Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suosittuja villivihanneksia ovat muun muassa suolaheinä, mesiangervo, nokkonen, koiranputki ja käenkaali eli ketunleipä.

Hortoilijalle villivihannekset ovat ilmaista ja herkullista superruokaa

Teksti:
Jenni Juntunen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.5.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Kuka tahansa voi kerätä hortaa eli villivihanneksia. Keruupaikat ja kerättävät kasvit kannattaa kuitenkin valita huolella.

Luonto pursuaa ravinteikkaita villivihanneksia, jotka ovat ekologista lähiruokaa parhaimmillaan. Ah, ahomansikka! Nam, nokkonen! Hortoilijalle villivihannekset ovat ilmaista ja herkullista superruokaa, jota ei kannata jättää keräämättä.

Villivihannesten eli hortan keruu alkaa varhain keväällä ja jatkuu pitkälle syksyyn. Parhaimmillaan villivihannekset ovat nuorina ja nupuillaan ennen kukintaa, mutta keruupaikkoja niittämällä satokauden saa jatkumaan syyskuulle.

Villivihanneksia voi kerätä jokamiehenoikeuksien rajoissa niityiltä, hakkuuaukioilta, metsistä, rannoilta, luonnonmukaisesti hoidetuilta pihoilta ja luomupelloilta. Ensin on kuitenkin syytä varmistaa, ettei keruualueella ole käytetty torjunta-aineita tai keinolannoitteita. Hortaa ei tule kerätä lantaloiden, teollisuuslaitosten ja vilkasliikenteisten maanteiden lähistöltä.

Hortoiluun pätee samat säännöt kuin sienestykseen. Kerää vain tuntemiasi kasveja.

Maista maitohorsmaa

Maitohorsman versoja voi käyttää keväällä parsan tavoin. Nuoret, vaaleanvihreät lehdet maistuvat salaateissa, munakkaissa, muhennoksissa ja sosekeitoissa. Kukilla voi koristella jääpaloja ja kakkuja, ja kuivattuna horsma sopii makeisiin jälkiruokiin.

Kokeile voikukkaa

Koko kasvi on syötävä. Sahalaitaiset voikukan lehdet ovat kitkeriä, mutta nuoret, sileälaitaiset lehdet sopivat hyvin salaatteihin, smoothieihin, leivän päälle, munakkaisiin ja paistoksiin. Kukilla voi koristella salaatteja ja vesikannuja.

Lähteet: Kivimetsä, Raija, Hulluna hortaan, Mividata (2013)

Lue lisää villiyrteistä