Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Täydellinen salaatinkastike onnistuu helpon kaavan avulla – valmiin vinegretin voi maustaa monella tapaa

Teksti:
Tuuli Kanerva
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 26.6.2023
|
Muokattu: 26.6.2023
Vinegretti eli vinaigrette on hapokas ranskalainen salaatinkastike. Sen avulla tavallinen vihreä salaatti nousee pakollisesta pahasta yhdeksi aterian päätähdistä. Käytä salaattiin erilaisia salaatteja ja yrttejä ja sekoita vinegretti joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua.

Vinegretin peruskaava

3 + 1 = täydellinen salaatinkastike

Hapokas öljypohjainen salaatinkastike vinegretti (tai vinaigrette) on vihreän salaatin luottopari. Yksinkertaisimmillaan vinegretti koostuu laadukkaasta miedon makuisesta öljystä sekä viinietikasta tai sitruunanmehusta. Näitä tarvitaan kolmen suhde yhteen, eli öljyä kolme ja happoa yksi osa.

Vinegretti maustetaan yleensä suolalla ja pippurilla. Mikäli makuun kaipaa makeutta, kannattaa valita hunaja tai sokeri. Halutessaan joukkoon voi lisätä myös yrttejä tai hieman marjasosetta tai hedelmämehua. Dijon-sinapilla maustettuna vinegretistä saa tutun makuisen ranskalaisen salaatinkastikkeen.

Salaatinkastikkeen ainekset ravistetaan voimakkaasti pienessä purkissa, jolloin ne emulgoituvat. Kastiketta kannattaa maistella ja lisätä öljyä, happoa, suolaa tai makeutta, kunnes maku on miellyttävä. Vinegretti säilyy jääkaapissa viikosta kahteen.

Vinegretin perusohje

  • 3 rkl mietoa öljyä (rypsiöljy tai oliiviöljy)
  • 1 rkl viinietikkaa (esim. valko- tai omenaviini)
  • ripaus suolaa ja pippuria
  • (hunajaa tai sokeria)

Ravista ainekset puhtaassa purkissa kunnolla sekaisin. Mausta vinegretti halutessasi hienonnetuilla yrteillä, valkosipulilla tai sinapilla. Jos kaipaat pientä makeutta, lisää hyppysellinen hunajaa tai sokeria.

Löydä sopiva vinegretti näistä resepteistä!