap hack -tyylillä.
Muurinpohjapannulla paistettavat isot letut valmistuvat kesäkeittiössä tai mökillä. Käytä taikinaan kivennäisvettä niin saat lettuihin kauniit, rapeat pitsireunat. Kesäbileiden muurikkalettutaikinan nesteeksi voi testata rohkeasti myös olutta.
Gluteeniton lettutaikina onnistuu gluteenittomasta jauhoseoksesta ja maidon tilalla voi käyttää kivennäisvettä, soija- tai kaurajuomaa tai kookosmaitoa.
Paista kokonainen keko lettuja ja pinoa ne kakuksi. Lettukakku onnistuu makeana marja- ja kermavaahtotäytteillä tai suolaisena esimerkiksi lohitäytteellä. Pieneen kahvihetkeen voi koota leivokset pikkuletuista.
Kesäisten mansikkalettujen lisäksi letuilla voi herkutella monin tavoin. Ahvenanmaan letut saavat mehevyyttä ja makua riisipuurosta ja kardemummasta. Voit tehdä myös rahka-, suklaa- tai appelsiinilettuja tuunaamalla taikinaa.
Letuista voi paistaa suolaisia syötäviä lisäämällä taikinaan esimerkiksi pinaattia tai juuresraastetta. Jätä sokeri lettutaikinasta pois ja täytä paistetut letut jauheliha- tai kalatäytteellä niin saat ruokaisan lounaan.