Prinsessan luumukakku
Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Lumoa läheisesi lumenvalkoisella prinsessakakulla, jonka täytteenä on kuohkeaa vaniljarahkaa ja luumumarmeladia. Mehevän kakkupohjan makusalaisuus on ripaus piparkakkumaustetta.
| 4 kpl | kananmunaa |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | perunajauhoja |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| 1/2 tl | piparkakkumaustetta |
| Täyte | |
|---|---|
| 5 kpl | liivatelehteä |
| 4 dl | kuohukermaa |
| 400 g | (2 prk, à 200 g) vaniljarahkaa |
| 1/2 dl | tomusokeria |
| 3 rkl | sitruunamehua |
| 290 g | (1 prk) luumumarmeladia |
| Kostutus | |
| 1 1/2 dl | maitoa |
| 2 tl | vaniljasokeria |
| Lisäksi | |
| 1 rkl | sokeria (leivinpaperille) |
| 1 dl | kuohukermaa |
| 250 g | (1 pkt) sokerimassaa |
| tomusokeria | |
- 1.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi ne vaahtoon. Sekoita kevyesti nostellen. Levitä taikina leivinpaperoidulle pellille ja paista uunissa 7–8 minuuttia. Kumoa levy sokeroidulle leivinpaperille.
- 2.
Valmista täyte. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Vaahdota kerma. Sekoita rahka, sokeri ja kermavaahto. Kuumenna mehu kiehuvaksi, liuota liivatteet siihen ja valuta seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen rahka-kermaseokseen.
- 3.
Leikkaa torttulevystä kulhon pohjan kokoinen pieni ympyrä. Leikkaa kaksi hieman isompaa ympyrää. Neljäs kakkukerros kootaan reunapaloista.
- 4.
Vuoraa kulho (vetoisuus noin 2 ½ l) kelmulla. Laita pienin kakkulevy kulhon pohjalle ja kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Levitä marmeladia ja täytettä päälle. Lado seuraavat kerrokset samoin ja kokoa päällimmäinen kerros kakkulevyn reunapaloista. Kostuta. Peitä vuoka kelmulla ja anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.
- 5.
Kumoa kakku tarjoilualustalle. Vaahdota 1 dl kermaa ja levitä kermavaahto kakun pinnalle.
- 6.
Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla levyksi ja nosta kaulimen avulla kakulle. Siisti reuna veisellä ja tee lopusta sokerimassasta muotilla koristeita kakun päälle.
Lumoa läheisesi lumenvalkoisella prinsessakakulla, jonka täytteenä on kuohkeaa vaniljarahkaa ja luumumarmeladia. Mehevän kakkupohjan makusalaisuus on ripaus piparkakkumaustetta.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 4 kpl | kananmunaa |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | perunajauhoja |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| 1/2 tl | piparkakkumaustetta |
Täyte | |
| 5 kpl | liivatelehteä |
| 4 dl | kuohukermaa |
| 400 g | (2 prk, à 200 g) vaniljarahkaa |
| 1/2 dl | tomusokeria |
| 3 rkl | sitruunamehua |
| 290 g | (1 prk) luumumarmeladia |
Kostutus | |
| 1 1/2 dl | maitoa |
| 2 tl | vaniljasokeria |
Lisäksi | |
| 1 rkl | sokeria (leivinpaperille) |
| 1 dl | kuohukermaa |
| 250 g | (1 pkt) sokerimassaa |
| tomusokeria | |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi ne vaahtoon. Sekoita kevyesti nostellen. Levitä taikina leivinpaperoidulle pellille ja paista uunissa 7–8 minuuttia. Kumoa levy sokeroidulle leivinpaperille.
Määrä Ainesosa 4 kpl kananmunaa 1 1/2 dl sokeria 1 dl vehnäjauhoja 1/2 dl perunajauhoja 1 tl leivinjauhetta 1/2 tl piparkakkumaustetta 1 rkl sokeria (leivinpaperille) - 2
Valmista täyte. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Vaahdota kerma. Sekoita rahka, sokeri ja kermavaahto. Kuumenna mehu kiehuvaksi, liuota liivatteet siihen ja valuta seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen rahka-kermaseokseen.
Määrä Ainesosa 5 kpl liivatelehteä 4 dl kuohukermaa 1/2 dl tomusokeria 400 g (2 prk, à 200 g) vaniljarahkaa 3 rkl sitruunamehua - 3
Leikkaa torttulevystä kulhon pohjan kokoinen pieni ympyrä. Leikkaa kaksi hieman isompaa ympyrää. Neljäs kakkukerros kootaan reunapaloista.
- 4
Vuoraa kulho (vetoisuus noin 2 ½ l) kelmulla. Laita pienin kakkulevy kulhon pohjalle ja kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Levitä marmeladia ja täytettä päälle. Lado seuraavat kerrokset samoin ja kokoa päällimmäinen kerros kakkulevyn reunapaloista. Kostuta. Peitä vuoka kelmulla ja anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.
Määrä Ainesosa 290 g (1 prk) luumumarmeladia 2 tl vaniljasokeria 1 1/2 dl maitoa - 5
Kumoa kakku tarjoilualustalle. Vaahdota 1 dl kermaa ja levitä kermavaahto kakun pinnalle.
Määrä Ainesosa 1 dl kuohukermaa - 6
Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla levyksi ja nosta kaulimen avulla kakulle. Siisti reuna veisellä ja tee lopusta sokerimassasta muotilla koristeita kakun päälle.
Määrä Ainesosa 250 g (1 pkt) sokerimassaa tomusokeria
Vinkki: Sokerimassa vettyy helposti kermavaahdon päällä, joten kuorruta kakku sokerimassalla vasta vähän ennen tarjoilua. Kestävämmän sokermassakuorrutuksen saat levittämällä kermavaahdon tilalla kakun pintaan voikreemiä.
Ravintosisältö
717
Energiaa kcal
3003
Energiaa kj
38,6 g
Rasvaa
19,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
74,4 g
Hiilihydraatteja
63,0 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
16,5 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
717
Energiaa kcal
3003
Energiaa kj
38,6 g
Rasvaa
19,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
74,4 g
Hiilihydraatteja
63,0 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
16,5 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 tl piparkakkumaustetta, tomusokeria.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























