Vinegretin peruskaava
3 + 1 = täydellinen salaatinkastike
Hapokas öljypohjainen salaatinkastike vinegretti (tai vinaigrette) on vihreän salaatin luottopari. Yksinkertaisimmillaan vinegretti koostuu laadukkaasta miedon makuisesta öljystä sekä viinietikasta tai sitruunanmehusta. Näitä tarvitaan kolmen suhde yhteen, eli öljyä kolme ja happoa yksi osa.
Vinegretti maustetaan yleensä suolalla ja pippurilla. Mikäli makuun kaipaa makeutta, kannattaa valita hunaja tai sokeri. Halutessaan joukkoon voi lisätä myös yrttejä tai hieman marjasosetta tai hedelmämehua. Dijon-sinapilla maustettuna vinegretistä saa tutun makuisen ranskalaisen salaatinkastikkeen.
Salaatinkastikkeen ainekset ravistetaan voimakkaasti pienessä purkissa, jolloin ne emulgoituvat. Kastiketta kannattaa maistella ja lisätä öljyä, happoa, suolaa tai makeutta, kunnes maku on miellyttävä. Vinegretti säilyy jääkaapissa viikosta kahteen.