Herkulliset vappumunkit – kokeile myös uudet ideat! | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Sitruunaiset rahkamunkit

Herkulliset vappumunkit – kokeile myös uudet ideat!

Innostaako munkkien leipominen? Vastapaistetut munkit ovat vapun ehdottomia suosikkiherkkuja. Voit tuoda vaihtelua perinteisiin sokerimunkkeihin täyttämällä leivonnaiset tai pyörittelemällä ne maustetussa sokerissa. Katso vinkit ja reseptit munkkien leivontaan!

Miten tehdään munkkitaikina? Helppo munkkien ohje

  • Onnistuneiden vappuherkkujen salaisuus on pehmeä, hyvin kohonnut munkkitaikina. Taikina on sama kuin pullissa, sillä munkki on käytännössä uppopaistettu pulla. Taikina onnistuu hyvin myös gluteenittomana.
  • Voit tehdä samasta taikinasta isompia tai pienempiä, pallonmuotoisia munkkeja tai munkkirinkilöitä. Rinkilöitä tehdessä paina pullaan ennen paistamista sormella reikä ja venytä se isommaksi.
  • Munkit uppopaistetaan öljyssä ja pyöräytetään lopuksi sokerissa lautasella tai paperipussissa.
  • Hauskaa twistiä perinteisiin sokerimunkkeihin saat helposti maustamalla sokerin, jossa munkki kieritellään.
  • Jos pakastat munkit, pakastus kannattaa tehdä ennen sokerointia.

Rahkamunkit, churrot ja muut uudet munkki-ideat

Herkkusuu voi myös tehdä toffee- tai rahkamunkkeja, joiden täyte pursotetaan munkin sisään paistamisen jälkeen. Uudenlaisen munkkitäytteen saa keksilevitteestä! Espanjalaisten churrojen tyyliin tehdyt munkit muotoillaan pitkulaisiksi tangoiksi ja tarjoillaan suklaakastikkeen kera.

Munkkien paistaminen: näin onnistut

  • Hyvä rasva munkkien paistamiseen on rypsiöljy, joka kuumennetaan kattilassa 170-180 asteeseen.
  • Öljyn lämpötilan mittaamisessa on hyvä käyttää lämpömittaria, mutta jos sellaista ei ole, testaa lämpötilaa leipäpalan avulla: Tipauta öljykattilaan pieni paahtoleipäpala. Kun se ruskistuu kauniisti minuutissa, voit aloittaa munkkien paistamisen.
  • Varaa lieden lähelle kattilan kansi siltä varata, että öljy kuumenee liikaa. Kuumaan öljyyn ei saa roiskua vettä.
  • Kypsennä munkkeja pari kolme minuuttia per puoli, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
  • Nosta munkit kattilasta reikäkauhalla tai kahdella lusikalla talouspaperin päälle valumaan.

Maistuuko donitsit tai tippaleivät? Katso lisää herkullisia vappuleivonnaisia ja -reseptejä