”Ota villikasvit ronskisti osaksi arkista ruoanlaittoa”, yllyttää Sami Tallberg
”Villikasveja kannattaa käyttää ronskisti, kourakaupalla, arkiseen tapaan. Siitä ei tarvitse tehdä fiiniä ituhippien hommaa, vaan yhdistää kasveja tuttuihin ruokiin: pitsan päälle, grillimakkaran ja sinapin päälle, maksalaatikon kanssa, uunikalan kanssa”, kannustaa villiyrttiasiantuntija Sami Tallberg.
Hän toteaa, että kätevintä on koostaa salaatti rennosti varioiden oman alueen villikasveista.
”Villiyrtit maistuvat aluksi suussa karvaalta, sillä olemme tottuneet massatuotettuun, mietoon vihertarjontaan. Karvasaineet ovat kuitenkin hyväksi – ne edistävät terveyttä”, hän huomauttaa.
Villiyrtit kannattaa maustaa kunnolla, aivan kuten teemme kaupasta ostetuille kasveillekin. Suola ja hapokkuus kesyttävät karvauden.
”Kokoa salaatti 3–10 kasvista ja mausta se merisuolalla, pippurilla ja vinegretillä. Tämä yhdistää happamat, karvaat ja pähkinäiset aromit makujen ilotulitukseksi”, Tallberg neuvoo.
Kun pitää mielen avoinna, ruokaa alkaa nähdä joka puolella. Sitä mukaa, kun villiyrtteihin tutustuu, alkaa hahmottua isompi kokonaisuus: luontoyhteys ja harmoninen vuodenaikojen syklissä eläminen.
”Itselleni luonto on suosikkisupermarket sekä pyhättö”, Tallberg sanoo.