Pölkkykakku
Useita tunteja

Nappaa talteen!
Näyttävässä pölkkykakussa on piparkakunmakuinen pohja ja välissä puolukkaa ja raikasta rahkavaahtoa. Hauska koivunpintakuvio syntyy suklaasta.
| Pohja | |
|---|---|
| 1 dl | maitoa |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 3 dl | sokeria |
| 50 g | voita |
| 3 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | piparkakkumaustetta |
| 1 1/2 tl | leivinjauhetta |
| 1/2 tl | vaniljasokeria |
| Täyte | |
| 100 g | voita huoneenlämpöisenä |
| 1 1/2 dl | tomusokeria |
| 400 g | (2 prk, à 200 g) vaniljarahkaa |
| 500 g | (2 prk, à 250 g) mascarponea |
| 2 dl | puolukkahilloa |
| Kostutus | |
| 1/2 dl | maitoa |
| 1/4 tl | vaniljasokeria |
| Koristelu | |
| 200 g | valkosuklaata |
| 20 g | tummaa suklaata |
| piparkakkuja | |
- 1.
Ota pohjan ainekset huoneenlämpöön tuntia ennen leivontaa. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele korkea kakkuvuoka (halk. 18–20 cm).
- 2.
Valmista pohja. Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella, lisää joukkoon 1½ dl sokeria pienissä erissä koko ajan vatkaten. Kun vaahto on jäykkää, jätä se odottamaan.
- 3.
Sulata voi. Yhdistä loppu sokeri (1½ dl) ja kuivat aineet. Sekoita keltuaisiin maito, voisula ja jauhoseos. Kääntele valkuaisvaahto varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 60 minuuttia. Testaa kypsyys tikulla. Jäähdytä 15 minuuttia vuoassa ja kumoa ritilälle jäähtymään.
- 4.
Valmista täyte. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri. Sekoita rahka ja mascarpone voi-sokeriseoksen joukkoon.
- 5.
Tee kostutusliemi sekoittamalla maito ja vaniljasokeri. Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Kostuta pohjalevy ja levitä sille 1/3 puolukkahillosta ja 1/4 täytteestä. Täytä kerrokset ja levitä loppu täyte kakun pinnalle. Peitä kakku kuvulla ja siirrä kylmään useaksi tunniksi, mielellään yön yli.
- 6.
Valmista valkosuklaakoristeet. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Levitä suklaata leivinpaperille 2–3 mm:n kerrokseksi. Anna kovettua huoneenlämmössä 2 tuntia.
- 7.
Sulata tumma suklaa. Maalaa siveltimellä valkosuklaalle koivukuviot, anna kovettua vielä noin tunti.
- 8.
Leikkaa suklaa veitsellä paloiksi tai murra varovasti käsin. Palat saavat lohkeilla luonnollisen näköisiksi. Nosta palat limittäin kakun reunalle. Koristele kakun pinta pipareilla.
Pölkkykakku
Näyttävässä pölkkykakussa on piparkakunmakuinen pohja ja välissä puolukkaa ja raikasta rahkavaahtoa. Hauska koivunpintakuvio syntyy suklaasta.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pohja | |
| 1 dl | maitoa |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 3 dl | sokeria |
| 50 g | voita |
| 3 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | piparkakkumaustetta |
| 1 1/2 tl | leivinjauhetta |
| 1/2 tl | vaniljasokeria |
Täyte | |
| 100 g | voita huoneenlämpöisenä |
| 1 1/2 dl | tomusokeria |
| 400 g | (2 prk, à 200 g) vaniljarahkaa |
| 500 g | (2 prk, à 250 g) mascarponea |
| 2 dl | puolukkahilloa |
Kostutus | |
| 1/2 dl | maitoa |
| 1/4 tl | vaniljasokeria |
Koristelu | |
| 200 g | valkosuklaata |
| 20 g | tummaa suklaata |
| piparkakkuja | |
Valmistus (Uuni 180°C)
- 1
Ota pohjan ainekset huoneenlämpöön tuntia ennen leivontaa. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele korkea kakkuvuoka (halk. 18–20 cm).
- 2
Valmista pohja. Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella, lisää joukkoon 1½ dl sokeria pienissä erissä koko ajan vatkaten. Kun vaahto on jäykkää, jätä se odottamaan.
Määrä Ainesosa 3 kpl kananmunaa 3 dl sokeria - 3
Sulata voi. Yhdistä loppu sokeri (1½ dl) ja kuivat aineet. Sekoita keltuaisiin maito, voisula ja jauhoseos. Kääntele valkuaisvaahto varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 60 minuuttia. Testaa kypsyys tikulla. Jäähdytä 15 minuuttia vuoassa ja kumoa ritilälle jäähtymään.
Määrä Ainesosa 50 g voita 3 dl vehnäjauhoja 2 tl piparkakkumaustetta 1 1/2 tl leivinjauhetta 1/2 tl vaniljasokeria 1 dl maitoa - 4
Valmista täyte. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri. Sekoita rahka ja mascarpone voi-sokeriseoksen joukkoon.
Määrä Ainesosa 100 g voita huoneenlämpöisenä 1 1/2 dl tomusokeria 400 g (2 prk, à 200 g) vaniljarahkaa 500 g (2 prk, à 250 g) mascarponea - 5
Tee kostutusliemi sekoittamalla maito ja vaniljasokeri. Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Kostuta pohjalevy ja levitä sille 1/3 puolukkahillosta ja 1/4 täytteestä. Täytä kerrokset ja levitä loppu täyte kakun pinnalle. Peitä kakku kuvulla ja siirrä kylmään useaksi tunniksi, mielellään yön yli.
Määrä Ainesosa 1/2 dl maitoa 1/4 tl vaniljasokeria 2 dl puolukkahilloa - 6
Valmista valkosuklaakoristeet. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Levitä suklaata leivinpaperille 2–3 mm:n kerrokseksi. Anna kovettua huoneenlämmössä 2 tuntia.
Määrä Ainesosa 200 g valkosuklaata - 7
Sulata tumma suklaa. Maalaa siveltimellä valkosuklaalle koivukuviot, anna kovettua vielä noin tunti.
Määrä Ainesosa 20 g tummaa suklaata - 8
Leikkaa suklaa veitsellä paloiksi tai murra varovasti käsin. Palat saavat lohkeilla luonnollisen näköisiksi. Nosta palat limittäin kakun reunalle. Koristele kakun pinta pipareilla.
Määrä Ainesosa piparkakkuja
Kostuta alimpia kakkukerroksia vähemmän, koska kosteus valuu alaspäin.
Ravintosisältö
775
Energiaa kcal
3243
Energiaa kj
43,7 g
Rasvaa
27,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
82,3 g
Hiilihydraatteja
66,9 g
Sokereita
1,2 g
Kuituja
12,1 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
775
Energiaa kcal
3243
Energiaa kj
43,7 g
Rasvaa
27,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
82,3 g
Hiilihydraatteja
66,9 g
Sokereita
1,2 g
Kuituja
12,1 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 tl Piparkakkumaustetta, Piparkakkuja.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























