Pölkkykakku

Arvostele resepti
10 Palaa

Useita tunteja

Näyttävässä pölkkykakussa on piparkakunmakuinen pohja ja välissä puolukkaa ja raikasta rahkavaahtoa. Hauska koivunpintakuvio syntyy suklaasta.

Ainekset

MääräAinesosa

Pohja

1 dlmaitoa
3 kplkananmunaa
3 dlsokeria
50 gvoita
3 dlvehnäjauhoja
2 tlpiparkakkumaustetta
1 1/2 tlleivinjauhetta
1/2 tlvaniljasokeria

Täyte

100 gvoita huoneenlämpöisenä
1 1/2 dltomusokeria
400 g(2 prk, à 200 g) vaniljarahkaa
500 g(2 prk, à 250 g) mascarponea
2 dlpuolukkahilloa

Kostutus

1/2 dlmaitoa
1/4 tlvaniljasokeria

Koristelu

200 gvalkosuklaata
20 gtummaa suklaata
piparkakkuja

Valmistus (Uuni 180°C)

  1. 1

    Ota pohjan ainekset huoneenlämpöön tuntia ennen leivontaa. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele korkea kakkuvuoka (halk. 18–20 cm).

  2. 2

    Valmista pohja. Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella, lisää joukkoon 1½ dl sokeria pienissä erissä koko ajan vatkaten. Kun vaahto on jäykkää, jätä se odottamaan.

    MääräAinesosa
    3 kplkananmunaa
    3 dlsokeria
  3. 3

    Sulata voi. Yhdistä loppu sokeri (1½ dl) ja kuivat aineet. Sekoita keltuaisiin maito, voisula ja jauhoseos. Kääntele valkuaisvaahto varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 60 minuuttia. Testaa kypsyys tikulla. Jäähdytä 15 minuuttia vuoassa ja kumoa ritilälle jäähtymään.

    MääräAinesosa
    50 gvoita
    3 dlvehnäjauhoja
    2 tlpiparkakkumaustetta
    1 1/2 tlleivinjauhetta
    1/2 tlvaniljasokeria
    1 dlmaitoa
  4. 4

    Valmista täyte. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri. Sekoita rahka ja mascarpone voi-sokeriseoksen joukkoon.

    MääräAinesosa
    100 gvoita huoneenlämpöisenä
    1 1/2 dltomusokeria
    400 g(2 prk, à 200 g) vaniljarahkaa
    500 g(2 prk, à 250 g) mascarponea
  5. 5

    Tee kostutusliemi sekoittamalla maito ja vaniljasokeri. Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Kostuta pohjalevy ja levitä sille 1/3 puolukkahillosta ja 1/4 täytteestä. Täytä kerrokset ja levitä loppu täyte kakun pinnalle. Peitä kakku kuvulla ja siirrä kylmään useaksi tunniksi, mielellään yön yli.

    MääräAinesosa
    1/2 dlmaitoa
    1/4 tlvaniljasokeria
    2 dlpuolukkahilloa
  6. 6

    Valmista valkosuklaakoristeet. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Levitä suklaata leivinpaperille 2–3 mm:n kerrokseksi. Anna kovettua huoneenlämmössä 2 tuntia.

    MääräAinesosa
    200 gvalkosuklaata
  7. 7

    Sulata tumma suklaa. Maalaa siveltimellä valkosuklaalle koivukuviot, anna kovettua vielä noin tunti.

    MääräAinesosa
    20 gtummaa suklaata
  8. 8

    Leikkaa suklaa veitsellä paloiksi tai murra varovasti käsin. Palat saavat lohkeilla luonnollisen näköisiksi. Nosta palat limittäin kakun reunalle. Koristele kakun pinta pipareilla.

    MääräAinesosa
    piparkakkuja

Kostuta alimpia kakkukerroksia vähemmän, koska kosteus valuu alaspäin.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 tl Piparkakkumaustetta, Piparkakkuja.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Taina Tellman
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
24.7.2018
|
Päivitetty: 28.11.2025

Samankaltaisia reseptejä