Luonto pursuaa ravinteikkaita villivihanneksia, jotka ovat ekologista lähiruokaa parhaimmillaan. Ah, ahomansikka! Nam, nokkonen! Hortoilijalle villivihannekset ovat ilmaista ja herkullista superruokaa, jota ei kannata jättää keräämättä.
Villivihannesten eli hortan keruu alkaa varhain keväällä ja jatkuu pitkälle syksyyn. Parhaimmillaan villivihannekset ovat nuorina ja nupuillaan ennen kukintaa, mutta keruupaikkoja niittämällä satokauden saa jatkumaan syyskuulle.
Villivihanneksia voi kerätä jokamiehenoikeuksien rajoissa niityiltä, hakkuuaukioilta, metsistä, rannoilta, luonnonmukaisesti hoidetuilta pihoilta ja luomupelloilta. Ensin on kuitenkin syytä varmistaa, ettei keruualueella ole käytetty torjunta-aineita tai keinolannoitteita. Hortaa ei tule kerätä lantaloiden, teollisuuslaitosten ja vilkasliikenteisten maanteiden lähistöltä.
Hortoiluun pätee samat säännöt kuin sienestykseen. Kerää vain tuntemiasi kasveja.