Sitruunaiset rahkapullat
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Milloin viimeksi leivoit perinteisiä pullapohjaisia rahkapiirakoita? Pilkuta sitruunainen rahkatäyte makeilla rusinoilla ja täytä pikkupullat kuohkeiksi rahkapulliksi.
| Taikina | |
|---|---|
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | (1/2 pkt) hiivaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 dl | sokeria |
| 1 tl | suolaa |
| 1 rkl | kardemummaa |
| 7 dl | vehnäjauhoja |
| 75 g | margariinia |
| Täyte | |
| 250 g | (1 prk) maitorahkaa |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1/2 dl | kermaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 tl | sitruunankuorta raastettuna |
| 1 rkl | sitruunanmehua |
| 1 tl | vaniljasokeria |
| 1/2 dl | rusinoita |
- 1.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Riko kananmuna kuppiin ja vatkaa rakenne rikki. Lisää taikinanesteeseen puolet munasta, sokeri, suola ja kardemumma. Säästä loppu muna voiteluun.
- 2.
Lisää seokseen jauhoja, kunnes se on paksua velliä. Lisää pehmeä tai sulatettu ja jäähdytetty margariini. Alusta taikinaan jauhoja, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Vaivaa taikinaa hetki jauhotetulla pöydällä, laita takaisin kulhoon ja peitä liinalla. Kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia.
- 3.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hetki. Muotoile taikina tangoksi ja jaa 24 palaan. Pyöritä palat pulliksi ja laita leivinpapereille pelleille. Anna nousta liinalla peitettynä vedottomassa paikassa vähintään 30 minuuttia.
- 4.
Sekoita täytteen ainekset keskenään, lisää rusinat viimeisenä. Paina kohonneisiin pulliin syvennykset esimerkiksi jauhotetulla lasin pohjalla. Voitele pullien reunat munalla ja jaa täyte syvennyksiin. Paista pullia 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.
Sitruunaiset rahkapullat
Milloin viimeksi leivoit perinteisiä pullapohjaisia rahkapiirakoita? Pilkuta sitruunainen rahkatäyte makeilla rusinoilla ja täytä pikkupullat kuohkeiksi rahkapulliksi.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Taikina | |
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | (1/2 pkt) hiivaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 dl | sokeria |
| 1 tl | suolaa |
| 1 rkl | kardemummaa |
| 7 dl | vehnäjauhoja |
| 75 g | margariinia |
Täyte | |
| 250 g | (1 prk) maitorahkaa |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1/2 dl | kermaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 tl | sitruunankuorta raastettuna |
| 1 rkl | sitruunanmehua |
| 1 tl | vaniljasokeria |
| 1/2 dl | rusinoita |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Riko kananmuna kuppiin ja vatkaa rakenne rikki. Lisää taikinanesteeseen puolet munasta, sokeri, suola ja kardemumma. Säästä loppu muna voiteluun.
Määrä Ainesosa 2 1/2 dl maitoa 25 g (1/2 pkt) hiivaa 1 kpl kananmuna 1 dl sokeria 1 tl suolaa 1 rkl kardemummaa - 2
Lisää seokseen jauhoja, kunnes se on paksua velliä. Lisää pehmeä tai sulatettu ja jäähdytetty margariini. Alusta taikinaan jauhoja, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Vaivaa taikinaa hetki jauhotetulla pöydällä, laita takaisin kulhoon ja peitä liinalla. Kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia.
Määrä Ainesosa 7 dl vehnäjauhoja 75 g margariinia - 3
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hetki. Muotoile taikina tangoksi ja jaa 24 palaan. Pyöritä palat pulliksi ja laita leivinpapereille pelleille. Anna nousta liinalla peitettynä vedottomassa paikassa vähintään 30 minuuttia.
- 4
Sekoita täytteen ainekset keskenään, lisää rusinat viimeisenä. Paina kohonneisiin pulliin syvennykset esimerkiksi jauhotetulla lasin pohjalla. Voitele pullien reunat munalla ja jaa täyte syvennyksiin. Paista pullia 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.
Määrä Ainesosa 250 g (1 prk) maitorahkaa 1/2 dl sokeria 1/2 dl kermaa 1 kpl kananmuna 1 tl sitruunankuorta raastettuna 1 rkl sitruunanmehua 1 tl vaniljasokeria 1/2 dl rusinoita
Vinkki: Piilota rahkaseoksen alle muutama omenalohko tai perunajauhoissa ja sokerissa pyöräytettyjä marjoja. Myös sokeroitu puolukkasurvos ja paistonkestävät marmeladit sopivat piirakoiden täytteiksi.
Ravintosisältö
141
Energiaa kcal
590
Energiaa kj
4,0 g
Rasvaa
1,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
21,1 g
Hiilihydraatteja
7,3 g
Sokereita
0,9 g
Kuituja
4,4 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
141
Energiaa kcal
590
Energiaa kj
4,0 g
Rasvaa
1,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
21,1 g
Hiilihydraatteja
7,3 g
Sokereita
0,9 g
Kuituja
4,4 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 rkl kardemummaa, 1 tl sitruunankuorta raastettuna, 1 tl vaniljasokeria.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























