Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Aladobi, klimppisoppa ja mutti. Tunnetko nämä perinneruoat?

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 2.3.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Suomi on perinneruokia pullollaan. Karjalanpiirakka, kalakukko ja ruisleipä ovat suomalaisille tuttuja perinneruokia. Mutta oletko maistanut näitä perinneherkkuja?

Aladobi: Lihahyytelö, joka tarjoillaan kylmänä. Nautitaan usein juhlapöydässä.

Hapanvelli: Kaakkoissuomalainen perinneruoka. Valmistukseen käytetään herneitä, perunaa ja hapanjuurta. Muistuttaakin hernekeittoa, mutta on happamampi.

Klimppisoppa: Eteläpohjalainen ja satakuntalainen perinneruoka. Valmistetaan naudan luista, lavasta tai potkasta. Viimeistellään vehnätaikinapalleroilla eli "klimpeillä".

Kropsu: Etelä-Pohjanmaalta lähtöisin oleva pannukakku.

Läskisoosi: Sianlihasta valmistettava suomalainen perinneruoka. Valmistetaan ruskistetuista porsaan kylkiviipaleista ja ruskeasta kastikkeesta, joka haudutetaan huolellisesti. Syödään yleensä puolukan, suolakurkun ja kuoripottujen kera.

Lörtsy: Itäsuomalainen, Savonlinnan nimikkoruokana tunnettu litteä umpinainen piirakka, joka täytetään suolaisilla tai makeilla täytteillä. Tunnetuimmat ovat liha- ja omenalörtsy.

Maitojuusto: Suomalainen tuorejuusto. Juustoon saadaan kaunis pintakuvio valmistamalla juusto juustomuotissa. Käytetään usein leivän päällä.

Mutti: Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalta alkujaan oleva perinneruoka. Valmistetaan ohrajauhoista, vedestä ja suolasta.

Ruppana: Ohrajauhoista ja verestä valmistettava perinneruoka. Muistuttaa ohrarieskaa.

Tsupukka: Karjalainen, puurolla täytetty taiteltu piirakka.

Veripalttu: Usealla nimellä tunnettu perinneruoka, joka valmistetaan verestä, ruisjauhoista ja kaljasta.

Väskynäsoppa: Myös sekametelisoppana tunnettu jälkiruoka, joka valmistetaan kuivatuista hedelmistä, etenkin luumuista.