Lihapiirakka
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Perinteinen lihapiirakka saa mainion lisämaun paprikasta. Pilko sitä peltipiirakkaan tuoreena ja ripota mausteeksi vielä paprikajauhettakin.
| 600 g | (1 pkt) isoa lehtitaikinalevyä |
| Täyte | |
|---|---|
| 1 dl | pitkäjyväistä riisiä |
| 2 1/2 dl | vettä |
| 1/2 kpl | kasvisliemikuutio |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 kpl | punainen paprika |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 400 g | jauhelihaa |
| 2 tl | paprikajauhetta |
| 1 tl | suolaa |
| 1/4 tl | rouhittua mustapippuria |
| 1 kpl | kananmuna |
- 1.
Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.
- 2.
Keitä riisi kasvisliemessä kypsäksi, katso keittoaika pakkauksesta.
- 3.
Kuori ja hienonna sipuli ja leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulia pari minuuttia. Lisää jauheliha pannulle ja ruskista se pieneksi muruksi. Lisää paprika ja mausteet, kääntele seosta pannulla vielä pari minuuttia.
- 4.
Sekoita kypsä riisi jauhelihaseokseen ja anna täytteen jäähtyä.
- 5.
Riko muna pienen kulhoon. Sekoita noin puolet munasta jäähtyneeseen täytteeseen ja jätä loput piirakan voiteluun.
- 6.
Kauli taikinalevy kevyesti jauhotulla alustalla niin, että toinen puoli taikinalevystä on noin 1 cm:n paksuinen ja toinen puoli ½ cm:n paksuinen. Ohenna paksumman puolen reunat ½ cm:n paksuisiksi. Siirrä taikinalevy leivinpaperin päälle pellille.
- 7.
Voitele taikinalevyn reunat kananmunalla. Levitä täyte tasaiseksi kerrokseksi taikinalevyn ohuemmalle puolelle. Käännä toinen puoli täytteen päälle ja paina reunat tiiviisti kiinni toisiinsa. Taita reunat noin 2 cm:n leveydeltä piirakan alle. Leikkaa piirakan päälle veitsellä kevyet viillot ja voitele pinta munalla.
- 8.
Paista piirakkaa 225-asteisen uunin alaosassa noin 40 minuuttia. Peitä lopussa tarvittaessa, jottei pinta tummu liikaa. Tarjoa salaatin kanssa.
Perinteinen lihapiirakka saa mainion lisämaun paprikasta. Pilko sitä peltipiirakkaan tuoreena ja ripota mausteeksi vielä paprikajauhettakin.
Ainekset (10 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 600 g | (1 pkt) isoa lehtitaikinalevyä |
Täyte | |
| 1 dl | pitkäjyväistä riisiä |
| 2 1/2 dl | vettä |
| 1/2 kpl | kasvisliemikuutio |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 kpl | punainen paprika |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 400 g | jauhelihaa |
| 2 tl | paprikajauhetta |
| 1 tl | suolaa |
| 1/4 tl | rouhittua mustapippuria |
| 1 kpl | kananmuna |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.
Määrä Ainesosa 600 g (1 pkt) isoa lehtitaikinalevyä - 2
Keitä riisi kasvisliemessä kypsäksi, katso keittoaika pakkauksesta.
Määrä Ainesosa 1 dl pitkäjyväistä riisiä 1/2 kpl kasvisliemikuutio 2 1/2 dl vettä - 3
Kuori ja hienonna sipuli ja leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulia pari minuuttia. Lisää jauheliha pannulle ja ruskista se pieneksi muruksi. Lisää paprika ja mausteet, kääntele seosta pannulla vielä pari minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 1 kpl punainen paprika 1 rkl rypsiöljyä 400 g jauhelihaa 1 tl suolaa 2 tl paprikajauhetta 1/4 tl rouhittua mustapippuria - 4
Sekoita kypsä riisi jauhelihaseokseen ja anna täytteen jäähtyä.
- 5
Riko muna pienen kulhoon. Sekoita noin puolet munasta jäähtyneeseen täytteeseen ja jätä loput piirakan voiteluun.
Määrä Ainesosa 1 kpl kananmuna - 6
Kauli taikinalevy kevyesti jauhotulla alustalla niin, että toinen puoli taikinalevystä on noin 1 cm:n paksuinen ja toinen puoli ½ cm:n paksuinen. Ohenna paksumman puolen reunat ½ cm:n paksuisiksi. Siirrä taikinalevy leivinpaperin päälle pellille.
- 7
Voitele taikinalevyn reunat kananmunalla. Levitä täyte tasaiseksi kerrokseksi taikinalevyn ohuemmalle puolelle. Käännä toinen puoli täytteen päälle ja paina reunat tiiviisti kiinni toisiinsa. Taita reunat noin 2 cm:n leveydeltä piirakan alle. Leikkaa piirakan päälle veitsellä kevyet viillot ja voitele pinta munalla.
- 8
Paista piirakkaa 225-asteisen uunin alaosassa noin 40 minuuttia. Peitä lopussa tarvittaessa, jottei pinta tummu liikaa. Tarjoa salaatin kanssa.
Ravintosisältö
146
Energiaa kcal
614
Energiaa kj
8,9 g
Rasvaa
3,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
7,4 g
Hiilihydraatteja
0,6 g
Sokereita
0,5 g
Kuituja
9,2 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
146
Energiaa kcal
614
Energiaa kj
8,9 g
Rasvaa
3,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
7,4 g
Hiilihydraatteja
0,6 g
Sokereita
0,5 g
Kuituja
9,2 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 600 g (1 pkt) isoa lehtitaikinalevyä, 0.5 kpl kasvisliemikuutio.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























