Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Herkkusienien käyttö ja säilytys

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 6.9.2012
|
Muokattu: 15.1.2024
Herkkusienet ovat suosituimpia sieniä, jotka sopivat helppoon ja nopeaan ruoanvalmistukseen. Ne ovat heti valmiita käyttöön, kunhan pinnalta harjaa kevyesti pois mahdolliset kasvualustan turverippeet.

Herkkusienet ovat monipuolisimpia ruokasieniämme, joita ei juuri tarvitse esikäsitellä. Vain talouspaperilla tai sieniharjalla pyyhkäisy riittää. Sieniä ei kuitenkaan kannata huuhdella, jotta ne eivät pehmene.

Tuoreita herkkusieniä voidaan syödä sekä raakana että kypsennettynä. Ne sopivat sellaisenaan salaatteihin tai dipattuna esimerkiksi juusto-fonduekastikkeeseen. Sieniä voi käyttää kastikkeissa, paistoksissa, keitoissa, wokeissa tai pataruoissa. Niitä voi lisätä myös piirakoiden täytteisiin, pizzan päälle, lämpimiin voileipiin tai munakkaan joukkoon. Sipulit, pippurit ja yrtit ovat sienten oivia makukavereita.

Viljeltyjä herkkusieniä säilytetään jääkaapin lämpötilassa, mielellään rasiaan tai paperi- tai muovipussiin käärittynä kuivumisen estämiseksi. Sienet säilyvät viileässä noin viikon.

Valkoinen ja ruskea herkkusieni

Valkoiset herkkusienet ovat maultaan hennon pähkinäisiä. Tuoksultaan ne vivahtavat manteliin. Sienten täyteläisen maun salaisuus on umami, joka vahvistaa muita makuja luonnollisena aromivahventeena. Nuorina ne ovat kiinteitä ja vaaleita, mutta vanhetessaan niiden heltat aukeavat ja tummuvat. Herkkusieniä kasvatetaan eri kokoisiksi. Isompia voidaan täyttää ja grillata sekä leikata halutulla tavalla.

Vähemmän viljeltyjä ja maultaan hieman voimakkaampia ruskeita herkkusieniä löytyy myös toisinaan kaupoista. Ruskeita herkkusieniä käytetään valkoisten herkkusienten tavoin.

Herkkusienten ravintoarvot

Herkkusienet ovat vähäenergisiä, sillä sata grammaa sieniä sisältää energiaa vain noin 20 kilokaloria. Monien vitamiinien lisäksi sienistä saa kuitua sekä monia kivennäis- ja hivenaineita, kuten rautaa, kaliumia ja magnesiumia.

Lisää aiheesta